avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cauza pilot Atanasiu contra Romaniei - CEDO
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cauza pilot Atanasiu contra Romaniei - CEDO

buna seara !
stie cineva care este stadiul actual al pozitiei statului roman raportat la implementarea recomandarilor CEDO din cauza pilot Atanasiu contra Romaniei pronuntata la data de 12.10.2010? Ce masuri se intentioneaza a fi luate ?
ce se "mai aude" in materia caselor nationalizate din acest punct de vedere ?

multumesc anticipat pentru orice raspuns.
Cel mai recent răspuns: cassy , utilizator 21:09, 12 Aprilie 2012
[ link extern ]

Accesati link-ul transmis si veti citi integral hotararea CEDO. Are 9 pagini.
Din cate cunosc, statul roman nu a luat niciun fel de masuri.

Decizia pilot impune statului sa ia masuri de ordin administrativ, legislativ si organizatoric astfel incat in termenul de 18 luni acordat de Curte sa fie solutionate toate cererile de restituire. Masuri care, desi au trecut aproape 12 luni din cele 18, sunt inexistente.

Mai mult, statul se prevaleaza de prevederile OUG 62/2010, prin care au fost suspendate platile in numerar pentru sumele stabilite prin deciziile Comisiei centrale, invitand titularii deciziilor sa revina asupra optiunii privind plata in numerar si sa solicite actiuni la Fondul Proprietatea, alternativa fiind plata in numerar la Sfantu' Asteapta.

Din pacate, exista si instante care tin seama de amintita ordonanta si nu de jurisprudenta Curtii. Astfel, desi la judecatorie am obtinut, in doua dosare similare, sentinte privind obligarea ANRP si a Ministerului Finantelor la plata despagubirilor, una dintre solutii a fost infirmata de tribunal in apel, cu motivarea intemeiata tocmai pe existenta OUG 62/2010. Cea de-a doua cauza asteapta si ea judecarea apelului introdus de ANRP si de Ministerul Finantelor.

Instanta de fond a apreciat (in mod corect, in opinia mea), ca prevederile OUG 62/2010 (cele privind suspendarea platilor) trebuie inlaturate de la aplicare de catre judecatorul national, ele contravenind deciziei pilot, suspendarea platilor nefiind o masura care sa conduca la solutionarea cererilor de despagubire in termenul de 18 luni prevazut de Decizia Curtii, termen care, in opinia mea (insusita de instanta de fond), nu este unul de gratie, suspensiv, pentru statul roman, ci un termen limita. Ceea ce a suspendat Curtea a fost solutionarea cererilor adresate Curtii, si nicidecum indeplinirea de catre stat a obligatiilor din titlurile emise de Comisia centrala (titluri care constata o creanta certa, lichida si exigibila a titularului impotriva statului roman, termenul de plata stabilit de Legea 247/2005 asa cum a fost modificata si completata prin OUG 81/2007 fiind de un an de zile in cazul despagubirilor mai mici de 250.000 lei).

La data publicarii Deciziei Curtii au existat voci care au subliniat ambiguitatea acesteia in ceea ce priveste obligatiile impuse statului roman. Se pare ca acele voci au avut dreptate. Curtea nu este nici ea infailibila. Oameni si ei, judecatorii Curtii.

Pot presupune, dupa cum au decurs lucrurile pana in prezent, ca solutia care va fi adoptata de statul roman prin inteleptul guvern care ne conduce destinele va fi aceea a unei noi amanari, vinovata fiind, cine alta, criza. Intre timp, mai reparam palatul Victoria, mai achizitionam niste perne de puf de gasca, mai ridicam un patinoar pentru octogenarii ramasi pe la tara, mai facem o donatie pentru catedrala neamului, mai inchidem ochii la niste fraude de milioane de euro, pentru ca, de, e criza...

Cred ca Atanasiu c Romaniei a ramas definitiva in ianuarie-februarie, ar mai fi aprox un an pentru a adopta cum spune Curtea de "masuri capabile sa ofere un remediu potrivit tuturor persoanelor vizate de legile reparatorii". Daca nu se intreprinde nimic, va fi interesant ce se va intampla la CEDO dupa expirarea celor 18 luni, daca in baza acelorasi considerente Curtea va acorda prioritate cauzelor de acest tip din Romania. Exista o procedura speciala pentru tarile care abuzeaza de hotararile pilot?

Presupun totusi ca la presiunea CE, se va adopta ceva in ultimul moment, desi nu va fi neaparat placut, hotararea CEDO sugereaza la un moment dat "limitarea despagubirilor si esalonarea lor pe o perioada mai mare". Nu cred ca se pot limita drepturile deja obtinute prin justitia nationala, dar esalonarea unor rate de plata este o posibilitate.

buna seara !
readuc in discutie subiectul deoarece azi am citit pe site-ul ANRP proiectul de lege prin care despagubirile vor fi plafonate la 15% din valoare si platibile esalonat pe o perioada de 12 ani.
ce parere aveti despre acest proiect ? credeti ca poate fi adoptat in acesta forma ?
multumesc anticipat pentru orice comentariu
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2012
cassy, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicarea ougnr.10/2013 petricadracea petricadracea “ Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat neconstitutionale doua prevederi prin care statul putea sa restituie in 10 ani despagubirile pentru ... (vezi toată discuția)
Legea 247/2005- termen contestatie decizie mobexport mobexport Buna seara Am o matusa care a notificat Primaria in baza legii 10 pentru un teren intravilan. S-a efectuat un raport de evaluare si Comisia Centrala pentru ... (vezi toată discuția)
Hotãrâre-pilot cedo Marta Tot Marta Tot Suspendarea pe o perioadă de 18 luni se referă doar la cauzele aflate pe rolul CEDO sau vizează şi procesele aflate pe rolul instanţelor din România? Vă ... (vezi toată discuția)