avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Raspundere solidara
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Raspundere solidara

Marturisesc ca nu am experienta in materie comerciala, cu atat mai putin in cea fiscala, de aceea rog o parere, un sfat mai avizat, eventual practica judiciara. Multumesc anticipat.

Datele spetei, pe scurt:
Firma X SRL dobandeste cu titlu de drept cumparare un imobil cu destinatia magazin de la SC Y, inclusiv stocul de marfa, preluand practic activitatea acesteia din urma.
Actele incheiate par a fi in regula, in sensul ca respecta prevederile legale iar SC X nu are litigii, datorii fiscale sau de alta natura, in schimb impotriva lui Y a inceput procedura executarii silite pentru obligatii restante la bugetul de stat.
Nelamurirea mea consta in aceea de a sti, daca sunt intrunite conditiile cerute de art. 27 alineat 1Cod. pr. fiscala pentru atragerea raspunderii solidare a societatii X? De asemenea, m-ar interesa, in masura in care din economia datelor rezulta acest aspect, daca se poate retine si in ce ar consta reaua credinta a firmei dobanditoare?
Mentionez, ca in fapt societatea debitoare si-a incetat activitatea odata cu instrainarea magazinului si, in caz ca prezinta vreun interes, X desfasoara aceeasi activitate de comert.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2008
Ilincav, utilizator
Cel mai recent răspuns: sachelariu_delia , utilizator 10:36, 14 Octombrie 2008
Daca ati cumparat magazinul si la-ti inscris in cartea funciara inaintea inceperii executarii silite nu vad ce probleme ar fi.
Daca au pus sechesru pe magazin faceti contestatie la executare.
Cu privire la rasrunderea administratorilor aceasta se poate face numai in cazul deschideri procedurii insolventei in situatia de fata nu pot cere raspuderea solidara.
Cu privire raspunderea solidara prevazuta de art. 27 Cod Fiscal trebuie sa se dovedeasca ,, rea-credinta".
florinturlete a scris:

Cu privire raspunderea solidara prevazuta de art. 27 Cod Fiscal trebuie sa se dovedeasca ,, rea-credinta".


Da, multumesc pentru atentie si bunavointa, aceasta forma a raspunderii ma intereseaza. Si anume, daca in practica de regula executorii fiscali aplica prevederile art. 27 Cod pr. fiscala, ori, atunci cand consatata, ca debitorul nu are bunuri de executat inainteaza dosarul de insolventa lichidatorului, fara a se complica cu execuatarea altor persoane juridice/fizice?
Apoi, inainte de a aplica sechestrul, se obosesc sa cerceteze si stabileasca reaua credinta a presupusei persoane responsabile sau situatia va fi lamurita abia in cadrul contestatiei la executare? Intreb cum se procedeaza in general, probabil aveti mai multa experienta in domeniu.
Reiterez intrebarea initiala, in speta data, daca exista, in ce ar consta reaua credinta?
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2008
Ilincav, utilizator
Fara a intra prea mult in amanunte in cazul de fata debitorul a vandut magazinul tocmai pentru a nu se indestula creditorii valorificand-ul.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2008
Florian Turlete, Avocat
Sunt de acord, insa fapta debitorului reflecta doar intentia sa frauduloasa nu si reaua credinta a cumparatorului...
In fine, banuiesc ca fiecare speta capata o rezolvare diferita in functie de imprejurarile concrete .:coffee:
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2008
Ilincav, utilizator
Eronat a scris ca atragerea raspunderii solidare se face in cazul insolventei. Ord. 560/2005 - instructiuni privind procedura de atragere a raspunderii solidare reglementata de disp. art.27-28 din Codul de procedura fiscala, la pct.1.2.1. descrie conditiile ce trebuie indeplinite pt atragerea raspunderii solidare, mai mult incepand cu pct.1.2.2. descrie documentatia necesara fiecarui aspect descris in Cod.:(:(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am o mare nedumerire popa_laura79 popa_laura79 Ma intereseaza sa aflu daca in urma unor datorii la buget, datorii mari de ordinul miliardelor se poate pune sechestru pe averea personala a administratorului ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului tibiard tibiard Buna ziua In calitate de administrator al unei societati comerciale care avand o datorie mare la Finante si furnizori , nu insa si la banci , si care probabil ... (vezi toată discuția)