avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... vreau sa divortez dar sotia mea nu-mi acorda divortul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

vreau sa divortez dar sotia mea nu-mi acorda divortul

vreau sa divortez dar sotia mea nu vrea sa imi acorde divortul ce pot sa fac?
alvarolipo a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Conform legislatiei actuale din materia divortului trebuie sa dovediti culpa sotiei in vederea desfacerii casatoriei.Daca nu dovediti culpa veti ramane casatorit.
Ar fi recomandabil sa apelati la un avocat daca aveti motive de divort sau macar sa fie temeinic cautate...
In caz contrar nu va ramane decat sa convingeti sotia sa fie de acord si sa fie prezenta in instanta sau sa asteptati sa se modifice legea.

Nu ar trebuie sa confundam vizele legiile cu realitate judecatoreasca. Ar fi bine sa fie din cauza vinei grava, dar actual practica judecatoreasca nu zice asa, nu exista divortul cauzal, pentru ca este cauza suficiente sa fie promovata actiunea ca tare, pentru a intelege ce raporturile intre soti sunt grav vatamate. Actual sa gandeste doar la aspecte economice, atunci cand divortul este pronuntat numai din vina unuia dintre soti, pentru ca acesta nu va beneficia de pensie de intretinere decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.


Nu am inteles ce ati scris.Dar...presupun...
Cert este ca daca isi angajeaza avocat poate divorta...
Daca dovedeste culpa sotiei este suficient...
Nu trebuie sa fie o culpa grava.Este suficient sa fie destramate relatiile de familie si convietuirea in comun sa nu mai fie posibila...
Eu zic sa mai aveti rabdare pana la 1 octombrie 2011, data la care va intra noul cod civil in vigoare, cand , in cazul in care doriti sa va asumati raspunderea, veti putea divorta invocand propria culpa(art.379 Cod Civil nou coroborat cu art.373 Cod Civil nou) cu mentiunea ca in acest caz sotul nevinovat va putea cere despagubiri(art.388 Cod Civil nou).
Totusi recomand divortul prin mediere ca fiind o cale eleganta de rezolvare a disputei dumneavoastra(putand in acelasi timp sa faceti si un partaj de care instanta sa tina seama).
Sper sa va fi fost de folos ceea ce v-am expus mai sus, insa alegerea este a dumneavoastra.
Am avut si situatii in care instanta m-a atentionat ca trebuie sa dovedesc sustinerile din actiune...adica motivele de divort.
Conform legislatiei actuale simplul fapt ca nu mai ai chef sa fi casatorit din propria culpa nu iti da dreptul la divort.

Despartirea in fapt a sotilor un timp indelungat poate constitui motiv de divort dar trebuie atentie la culpa paratului...
Divortul prin acordul sotilor este cu totul altceva.
Daca era suficienta vointa unuia din soti de a divorta ca nu mai are chef...s-ar fi putut divorta prin depunerea unei simple cereri la notar sau la starea civila...
Este insa necesar acordul ambilor soti pentru asa ceva...zice...legea...


Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2011
ContSters20980, utilizator
aveti in totalitate dreptate domnule avocat lascoschi , cazul meu se numara printre putinele care au avut aceasta soarta "Respins actiunea deoarece nimeni nu poate invoca propria culpa "
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2011
ContSters20980, utilizator
Ar fi bine sa va intelegeti si sa va despartiti in conditii amiabile .
Daca ajungi sa divortezi dar cu ajutorul unui avocat aceasta inseamna sa gasesti cele mai penibile situatii traite in familie in care ati fost inplicati din vina sotiei si sa dovedesti si cu 2 martori ca sa fii credibil . Dupa aceea iti pare rau ca ai scos la iveala niste lucruri care de fapt trebuia sa ramana ingropate intre voi . Daca nu ai alta cale si vrei sa divortezi din pacate nu ai incontro .

Alte discuții în legătură

de ce acte as avea nevoie pentru... CristinaElvira CristinaElvira [i][u][quot][/b] Buna! As dori sa stiu de ce acte as avea nevoie pentru un divort. Va multumesc de raspunsuri. :love2: (vezi toată discuția)
Divort Elenan Elenan Ce posibilitati de divort am daca sunt despartita in fapt de 3 ani? (vezi toată discuția)
Divort aimee72 aimee72 Buna ziua As vrea sa stiu daca pot sa divortez la 2 luni dupa incheierea casatoriei din cauza violentei fizice si verbale atat la adresa mea cat si a ... (vezi toată discuția)