avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... codebitor contract credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

codebitor contract credit

Buna ziua,

In 2008 am semnat ca si codebitor la un contract de credit ioptecar de la [editat] Imprumutatul ar fi trebuit sa fie viitorul meu sot insa la putin timp dupa primirea creditului ne-am despartit. Pentru a putea fi codebitor la acest credit banca ne-a solicitat o declaratie de la fiecare in parte din care sa reiese ca urmeaza sa ne casatorim precum si copiile CI din care sa reiasa ca avem aceeasi adresa (probabil ca asa le cereau normele lor de creditare).Ulterior am purtat nenumarate discutii telefonice cu imprumutatul prin care il rugam sa gaseasca o solutie dar pana in prezent nimic, doar promisiuni si mai mult decat atat primesc insiintari de la banca ca exista restante la acest credit. Imi puteti spune juridic cum as putea sa rezolv pentru a nu mai figura ca si codebitor?Ce demersuri sa fac in acest sens?

Va multumesc.

Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2011
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: ContSters139791 , utilizator 16:25, 7 Septembrie 2011
Mai este ceva de adaugat: titularul contractului imi solicita sa semnez un act aditional prin care i se scade rata (nu mai plateste comisionul de risc)
Ce sa fac? Multumesc.
-calitatea de codebitor, nu poate fi anulata. Nu puteti obliga banca sa va " scoata " din contract, insistati ca titularul sa-si gaseasca alt codebitor ( poate o actuala sau viitoare sotie, poate pe parinti etc)
- bunurile proprii ale sotului ( cele avute dinainte de casatorie) nu pot fi executate silit pentru o datorie a dvs
- daca nu va plati ratele, creditul va fi in final declarat scadent si se trece la executare silita. neavand bunuri si venituri ce pot fi executate silit, dupa ce vand imobilul cu care a garantat la licitatie, desi veti ramane in continuare datori pt diferenta, creditorul nu va avea ce sa mai execute silit. Poate poprire pe salariul dvs, daca aveti.
- ar fi bine sa-i scada rata... cititi insa actul aditional cu mare atentie inainte de a semna.

Multumesc.
Revin cu intrebarea: daca parintii lui mai au 3 imobile...insa nu m-ar putea inlocui pe mine ca si codebitor in ctr de credit intrucat nu se incadreaza dpdv al veniturilor (sunt pensionari) si al varstei, ce fel de act juridic as putea incheia cu ei care sa imi asigure ca daca el nu isi va mai putea plati ratele si in final mi s-ar pune poprire pe venituri , eu as putea sa-ma indrept impotriva lor pt recuperarea pagubelor?
Va multumesc.
Bunurile proprii ale actualului sot nu se pot urmari in acest caz.
Daca se va ajunge sa platiti dvs. (daca aveti de unde si cu ce) datoria fostului, care este titular iar dvs, coplatitor, puteti sa va indreptati impotriva acestuia (nu impotriva parintilor lui) cu actiune in regres pentru recuperare.
Asa cum legea nu permite ca banca sa execute bunurile proprii ale actualului sot, nici dvs. nu pu teti executa bunurile parintilor titularului

Alte discuții în legătură

Credit neachitat simina_1968 simina_1968 Buna , am un credit pentru nevoi personale la care sotul meu e co-debitor si din care ne-am cumparat o masina. O perioada de timp am achitat ratele din chiria ... (vezi toată discuția)
Ce pot face daca am credit pe numele meu dar nu am folosit eu banii? elya24 elya24 acum 4 ani am facut un imprumut la banca de 10.000 euro dar nu am folosit eu banii.la mom.respectiv am facut o hartie la notar in care specifica ca nu am ... (vezi toată discuția)
Coplatitor la un credit de nevoi personale cu ipoteca mirusaby mirusaby Buna ziua, Am si eu urmatoarea pb.: in 2008 am girat pe cineva, o ruda apropiatala un credit de nevoi pers. cu ipoteca.In 2010 cand eu am vrut sa fac o ... (vezi toată discuția)