avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
Si dilatorie ori peremptorie tine tot de calificarea exceptie, dar dupa alt criteriu...exista discutii cu privire la calificarea ei ca fiind de fond sau procedura pentru ca legiuitorul a introdus-o in capitolul exceptiilor de procedura, dar prin esenta ei se refera la o conditie de fond, capacitatea de exercitiu, asa cum se refera la conditii de fond exceptia lipsei capacitatii de folosinta, de interes, a calitatii procesuale. Este singura exceptie introdusa in capitolul exceptii de procedura desi se refera la o conditie de execitare a actiunii civile, iar toate celelalte care se refera la conditiile de exercitare a actiunii civile sunt de fond.
De exemplu, formatoarea mea care recent a scos si o carte cu exceptiile in procesul civil o califica ca fiind de fond, iar dl Boroi face de asemenea o discutie despre asta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iunie 2012
sangreal, utilizator
sangreal a scris:

Si dilatorie ori peremptorie tine tot de calificarea exceptie, dar dupa alt criteriu...exista discutii cu privire la calificarea ei ca fiind de fond sau procedura pentru ca legiuitorul a introdus-o in capitolul exceptiilor de procedura, dar prin esenta ei se refera la o conditie de fond, capacitatea de exercitiu, asa cum se refera la conditii de fond exceptia lipsei capacitatii de folosinta, de interes, a calitatii procesuale. Este singura exceptie introdusa in capitolul exceptii de procedura desi se refera la o conditie de execitare a actiunii civile, iar toate celelalte care se refera la conditiile de exercitare a actiunii civile sunt de fond.

Dc e introdusa acolo nu inseamna ca este o exceptie de procedura si nu cred ca sunt contradictii in calificarea ei de fond sau de procedura.
Citez din Boroi care si el recunoaste ca sunt discutii: " Se impun unele precizari in ceea ce priveste exceptia lipsei capacitatii de exercitiu care de regula este tratata ca o exceptie de procedura, deoarece este reglementata in art. 161 C.pr.civ. sub titlul Exceptiile de procedura si exceptia puterii de lucru judecat. Insa fiind vorba de una din conditiile de exercitiu ale dreptului la actiune, lipsa capacitatii de exercitiu este o exceptie de fond. In orice caz, fata de calificarea expresa pe care legiuitorul o data numai exceptiei lipsei capacitatii de excercitiu, exceptia lipsai capacitatii de folosinta este o exceptie de fond. De lege ferenda, s-ar impune reglementarea exceptiei lipsei capacitatii de exercitiu impreuna cu exceptia lipsei capacitatii de folosinta, anume ca exceptii de fond". pag 223

Nu exista discutii?!?
Dc unii zic ca e de procedura, iar altii de fond, nu cred ca putem spune ca e mixta. Dc ar fi altii care ar spune ca e in acelasi timp si de procedura si de fond am putea spune ca ar fi mixta.(ceea ce zic eu ca nu se poate).
@xyz si eu zic ca la aprecierea exceptiei dc e sau nu mixta tb sa ne gandim la exceptiile care incep cu un efect dilatoriu, dar tind spre un efect peremtoriu.
Da, asa e, probabil ca mixta la asta se refera, imi revizuiesc opinia :) ;dar oricum e o exceptie controversata si veti vedea la seminar cate discutii sunt mai ales in practica.

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)