Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Nu cred, din cate stiu gratierea se dispune doar asupra pedepselor executabile.
O grila din Boroi la proc civ:
Judecata se poate suspenda:
a) cand reclamantul nu si-a indeplinit obligatiile stabilite la primirea cererii de chemare in judecata
b) in cazul in care s-a invocat in fata instantei exceptia de neconstitutionalitate a legii sau ordonantei aplicabile in speta
c) cand s-a invocat exceptia de incompatibilitate
d) nici una din variantele de mai sus.
La raspunsuri corecte e trecut doar b). De ce nu e si a)? In virtutea art. 114(3) CPC
In cazul in care a intervenit o gratiere antecondamnatorie, instanta mai poate suspenda conditionat pedeapsa ?
In cazul in care a intervenit o gratiere antecondamnatorie, instanta mai poate suspenda conditionat pedeapsa ?
isis23 a scris:
as indrazni sa zic ca DA, avand in vedere ca suspendarea are efecte mai intinse decat gratierea.
"antecondamnatorie" ma cam face sa am indoieli..
Totusi, chiar daca este antecondamnatorie, din cate stiu eu, din practica, procesul penal continua pana la finalizare, si apoi se face aplicarea actului de gratiere.
In cazul acesta ma gandesc ca se poate suspenda (asta daca e buna deductia mea,,,pt ca recunosc, prima data m-am gandit: e antecondamnatorie, nu avem pedeapsa, nu se suspenda ca nu avem ce :D )
Carmen si eu cred ca ordinea fireasca este mai intai suspendarea conditionata a pedepsei si apoi constatarea gratierii, intrucat suspendarea este o forma de individualizare a pedepsei si gratierea este cea care inlatura executarea pedepsei indiferent de modul in care instanta a stabilit ca va fi executata.