avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dovada chitanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dovada chitanta

Salut. Am o mica nedumerire.
Chitanta care atesta plata intretinerii pe ultima luna dovedeste si platile pe lunile anterioare?
Atunci cand trebuie sa achitam rate trebuie pastrate toate chitantele sau ultima chitanta este suficienta?
Cu alte cuvinte chitanta de pe ultima factura dovedeste si platile pe lunile anterioare sau doar pe luna respectiva si trebuie pastrate toate chitantele?
Presupun ca nu se pot incasa banii pe ultima factura daca nu s-au achitat mai intai restantele.
Daca se poate vreau si un art. de lege ceva care sa ma convinga intr-un sens sau altul.
Merci.
Cel mai recent răspuns: ContSters61634 , utilizator 08:28, 17 August 2011
Da, este bine sa pastrati chitantele cel putin 3 ani.
Art.1502 din Noul Cod Civil reprezinta reglementarea expresa a prezumtiei de plata, prezumtie care nu este reglementata in legislatia actuala, dar care poate fi invocata.
V-ati aventurat cam departe in Noul Cod Civil pe care si specialistii se canonesc sa-l desluseasca.
Deci daca "prestatia periodica", adica restanta sau cota luna a intretinerii, in cazul nostru, este scrisa pe chitanta ca fiind "intretinere luna mai si iunie" e una....si e altceva cand se scrie "restanta si cota iunie".
Casierul are la incasare lista de intretinere, iar daca un restantier vine dupa 4 luni de neplata si achita o parte din acea suma, casierul ii va scrie pe chitanta "restanta (partial)" pentru ca el atata vede din lista de intretinere. Expresia aceasta este extrem de nelamurtoare cand vrei tu, posesor al chitantei, sa demonstrezi plata a ceva anume.

Deci este foarte important sa definiti concret limitele problemei dv. pentru a nu primi raspunsuri foarte generale.
Pai sa zicem ca platile au fost facute la timp fara restante, iar dupa cateva luni cineva se pomeneste ca are o restanta pe o luna anterioara insa nu mai detine chitanta. Iar pe ultima chitanta se specifica suma achitata pe luna x fara nicio referire la o eventuala restanta din alta luna.
Sau... sa luam de exemplu o factura la un telefon mobil. Chitanta de plata a ultimei facturi poate fi o dovada a platii celorlalte facturi anterioare? Ma gandesc ca ar fi ilogic sa se incaseze plata pe ultima luna daca sunt restante.

Reglementarea (art. 1502) din noul cod civil fiind chiar de bun simt zic eu. De exemplu daca se pastreaza ultima chitanta de plata a unei intretineri se poate prezuma ca acel chirias a platit deja si pe celelalte luni anterioare. Este o prezumtie simpla si logica. Nu?
Ma intreb daca o astfel de prezumtie simpla (art. 1203) se poate aplica si la plata intretinerii deoarece conform codului civil in vigoare prezumtiile simple pot fi trase acolo unde se admite proba cu martori.
Ultima modificare: Marți, 16 August 2011
ContSters61634, utilizator
Aceasta este doar o tema de dezbatere sau aveti o problema reala?
Nu comparati o companie de telefonie care va va incasa banii pornind de la cele mai vechi facturi neachitate cu o administratie, deoarece incasarea platilor se practica in fel si fel de chipuri de la bloc la bloc.

Sigur, ca normal si de bun simt este sa se achite datoriile cele mai vechi spre cele mai noi, numai ca, din cauza presiunii exercitate de proprietari care au fantezii diverse cu privire la ce anume vor sa plateasca, unii administratori incaseaza foarte amestecat ...si datorii mai vechi...si altele mai noi, intr-o devalmasie fara rost.
Asa ca, inca o data, aveti o problema concreta?

Daca sa zicem, cum spuneti dv., i s-a scris pe chitanta in fiecare luna ca a platit...si la un moment dat "se trezeste" ca are de plata ceva pentru care nu are chitanta...in primul rand trebuie sa se lamureasca cu administratorul ce reprezinta acea suma "aparuta din senin" si, evident, daca nu are chitanta care sa dovedeasca ca nu a platit acea suma, trebuie s-o plateasca pentru ca de fapt nu a platit-o.
Se poate verifica in registrul de casa si in chitantiere.
Ultima modificare: Marți, 16 August 2011
elga50, moderator
A... nu nu era doar asa o ipoteza de lucru dar foarte importanta zic eu. :D

Alte discuții în legătură

Activ-pasiv... si altele yaguaro_1st yaguaro_1st Prietena mea m-a rugat sa o ajut cu actele asociatiei. Cunosc ceva teorie, m-am intersectat cu acest domeniu dar imi dau seama ca am cateva nelamuriri acum, ... (vezi toată discuția)
Tabelul cu cotele de intretinere - rubrici separate pentru fondul de reparatii si rulment ? Lidia2012 Lidia2012 Buna ziua. V-as ruga sa ma lamuriti daca tabelul cotelor la intretinere trebuie sa aiba coloane separte pentru fondul de rulment, respectiv de intretinere. De ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere prin contul bancar al asociatiei bizman bizman La plata intretinerii prin contul bancar al asociatiei se mai taie chitanta de catre asociatie? (vezi toată discuția)