avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligativitate carduri salarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligativitate carduri salarii

As dori sa deschid un subiect cred eu putin controversat.
Obligativitatea deschiderii unui cont bancar (cu card atasat) la schimbarea locului de munca intr-o banca aleasa de angajator.
Din cate am vazut citind articole pe Internet, sunt foarte multe persoane care s-au trezit la Biroul de Credit pentru ca aveau conturi deschise la diferite banci si nu au platit comisioanele. Acele conturi au fost facute de angajator in numele angajatului si nu au fost inchise dupa plecarea acestuia din firma.
As vrea sa stiu daca exista o legislatie in acest sens, daca angajatul este obligat sa deschida cont nou in banca de fiecare data cand schimba locul de munca sau este suficient sa dea IBAN-ul contului propriu. Mie nu imi pare normal sa tot fac carduri de fiecare data cand schimb locul de munca. Am cateva conturi (in lei si euro) inclusiv unul curent (cu card atasat) si, cand ma voi angaja as dori sa imi fie virat salariul in acel cont (nu sa mai deschid un nou cont in cine stie ce banca).
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 09:09, 19 August 2008
Aceeasi problema am avut-o si eu. De fiecare data cand am schimbat locul de munca a fost la banca si am inchis contul de card pentru ca angajatorul nu face acest lucru. La inceput plateam degeaba un comision de administrare cont.
Legea nu obliga pe salariati sa primeasca salariile pe card. Dar e mai comod si mai ieftin pentru angajator sa vireze banii pentru salarii pe card la o singura banca. Ca sa nu mai zic de cazurile cand bancile conditioneaza acordarea de imprumuturi agentilor economici de un numar de carduri de salarii, de regula pentru toti salariatii agentului economic respectiv.
Normal ar fi ca dvs. sa vi se vireze salariul in contul specificat de dvs.
Atata timp cat nici o lege nu ne obliga pe noi ca salariati sa primim salariul pe un card, ar trebui sa ne sustinem acest drept. Iar daca tot nu sintem conditionati de lege cu privire la acest lucru, nu stiu sa existe o lege care sa ne oblige sa ne deschidem conturi si carduri pentru bancile cu care lucreaza angajatorii.
Exista o reglementare in acest sens, si anume OUG nr. 149 din 19.12.2007 privind aprobarea unor măsuri în domeniul finanţelor publice, publicată în Monitorul Oficial nr. 882 din 21 decembrie 2007, care este aplicabila la institutiile publice.

OUG 149/2007 spune asa:
ART. 5
Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice din subordinea acestora, indiferent de sistemul de finanţare, vor lua măsurile necesare pentru plata drepturilor salariale ale personalului prin intermediul cardurilor.

ART. 6
(1) Trecerea la plata drepturilor salariale prin intermediul cardurilor pentru instituţiile publice cu sediile în municipii şi oraşe, prevăzute la art. 5, se va face până la data de 31 martie 2008.
(2) Salariaţii instituţiilor publice cu sediile în mediul rural, prevăzute la art. 5, beneficiază, la cerere, de plata drepturilor salariale prin intermediul cardurilor.

ART. 7
(1) Instituţiile de credit prin care se efectuează plăţile prevăzute la art. 5 sunt selectate de ordonatorii de credite, în condiţiile legii.
(2) Salariaţii pot opta pentru plata pe card a salariilor prin intermediul altor instituţii de credit decât cele selectate în condiţiile alin. (1).

Deci angajatii nu sunt obligati sa primeasca salariul prin intermediul unei banci impuse de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Card salariu boggieuk boggieuk OUG 149/2007 spune asa: ART. 5 Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile ... (vezi toată discuția)
Salariu pe card 18bubu 18bubu buna ziua!la o firma privata angajatorul poate obliga in vreun fel angajatul sa-i plateasca salariul pe card?multumesc=D> (vezi toată discuția)
Virament salarii pe card bancar Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Am o intrebare! Tocmai mi-a spus un coleg ca s-a decis la Curtea Constitutionala ca viramentul salariilor pe card nu este constitutionala.Aveti ... (vezi toată discuția)