Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Scarto, dar vezi sau rezulta din vreun text de lege ca NU se poate aplica art. 15 la detentiune pe viata? Adica are tratament diferentiat cel cu dentiunea pe viata de restul care au numai pedeapsa cu inchisoare? Rezulta de undeva aceasta interdictie ?
Hai sa iti dau un indiciu de unde rezulta ca se poate. Art.15 alin 2 face trimitere la art. 14 alin 5. Si acolo apar doua cuvinte cheie " reducere si inlocuire " Pai unde vezi tu "inlocuire "la art. 15 daca nu se accepta ca detentiunea pe viata POATE fi inlocuita cu pedeapsa inchisorii ? Ar fi vorba numai de "reducere " Nu ?
Eu una sunt de acord cu ce sustin Udroiu si Streteanu, pentru ca altfel s-ar aplica o norma favorabila diferentiat, acolo unde legiutorul nu a inteles sa interzica in mod expres.
isis23 a scris:
Scarto, dar vezi sau rezulta din vreun text de lege ca NU se poate aplica art. 15 la detentiune pe viata? Adica are tratament diferentiat cel cu dentiunea pe viata de restul care au numai pedeapsa cu inchisoare? Rezulta de undeva aceasta interdictie ?
Hai sa iti dau un indiciu de unde rezulta ca se poate. Art.15 alin 2 face trimitere la art. 14 alin 5. Si acolo apar doua cuvinte cheie " reducere si inlocuire " Pai unde vezi tu "inlocuire "la art. 15 daca nu se accepta ca detentiunea pe viata POATE fi inlocuita cu pedeapsa inchisorii ? Ar fi vorba numai de "reducere " Nu ?
Eu una sunt de acord cu ce sustin Udroiu si Streteanu, pentru ca altfel s-ar aplica o norma favorabila diferentiat, acolo unde legiutorul nu a inteles sa interzica in mod expres.
Streteanu nu spune ca art.15 se aplica la detentiunea pe viata.
La art.15 alin 2 spune "in cazul condamnarilor aratate in prezentul articol". art. 15 se refera exclusiv la condamnare la pedeapsa inchisorii, noi am adauga la lege daca am aplica si la detentiunea pe viata.
Sa zicem ca e ok cum spune Udroiu cum aplici concret art.15.Una din conditiile de aplicare a art 15 este pedeapsa aplicata (detentiunea pe viata) sa nu depaseasca maximul prevazut de legea noua .
Va intrebam inainte de a cumpara aceasta carte [ link extern ]
parerile voastre, cum saptamana trecuta am primit-o revin cu amanunte:
- Grile din noul cod sunt insa pentru materia care ne intereseaza sunt putine 10-15
- Grilele pe vechiul cod sunt preluate din sinteza de G.Boroi cateva din Voineag.... hmmm nimic nou sub soare