avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Piratarea calculatorului personal si furtul arhivei de ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Piratarea calculatorului personal si furtul arhivei de messenger

Ma confrunt cu o mare problema de aceea am nevoie de ajutorul d-voastra.
Anul trecut am fost angajata la o firma de IT iar la inceputul angajarii nu mi s-a facut nici un instructaj de ordin intern (cum ar fi neutilizarea messenger-ului, monitorizarea activitatii adica supravegherea calculatorului pe care lucram). Am intrebat daca pot utiliza messengerul si mi s-a spus ca poate fi utilizat fara nici o restrictie.
Dupa o discutie mai aprinsa seful meu direct a reiesit ca el mi-a monitorizat calculatorul de la serviciu cu ajutorul unui program de tip spy, vizualizand si salvand convorbirile mele personale de pe messenger.
Pentru a-mi dovedi faptul ca am discutat pe messenger in timpul serviciului, mi-a trimis un document pdf cu fragmente din convorbirile avute cu familia mea, stergand data si ora la care au fost facute. Dupa ce am verificat fiecare pasaj mi-am dat seama ca majoritatea convorbirilor ce l-au deranjat au fost facute acasa, intre orele 20 – 24, fiind salvate pe calculatorul personal, atat al meu cat si al parintilor. Cand i-am spus ca am descoperit ca mi-a patruns in calculatorul personal(care era parolat) mi-a ras in fata si mi-a zis ca a intrat doar sa vada ceva si a dat intamplator peste arhiva de messenger. Ulterior mi-a spus ca nu mi-a atins calculatorul si ce a facut el este legal si nimeni nu-l poate acuza cu nimic.
Precizez ca eu locuiam cu chirie in apartamentul lui iar calculatoarele noastre primeau internet de la acelasi router. Routerul era administrat si parolat de catre aceasta persoana, eu primind internet doar ca utilizator. Imediat dupa aceasta, am intrebat o persoana din domeniul IT si mi-a spus ca exista posibilitatea de copiere a fisierelor dintr-un calculator intr-altul prin intermediului router-ului.
Ca urmare a acestui fapt, am fost concediata fara preaviz si fara a mi se spune, oficial, care este cauza. Neoficial, seful mi-a spus ca am fost data afara din cauza acestor convorbiri. El se foloseste de aceste fragmente din convorbiri amenintandu-ma ca le va face publice unor persoane din anturajul meu.
Intrucat el sustine ca nu a facut nimic ilegal, caci el cunoaste legea, va rog sa ma lamuriti dvs. in calitate de persoana autorizata si cu experienta, daca aceasta fapta este legala sau penala? Daca este ilegal conform legislatiei in vigoare, as avea vreo sansa sa-l actionez in judecata pentru violarea secretului corespondentei? Ce pasi trebuie sa urmez? Daca nu mi s-a facut nici un instructaj la angajare cu privire la utilizarea anumitor mijloace de comunicare (messenger) si nu mi s-a spus ca voi avea calculatorul monitorizat, mi se poate desface contractul de munca? Citirea de catre o alta persoana a corespondentei private efectuate pe calculatorul de la serviciu, este legala?
Cel mai recent răspuns: alexandrugroza , utilizator 14:15, 11 August 2011
Daca expertiza este neutra/independenta se poate demonstra chiar usor ca acel PC a fost monitorizat. De asemenea, se poate investiga si cel al sefului pentru a mai strange dovezi. Daca pe langa asta mai exista si dovezi audio sau de alta natura cu amenintarile sau in care seful se lauda cu ce a facut, cazul este ca si castigat.
BX a scris:

Daca expertiza este neutra/independenta se poate demonstra chiar usor ca acel PC a fost monitorizat. De asemenea, se poate investiga si cel al sefului pentru a mai strange dovezi. Daca pe langa asta mai exista si dovezi audio sau de alta natura cu amenintarile sau in care seful se lauda cu ce a facut, cazul este ca si castigat.

Pe cazuri penale, orice expertiza, de orice fel...ca ea sa fie obiectiva se face in laboratoarele INEC, inclusiv cea tehnica IT.Intr-adevar se poate demonstra usor daca un anume calculator are/a avut instalat un program gen keyloger sau spy de orice fel.Discutia pe acest subiect e larga, insa se ridica intrebarea: cine a instalat acel program? De unde stim noi ca seful a instalat acel program si...nu si l-a instalat insusi initiatoarea topicului? Rapunsul poate fi concludent cand e vorba de un program spy care raporteaza rezultate catre o anumita adresa de email, dar sunt si programe care permite copierea rezultatelor direct pe memory stick, in felul acesta..adio identificarea celui care l-a instalat.
Desigur, putem investiga calculatorul sefului, ca sa coroboram dovezile stranse, insa chiar credeti ca seful, care se pricepe la asa ceva clar, pastreaza date compromitatoare in computerul personal? Imi vine greu sa cred.
Toate astea ar fi doar ipotetice, sa nu va inchipuiti ca INEC va face astfel de expertize, sunt costisitoare din mai multe puncte de vedere si din pacate si aceaste expertize pot fi contestate(de curand am citit un articol din care rezulta ca pana si dansii recunosc ca nu au aparatura performata pentru toate tipurile de investigatii si nimic nu este 100% sigur).
Dovezi audio nu are, dar nu ar fi rau sa incerce sa faca rost de ele, legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Violarea corespondentei private claudiuene claudiuene Problema : Discutiile private din arhiva de messenger ale unei persoane au fost extrase de pe calculatorul de pe care au fost efectuate si folosite in ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu si violarea corespondentei ContSters241137 ContSters241137 Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea: acum 6 luni sefa mea a fost deranjata de faptul ca pe perioada concediului ei, eu mi-am neglijat sarcinile de ... (vezi toată discuția)
Violarea corespondentei electronice oana ristea oana ristea Buna ziua, Am descoperit zilele trecuta ca mi-a fost postata pe un blog o conversatie privata (de pe yahoo messenger). As dori sa stiu daca poate fi ... (vezi toată discuția)