avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dovada chitanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dovada chitanta

Salut. Am o mica nedumerire.
Chitanta care atesta plata intretinerii pe ultima luna dovedeste si platile pe lunile anterioare?
Atunci cand trebuie sa achitam rate trebuie pastrate toate chitantele sau ultima chitanta este suficienta?
Cu alte cuvinte chitanta de pe ultima factura dovedeste si platile pe lunile anterioare sau doar pe luna respectiva si trebuie pastrate toate chitantele?
Presupun ca nu se pot incasa banii pe ultima factura daca nu s-au achitat mai intai restantele.
Daca se poate vreau si un art. de lege ceva care sa ma convinga intr-un sens sau altul.
Merci.
Cel mai recent răspuns: ContSters61634 , utilizator 08:28, 17 August 2011
Marian@
Eu cred ca ar trebui procedat asa:
- exista o fisa individuala pe fiecare apartament unde apar sumele datorate si sumele achitate
--in momentul in care un locatar vine si achita o parte din restanta, atat in fisa individuala cat si in chitanta suma ar trebui sa fie detaliata si anume: luna 1 ..lei
luna 2...lei
luna 3...lei, / partial luna 3.. lei
si eu as elibera chitanta chiar pe fiecare luna, fapt ce ar dovedi o evidenta foarte clara.
-chitantele ar trebui pastrate cel putin 3 ani.


Dumneavoastra puteti propune multe variante dar, asa cum s-a spus deja mai sus, de obicei casierul are in fata doar listele de plata si nu fisele si registrele. Pe fisele individuale sunt consemnate cotele lunare de intretinere iar soldul acestora este pe lista de plata.
Asadar casierul cunoaste, citeste pe lista de plata soldul restantei pentru ca lista de plata nu are jdemii de coloane cate luni restante are fiecare.
Apoi pe lista de plata este o coloana cu reparatii sau restante reparatii. O coloana, maxim doua. Si-aici tot solduri sunt, pentru ca reparatiile efectuate luna de luna se consemneaza in registrul fondului de reparatii, iar pe lista de plata se vede doar soldul (restanta) care este poate pe multe luni.
Tot pe lista de plata este o singura coloana cu penalizarile. Ori daca restantierul nu a platit de 10 luni, penalizarile calculate lunar se consemneaza luna de luna in registrul de evidenta a fondului de penalizari, in lista aparand doar o singura suma si nu 10 sume la penalizari.
Asa ca nu aveti cum, casier fiind, sa emiteti chitante separat pentru fiecare luna.
Se emite o chitanta cu suma incasata de 500 lei, de exemplu. La explicatii se scrie ce reprezinta suma dar defalcat:
- restante intretinere 300 lei
- reparatii restante 100 lei
- penalizari 100 lei
Administratorul preia chiantierul si/sau registrul de casa de la casier si scade din fisa individuala intretinerea de 300 lei (poate mai ramane sold si-acesta va fi restanta pe lista urmatoare), scade din registrul de evidenta a fondului de reparatii 100 lei (si-aici poate sa fie restanta mai mare si soldul se trece ca restante in lista urmatoare), scade din registrul de evidenta a penalizarilor suma de 100 lei (ramanand si-aici eventuale restante).
Multumesc tuturor, m-am lamurit. =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activ-pasiv... si altele yaguaro_1st yaguaro_1st Prietena mea m-a rugat sa o ajut cu actele asociatiei. Cunosc ceva teorie, m-am intersectat cu acest domeniu dar imi dau seama ca am cateva nelamuriri acum, ... (vezi toată discuția)
Tabelul cu cotele de intretinere - rubrici separate pentru fondul de reparatii si rulment ? Lidia2012 Lidia2012 Buna ziua. V-as ruga sa ma lamuriti daca tabelul cotelor la intretinere trebuie sa aiba coloane separte pentru fondul de rulment, respectiv de intretinere. De ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere prin contul bancar al asociatiei bizman bizman La plata intretinerii prin contul bancar al asociatiei se mai taie chitanta de catre asociatie? (vezi toată discuția)