avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mama fara indemnizatie- ce drepturi am
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mama fara indemnizatie- ce drepturi am

Buna, daca sunt mama fara indemnizatie de CCC, am dreptul la concediu pre si postnatal, cele 126 de zile ? iar la intoarcerea din postnatal, am dreptul sa cer program de alaptat sau scurtarea programului? pot avea aceleasi drepturi ca si o mama cu indemnizatie? multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:30, 11 August 2011
Aveti aceleasi drepturi ca si o mama care beneficiaza de indemnizatia pentru CCC.

Pentru concediu de maternitate , trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.

Art. 17 din OUG nr.96/2003 prevede :
(1)Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, în cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de câte o ora fiecare, pâna la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-întors de la locul în care se gaseste copilul.
(2)La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
(3)Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ în timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4)În cazul în care angajatorul asigura în cadrul unitatii încaperi speciale pentru alaptat, acestea vor îndeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare în vigoare.

Potrivit art.2 lit.e din acest act normativ, salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, îsi alapteaza copilul si anunta angajatorul în scris cu privire la începutul si sfârsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore alaptare edyflo edyflo buna ziua! la un program de 3 ore pe zi (3 zile pe saptamana) si 4 ore pe zi (2 zile pe saptamana) ai dreptul la reducerea programului de lucru cu 2 ore pe zi ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil - drepturile mamei si ale tatalui vapopescu73 vapopescu73 În cazul în care salariata decide să se întoarcă la muncă imediat după concediul de maternitate, aceasta mai poate solicita o reducere de două ore a ... (vezi toată discuția)
Program de munca liliastati liliastati Buna ziua, as vrea sa stiu daca ma intorc din concediu maternal mai repede la munca, programul de munca va fi de 8 ore conform contractului de munca sau ... (vezi toată discuția)