avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Art. 2260 - ce parere aveti despre alin 3?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Art. 2260 - ce parere aveti despre alin 3?

Art. 2260: Cazul special de revocare
(1)Contractul de întreţinere este revocabil în folosul persoanelor cărora creditorul întreţinerii le datorează alimente în temeiul legii dacă, prin efectul contractului, el s-a lipsit de mijloacele necesare îndeplinirii obligaţiei de a asigura alimentele.
(2)Revocarea poate fi cerută chiar dacă nu există fraudă din partea debitorului întreţinerii şi indiferent de momentul încheierii contractului de întreţinere.
(3)În loc să dispună revocarea contractului, instanţa de judecată poate, chiar şi din oficiu, însă numai cu acordul debitorului întreţinerii, să îl oblige pe acesta să asigure alimente persoanelor faţă de care creditorul are o astfel de obligaţie legală, fără ca în acest mod să fie diminuate prestaţiile datorate creditorului întreţinerii.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:34, 11 August 2011
...pai treaba sta cam asa:creditorul detine o suma de bani pe care o instraineaza debitorului in schimbul intretinerii...daca astfel el se lipseste de mijloacele de a presta intretinerea legala catre copii acestia pot rezolutiona contractul insa instanta il poate mentine daca debitorul consimte sa intretia si copiii fara a diminua prestatia catre creditor...
otesani a scris:

nu inteleg exact cum vine asta ... instanta il poate obliga pe debitor chiar si din oficiu, insa numai cu acordul debitorului .....

Vrea sa spuna ca instanta poate chiar si din oficiu ( = :O fara sa existe un capat de cerere in acest sens), dar numai cu acordul debitorului intretinerii/debitorul din contractul de intretinere (= parat in cauza avand ca obiect revocarea) sa-l oblige pe acesta (= debitorul parat) sa asigure alimente SI fata de creditorul/creditorii obligatiei legale de intretinere (= :-/ reclamanti in proces ...:-/ toti, unii ...mi se cam impaienjenesc neuronii cand vine vorba despre calitati procesuale...).

Debitorul intretinerii n-ar putea sa fie el insusi reclamant, pentru ca atunci actiunea ar suna cam in halul urmator: Domnule presedinte, Subsemnatul ...ma chem in judecata pe mine insumi pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa ma obligati la ... #-o.
Din pricina asta au gasit (le-o fi trebuit mult?) aceasta formulare ..."din oficiu" ..."cu acordul" ...
Ultima modificare: Joi, 11 August 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie actiune eu_blitz eu_blitz Buna ziua, vreu sa va intreb daca exista un termen de prescriptie in cazul unui contract de intretinere, daca exista un termen dupa care cineva nu mai poate ... (vezi toată discuția)
Obligatia baneasca de intretinere. ContSters280604 ContSters280604 Parintii mei au incheiat un contract de intretinere cu mama tatalui meu. Ulterior tata a decedat iar bunica, imobilizata fiind, nu doreste sa locuiasca cu ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cosmina80 cosmina80 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: eu si matusa mea vrem sa incheiem un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere avand ca ... (vezi toată discuția)