avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
adrianicet a scris:

Doar impacarea partilor trebuie sa fie totala (atat cu privire la latura penala, cat si la cea civila) sau este valabila aceasta obligatie si pt retragerea plangerii prealabile?

Nu e obligatorie la retragerea plangerii prealabile. Procedural, in cazul in care instanta constata retragerea plangerii prealabile, lasa nesolutionata actiunea civila, partea vatamata ( civila ) putandu-se indrepta la o instanta civila.
adrianicet a scris:

Care sun diferentele intre efectele amnistiei postcondamnatorii si efectele reabilitarii? In afara de faptul ca administia nu produce efecte asupra masurilor educative..

Pai nici reabilitarea nu are efect asupra masurilor educative, pentru ca acestea nu au termen de reabilitarea. De aceea nu are efect. Prin urmare nici amnistia si nici reabilitarea nu au efect asupra masurilor educative, in cazul din urma aceasta neavand nici o legatura cu masura educativa.
isis23 a scris:

adrianicet a scris:

Care sun diferentele intre efectele amnistiei postcondamnatorii si efectele reabilitarii? In afara de faptul ca administia nu produce efecte asupra masurilor educative..

Pai nici reabilitarea nu are efect asupra masurilor educative, pentru ca acestea nu au termen de reabilitarea. De aceea nu are efect. Prin urmare nici amnistia si nici reabilitarea nu au efect asupra masurilor educative, in cazul din urma aceasta neavand nici o legatura cu masura educativa.

Ai dreptate. Si atunci de ce ”efectele reabilitarii sunt mai favorabile decat ale amnistiei”?
Revin si corectez opinia mea de mai devreme (am recitit din Streteanu):

- Una din conditiile care trebuie indeplinite pentru aplicarea FACULTATIVA a legii penale mai favorabile in temeiul art 15 este aceea ca pedeapsa concreta aplicata faptuitorului prin hotararea definitiva trebuie sa fie mai mica decat pedeapsa prevazuta in legea noua; daca pedeapsa concret aplicata ar fi mai mare decat pedeapsa din legea noua intervine aplicarea OBLIGATORIE a legii penala mai favorabile in temeiul art 14.

- Streteanu subliniaza o idee admisa de doctrina, cu care este de acord si dansul si anume: se admite aplicarea FACULTATIVA a legii penale mai favorabile in temeiul art 15 si atunci cand pedeapsa concret aplicata e egala cu cea prevazuta in legea penala noua.
Anterior am raspuns gresit (eliminand varianta "a") pentru ca retinusem numai prima idee, in sensul ca pedeapsa concreta trebuie sa fie mai mica si gandindu-ma ca nu exista pedeapsa mai mare decat detentiunea pe viata am dat un raspuns incorect.

Daca ne insusim a doua idee, conform careia pedeapsa concret aplicata poate fi egala cu pedeapsa din legea noua pentru a opera aplicarea FACULTATIVA (art 15), rezulta ca e posibil si atunci cand pedeapsa stabilita in baza legii vechi e detentiunea pe viata.
Deci daca in baza legii vechi infractorului i s-a stabilit pedeapsa detentiunii pe viata si legea noua prevede detentiunea pe viata alternativ cu pedeapsa inchisorii (retinand ceea ce spune domnul Streteanu), instanta poate face aplicarea art 15.
Si acum cred ca e corect raspunsul lui Udroiu, respectiv "a" si "c"

Cu scuzele de rigoare pentru raspunsul gresit de mai devreme, sper ca am reust sa explic.
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
Q88, utilizator
adrianicet a scris:

isis23 a scris:

adrianicet a scris:

Ai dreptate. Si atunci de ce ”efectele reabilitarii sunt mai favorabile decat ale amnistiei”?

In unele legi speciale, se prevad anumite dispozitii care reglementeaza ceva de genul, ca atunci cand intervine o amnistie privitoare la o fapta, aceasta nu va inlatura anumite interdictii . De exemplu de a exercita o anumita profesie.
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
isis23, utilizator

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)