avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

as dori daca se poate sa aflu cu cat timp inainte de expirarea concediului postnatal de 1 an trebuie sa se prezinte sotia la serviciu pentru a beneficia de stimulentul de insertie?
mentionez ca eu nu pot face acea perioada de concediu paternal nefiind incadrat timp de 12 luni inaintea nasterii copilului. copilul este nascut pe data de 10.04.2012 iar sotia a terminat cele 126 de zile de concediu medical luna trecuta. va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2012
pet65, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:23, 31 Octombrie 2012
Daca copilul s-a nascut pe 10.04.2012, atunci sotia va trebui sa se intoarca la servici pentru s primistimulentul de insertie inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului ... asadar, in speta, sotia poate sa se intoarca la serviciu si cu o zi inainte de implinireade catre copil a varstei de 1 an.

OUG nr.111/2010 prevede :
Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru
creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) obţin venituri
supuse impozitului prevăzute la art. 3, înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.
.....
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
multumesc pentru raspuns. inteleg ca perioada de revenire la serviciu a sotiei nu mai este influentata de concediu paternal al tatalui? intreb pentru ca in iunie 2012 am intrebat la serviciul de asistenta sociala al primariei si acestia au spus " deoarece dvs. nu puteti efectua concediul paternal nefiind incadrat in ultimile 12 luni sotia trebuie sa se intoarca la serviciu pentru a beneficia de stimulent cu 3 luni inainte sa implineasca copilul 1 an" .
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1
...
(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.
...

3. - Asadar deoarece tatal nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC atunci nu se mai aplica prevederea din OUG 111/2010 care obliga pe tata sa intre o luna in CCC.
- Asta inseamna ca mama poate beneficia de tot CCC pentru care a optat initial.
- Mama poate beneficia de stimulentul de insertie daca a optat pentru CCC pana la 1 an si reia activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inainte).

4. - Cei de la Primarie s-au incurcat in citirea legislatiei.

- Ce au vrut ei sa spuna este prevazut in Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1
...
(6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplica in situatia in care persoana indreptatita solicita numai acordarea stimulentului de insertie sau acesta este solicitat cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

- Nu e cazul dvs. deoarece sotia nu a cerut numai stimulentul de insertie ci a fost mai intai in CCC si nici nu a cerut acest stimulent cu 3 luni inainte de a implini copilul 1 an.

as dori sa mai adresez o intrebare legat de alocatia copilului si indemnizatia mamei - cumnata mea nu lucreaza dar si-a platit contributia de asigurari sociale la cartea de munca . ar dori sa stie ce alocatie primeste copilul si ce indemnizatie poate primi ea ? va multumesc
1. - Alocatia de stat pentru copii se plateste neconditionat, ea este de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
- Alocatia de stat pentru copii se plateste incepand cu luna urmatoare aceleia in care s-a nascut copilul.

2. Indemnizatia pentru CCC nu este conditionata de plata contributiilor la pensie si sanatate ci numai de obtinerea de venituri profesionale (din prestarea unei munci) impozabile.

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani validunca validunca daca de la 1 martie 2012, beneficiaza si tata de concediu paternal pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani,obligatoriu 1 luna., iar mama nu lucreaza, ... (vezi toată discuția)
Alocatia de stat pentru copii, indemnizatia pentru ccc cameliadaj cameliadaj Buna ziua, 1.Dorim sa ne lamuriti in urmatoarea situatie: O prietena a nascut de 2 saptamani si a mers la primaria din comuna in care locuieste pentru a se ... (vezi toată discuția)
Pot lucra si sa obtin indemnizatia pt ccc in acelasi timp? bdk bdk Sotia mea nu a lucrat suficient pentru a cumula cele 12 luni necesare intrarii in concediul pt cresterea copilului. Intrebarea mea este daca eu as putea in ... (vezi toată discuția)