Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
vultur1 a scris:
daunele cominatorii = amenda civila ?
Da, eu asa stiu. Bineinteles tinand cont si de lucrurile care le deosebesc.
Care este diferenta intre tainuirea "daca prin aceasta s-a urmarit obtinerea pentru altul a unui folos material" si favorizarea infractorului "pentru a asigura infractorului folosul infractiunii"?
Acel "altul" se refera la oricine in afara de infractor?
Ice Hellene a scris:
vultur1 a scris:
daunele cominatorii = amenda civila ?
Da, eu asa stiu. Bineinteles tinand cont si de lucrurile care le deosebesc.
Eu stiu ca nu sunt acelasi lucru, doar ca ele nu pot fi cerute impreuna in cazul executarii cu intarziere a obligatiilor de a face sau a nu face, pentru ca in final chiar daca s-a aplicat amenda civila se vor acorda daune compensatorii dar pentru neexecutare .
un extras dintr-un document gasit pe net referitor la daunele cominatorii :
"daunele cominatorii sunt stabilite pentru a-l determina pe debitor sa-si execute obligatia în natura. Ele constituie un eficient mijloc de constrângere indirecta, a carui interventie asigura doar executarea în natura a obligatiei, chiar de catre debitor. Asa cum nu au caracter reparator, daunele cominatorii nu pot fi caracterizate nici ca o cale de executare, ele fiind
doar un mijloc indirect de constrângere prin care se ajunge la o executare în natura
din partea debitorului"