avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... certificat de nastere roman pt copil nascut in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

certificat de nastere roman pt copil nascut in strainatate

Eu si sotul meu ne-am casatorit in Italia insa nu am inregistrat certificatul de casatorie in Romania iar acum avem si un bebelus.Problema e ca sotul meu e plecat in Romania si ar vrea sa-i faca copilului certificat de nastere romanesc ca sa nu mai fim nevoiti sa facem foaie de drum aici la ambasada pt k costa fff mult.As vrea sa stiu dk poate sa faca cert. fara prezenta mea si a copilului..eventual numai cu o procura din partea mea...si bineinteles fara cert de casatorie romanesc deoarece km am spus mai sus nu l-am inregistrat.Va implor sa-mi rasp!!!!!:worthy:
Cel mai recent răspuns: monikadiana , utilizator 00:54, 16 August 2011
Aveti aici actele necesare transcrierii certificatului de nastere al minorului:
[ link extern ]
Parintii cetateni romani sunt obligati în termen de 6 luni de la data întoarcerii în tara, sa ceara transcrierea certificatelor de nastere straine în registrele civile de la ultimul domiciliu pe care l-au avut sau îl au în tara, pentru a obtine, pentru copii lor, certificate de nastere romanesti.



Acte necesare
certificatul de nastere original si o copie xerox legalizata a acestuia;
traducerea în limba romana a certificatului, autentificata de un notar public din Romania;
copia xerox a cartii de identitate a parintelui care solicita transcrierea certificatului strain de nastere;
adeverinta de domiciliu pentru cetatenii romani cu domiciliul legal în strainatate- eliberata de Biroul Evidenta Populatiei local;
copia xerox legalizata a certificatului de casatorie al parintilor (daca este cazul);

În lipsa parintilor sau cand acestia raman în tara mai putin de 90 de zile de la data depunerii actului de nastere în vederea transcrierii, poate fi imputernicita o alta persoana printr-o procura speciala.
Solicitantul este împuternicit de catre unul din parinti, sa-l reprezinte la Primarie si Biroul Evidenta Informatizata a Populatiei local, pentru transcrierea nasterii în actele de stare civila romane.

Procura va fi facuta la un Notar public din Romania sau la Misiunea diplomatica sau oficiul consular al Romaniei din tara în care se afla parintii sau la un Notar public strain, dar în acest caz, procura se va supralegaliza prin aplicarea apostilei.

Pe de alta parte, dupa stiinta mea, transcrierea certificatelor de casatorie si de nastere poate fi facuta si la oficiile consulare, cu alte cuvinte documentele pot fi facute si acolo, nu neaparat in tara. Incercati intai la consulat/ambasada.
Stiu ca se poate face si la ambasada dar costa cam 500 de euro.Va multumesc pt raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de mama socol oana cristina socol oana cristina cum pot da statul italian in judecata? eu am un copil cu un cetatean italian nefiind casatorita cu el iar copilul este doar cetatean italian, eu sunt cetatean ... (vezi toată discuția)
Cetatenie italiana certificat de nastere romanesc mirka mirka buna ziua copilul meu are cetatenie italiana dar vreau sa-i fac si certificat de nastere romanesc de care acte am nevoie si inca ceva copilul meu poate sa ... (vezi toată discuția)
Obtinere certificat de nastere romanesc ALUNDRA09 ALUNDRA09 Buna ziua, avem un baietel de 1 an de zile,nascut in Franta.Deoarece dorim sa facem o vacanta in Romania,ne intereseaza actele necesare pentru obtinerea ... (vezi toată discuția)