u.b.i.k. a scris:
Problema, nu cred ca este daca cineva are sau nu ceva impotriva trasului clopotelor la miezul noptii sau la anumite ore ci daca o astfel de pretentie are sau nu prioritate si in ipoteza in care are prioritate care sunt conditiile.
Pentru mine e clar ca in speta data au prioritate persoanele care cer liniste, pentru ca o biserica (geamie, templu, etc) amplasata gresit nu-i poate priva de dreptul la odihna. In acest caz culpa apartine atat celor care au solicitat autorizatia de construire a bisericii la o distanta prea mica de locuinte cat si celor care le-au acordat-o. Biserica poate, ca in exemplul dat de JH, sa izoleze fonic locuintele pentru ca nivelul de sunet in interior sa fie sub limita legal admisa. Sau se pot trage clopotele astfel incat sunetul produs sa fie sub limita legala (solutie mai ieftina).
Vorba lui Avlil: oamenii aceia nu sunt deranjati de o manifestare de credinta ci de un amarat de clopot.
Eu cred ca principala problema a oamenilor in clipa de fata este stresul cotidian.
Nervii oamenilor de la oras sunt atat de intinsi incat stau gata, gata sa ...se rupa in ciuda flexibilitatii naturale a acestora :stunned:
Ajung sa ma gandesc daca nu cumva au dreptate administratorii ( la varste venerabile) de la asociatiile de locatari ( in trecut) sau de proprietari in prezent in privinta necesitatii linistii:stunned: evident daca stau sa consider ca fiind corecte sustinerile voastre.:sorry:
Asa cum ati inteles, eu nu cred deloc in sustinerile voastre.
Cu referire la CEDO parerea mea este bine fundamentata pe drepturi si libertati fundamentale.
Tocmai faptul ca nu se inteleg anumite lucruri in Romania de catre juristi
ar putea constitui motivul pt care Romania pierde intr-o veselie la CEDO.
Amaratul de clopot UBIK, poate genera o bucurie si o perpetuare a unei credinte care dainuie de foarte multi ani ( mii de ani) si orice incercare de a proceda la destabilizarea unei astfel de situatii poate genera consecinte deosebit de grave in randul societatii.
Ceea ce afecteaza societatea in mod grav aduce atingere si ordinii publice, JH.
Din cate cunosc, in statele democratice nu se incerca destabilizarea societatii si nu cred ca anarhia ar putea fi indicata intr-un stat de drept.
Dar, nu se stie niciodata, poate ca varianta nasterii unei anarhii ar putea avea fundamente logice in viitor.
Poate ca cei care sustin astazi o astfel de varianta fara sa inteleaga toate implicatiile ei ar putea avea succes in viitorul apropiat intrucat anarhia constituie pentru unii o adevarata ideologie, un adevarat mod de viata.
Faptul ca stresul distruge cu adevarat calmul si linistea unor oameni si din acest motiv nu suporta zgomote suportate de oameni de secole ( zgomotul unui amarat de clopot a zis UBIK), si de unii oameni chiar si astazi, nu inseamna ca exercitarea unui drept individual poate prevala asupra unui drept adanc inradacinat in constiinta oamenilor, un drept fundamental garantat constitutional in toate statele democratice si recunoscut si garantat, de asemenea si in conventiile internationale.
Altfel spus, mai pe scurt, fiecare are dreptul la religia sa dar acest lucru nu inseamna ca acest fapt sau drept ii da dreptul sa afecteze o intreaga colectivitate ca urmare a stresului cotidian.
Ideea lui JH si eu am spus ca este buna dar acest lucru il poate face si omul deranjat fara a fi nevoie neaparat de o judecata cu biserica.Daca are fereastra la strada cu siguranta ca aceasta persoana este deranjata si de zgomotul produs de traficul de masini din strada.
Poate fi un punct de vedere sa plateasca biserica pentru linistea din casa a omului dar pe de alta parte nu pot sa nu ma intreb, de ce nu ar face singur omul acest lucru pe cheltuiala lui ?:sorry:
Chiar trebuie sa plateasca biserica ?
Mie imi pare toata povestea ca o furtuna intr-un pahar cu apa.
avocat Claudiu Lascoschi