avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... una mica despre bacalaureat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

una mica despre bacalaureat

Da, stiu ca ar fi trebuit sa ma pregatesc foarte bine, ca nu e frumos sa trisezi la un examen etc etc dar uite ca sunt in situatia in care la matematica nu am reusit sa iau in conditiile in care la celelalte mai putin de 7 nu am luat si am nevoie de o nota de trecere. As vrea sa nu pierd un an din viata in care as putea face o scoala postliceala de asistente medicale scoala ce nu are nici cea mai mica tangenta cu matematica si nici la profilul meu prea multa matematica nu am facut. Am scris lucrurile astea ca sa nu ma luati la misto si nici sa imi faceti morala. Sper sa ma intelegeti. Sa arunce cu piatra cine nu a copiat sau nu a vb cu colegul din spate la vreun examen.

Eu sau prietena care m-ar ajuta la matematica prin telefon la a doua sesiune de bac riscam ceva in cazul in care suntem prinse? O amenda penala ceva ? Au dreptul in cazul asta sa imi confiste telefonul si handsfree-ul? Mai exact ce mi se poate intampla cel mai rau?

Multumesc anticipat pt raspuns si posibila intelegere.
A instiga inseamna a determina pe cineva sa faca ceva impotriva vointei sale...Ca forma a participatiei penale instigarea consta in fapta unei persoane care, cu intentie, determinaa, prin orice mijloace o alta persoana sa savarseasca o fata prevazuta de legea penala (art. 25 Cod penal).
unde este instigarea stimate domn utilizator?.......
Instigarea prezinta in principal un aspect psihic (moral), ea creeaza, face sa se nasca in mintea altuia, hotararea de a savarsi fapta prevazuta de legea penala, realizand in acest fel cauzalitatea psihica care precede si insoteste apoi cauzalitatea fizica, adica efectuarea actelor de executare prin care se savarseste fapta.

Datorita acestui continut psihic al instigarii, instigatorii au fost si mai sunt inca denumiti “autori morali”, contributia lor constand in generarea si realizarea laturii subiective din continutul faptei prevazute de legea penala. De aici nu trebuie sa se traga concluzia ca contributia instigatorului ar fi numai de ordin imaterial: instigatorul desfasoara si el o activitate fizica, efectueaza acte (ia contact cu cel instigat, il convinge, ii procura informatii etc.) care constituie, in esenta, adevarate acte de pregatire in vederea savarsirii infractiunii; fara aceste acte materiale contributia instigatorului nu s-ar putea exterioriza si ar ramane ineficienta.

:offtopic: Va rog observati ca exista butonul edit. Nu mai scrieti mesaje consecutive.
Ultima modificare: Luni, 25 August 2008
Gabriela Mihai, Avocat
prosecutor a scris:
In atentia administratorului ! Cu tot respectul, dar asta suna a instigare la frauda pentru viitor si o incurajare pentru fapta consumata ! Nu consider ca este corect sa fie incurajata o asemenea conduita !


Art.69 din C.pr.pen. statueaza ca"declaratiile invinuitului sau inculpatului facute in procesul penal pot servi la aflarea adevarului, numai in masura in care sunt coroborate cu fapte si imprejurari ce rezulta din ansamblul probelor existente in cauza".
Simpla recunoastere a inculpatului, nu poate conduce la ideea ca acesta se face vinovat(isi poate asuma foarte bine fapta si fara sa o fi savarsit el; s-a mai intamplat).
Daca se va reciti ultima parte a mesajului meu,"ATENTIE insa la alte examene. Nu e gluma", veti constata ca nu este nicio instigare la frauda si nicio incurajare. Dimpotriva, dle utilizator "prosecutor", a fost avertizata. Daca dvs. ati perceput altfel mesajul meu, imi pare rau. Intentia a fost una constructiva si nu am incercat sa o determin sa fraudeze examenul.
"ATENTIE"-1. interes, grija, preocuparea speciala a cuiva pentru ceva; 2. a acorda atentie unei probleme, a considera ca important (cu valoare de interjectie Asculta! baga de seama! ia seama!)-explicatia cuvantului data in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane(DEX).

:offtopic: Va rog observati ca exista butonul edit. Nu mai scrieti mesaje consecutive.

Luciandumitrescu07 a primit avertisment pentru aceasta practica repetata: www.avocatnet.ro/content/for...
Domnule consilier juridic, ar trebui sa participati dumneavoastra la seminarii nu sa dati lectii altora! Ca forma a participatiei penale instigarea consta in fapta unei persoane care, cu intentie, determina, prin orice mijloace o alta persoana sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala (art. 25 Cod penal).
Mi-am afirmat dezacordul pentru modul in care s-a pus problema cu privire la o FRAUDA pe care nimeni nu are dreptul sa o incurajeze si nici sa determine in orice mod o persoana sa o savarseasca in viitor!
Dura lex sed lex!
Ultima modificare: Luni, 25 August 2008
prosecutor, utilizator
Imi cer scuze daca din exprimarea mea s-a dat de inteles ca vreau sa instig pe cineva la a copia respectiv la frauda....ar trebui cum spune un coleg mai sus sa mai particip la seminarii..........nu dau lectii nimanui......ideea mea pe care nu am stiut sa o exprim, tot asa cum nu stiu sa scriu pe forum (sunt mai nou si gresesc iar administratorii ma sanctioneaza) a fost urmatoarea: eleve cu pricina a copiat si nu a fost prinsa...se intreba ce putea sa i se intample...raspunsul meu nimic daca nu a fost prinsa....mai exista insa o posibilitatea...aceea sa se "prinda" profesorul atunci cand corecteaza teza elevei....aceea era ideea....nu alta....nu am indemnat pe nimeni la nimic....in fond s-a ridicat o problema si am dar raspunsul la aceasta problema....cat despre lectii...mai uite niste lectii de drept penal partea generala din Mitrache...pentru cunoscatori....pentru existenta infractiunii de instigare se cer indeplinite anumite conditii:
1. Insitgatorul concepe comiterea unei infractiuni si hotaraste sa determine o alta persoana sa o savarseasca. Deci se instiga cu intentie. Daca se instiga la o infractiune din al carei continut face parte un anumit mobil sau scop, instigatorul, precum si autorul, trebuie sa cunoasca si sa actioneze datorita aceluiasi mobil si sa urmareasca scopul respectiv.
2. Sa existe o activitate de instigare care sa constea in indemn, iar aceasta sa aiba ca rezultat determinarea. Este deci o exteriorizare a intentiei instigatorului, manifestata prin indemn, incitare si insasi determinarea, adica insusirea ideii de catre instigat, manifestata prin aceea ca hotaraste sa comita infractiunea la care a fost indemnat, imprejurare ce reiese din aceea ca trece la executarea ei.

Deci stimate domn procecutor NU eu am conceput infractiunea de frauda la exemanul de bacalaureat....ci persoana care a adresat intrebarea....mai vrei lectii de drept penal ca mai dau? gratis atentie.........
pentru cunoscatori infractiunea de frauda nu exista in drept penala partea speciala....am folosit termenul din literatura pentru a intelege toata lumea ce de fapt este vorba despre un furt ordinar....pentru cunoscatori....Nu se considera instigare in sensul art. 25 Cod penal indemnul unei persoane aflate in legitima aparare, adresat alteia ca sa-l loveasca de agresor si acesta loveste, daca sunt intrunite conditiile atacului si ale apararii, deoarece fapta autorului nu constituie infractiune, fiind comisa in stare de legitima aparare.
BIBLIOGRAFIE
Codul Penal – Editura Lumina Lex, 1 august 2001
Prof. dr. Matei Basarab – “Drept Penal - Partea generala”, Editura
Lumina Lex 2001, vol. I, pag 417 – 429
Vintila Dongoroz, colectiv – “Explicatii Teoretice ale Codului
Penal Roman – Partea Generala”,
Editura Academiei Republicii
Socialiste Romania, Bucuresti 1969,
Vol. I, pag 195 – 200
Alexandru Boroi – “Drept Penal – Partea Generala”, Edituta ALL,
Bucuresti, 1999, pag 236 – 242
Vasile Dobrinoiu, Gheorghe Nistoreanu, Alexandru Boroi – “Drept
Penal – Partea Generala”, Editura Didactica si
Pedagogica, Bucuresti, 1992, pag 244 – 248
Constantin Bulai, Avram Filipas, Constantin Mitrache – “Drept Penal
Roman – Curs selectiv pentru licenta”, Editura
Edit Press, Bucuresti, 1997, pag 51 – 54
I.Oancea – “Drept Penal – Partea Generala”, Editura Didactica si
Pedagogica, Bucuresti, 1971, pag. 216 – 219
A Ungureanu, A Ciopraga – “Infractiuni contra unor drepturi si
libertati fundamentale ale cetateanului” , vol. VI,
pag. 126

atat despre aceats problema...daca cineva are ceva sa imi reproseze ar fi bine sa o faca in sens academic nu asa la misto......


in atentia administratorului: asa cum eu sunt sanctionat de dvs., asa ar trebui sanctionati si cei care nu fac altceva decat sa incurce prin fel de fel de mijloace scopul acestui forum...daca se reproseaza cuiva ceva sa se aduca argument stiitifice nu asa la misto........

Alte discuții în legătură

Camere de filmat bac doar intr-un judet andrei12345 andrei12345 Buna ziua! In ultima perioada au fost nenumarate discutii privind bacalaureatul din acest an. In judetul Botosani, Inspectoratul Scolar Judetean a hotarat ... (vezi toată discuția)
Unde pot citi despre infractiunea de incitare la ura Sever Simion Sever Simion As dori sa aprofundez acest subiect: infractiunea de incitare la ura si sa citesc eventual din jurisprudenta. Sper sa existe... Imi puteti va rog recomanda ... (vezi toată discuția)
Instigare ura rasiala john1234 john1234 ce se intampla daca folosesti cuvinte obscene tip <cioara borata, tigan borat> pe un forum online? ar putea fi considerata infractiune? (vezi toată discuția)