avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Tva la achizitie intracomunitara de mijloace de ...
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Tva la achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi

In doua luni de la serviciul metodologie au fost primite doua raspunsuri complet diferite in legatura cu aceeasi speta.
O persoana juridica romana inregistrata in scopuri de TVA achizitioneaza un mijloc de transport nou dintr-o alta tara membra UE. Se aplica taxare inversa ? Sau persoana juridica romana va achita TVA-ul aferent in Romania ?
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 18:21, 22 August 2008
In cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi (maximum sase luni vechime sau maximum 6.000 de km la bord), acestea sunt supuse TVA intotdeauna in statul membru al UE de destinatie (Romania), indiferent de calitatea furnizorului sau a cumparatorului, conform art. 126, alin (3), lit. (b).

Faptul generator si exigibilitatea
Conform art. 135 din Codul fiscal, faptul generator are loc la data la care ar interveni acesta pentru livrarea bunurilor respective in Romania. TVA devine exigibila la prima din urmatoarele date:

data de 15 a lunii urmatoare datei la care are loc faptul generator;
data emiterii unei facturi pentru intreaga valoare a livrarii catre persoana care efectueaza achizitia.


Obligatii ale persoanei juridice romane
Sa comunice furnizorului codul de inregistrare in scopuri de TVA, caz in care furnizorul va factura fara taxa pe valoarea adaugata. Exemplu: SC XYZ SRL; RO 1234567890.
Sa aplice taxarea inversa (inclusiv pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi). Exemplu: 4426=4427.

Sa inscrie TVA romanesc in factura primita de la furnizorul din alt stat membru al UE. Autofactura se intocmeste numai in cazuri speciale, cand factura nu a fost emisa de furnizor pana la data la care intervine exigibilitatea pentru achizitia intracomunitara de bunuri. Exemplu: 19%
Sa inscrie operatiunea de achizitie intracomunitara de bunuri in Jurnalul pentru cumparari si in Decontul de TVA la randurile 4 (dupa caz si la 4.1) si 14 (dupa caz si la 14.1), inregistrand TVA ca taxa colectata si ca taxa deductibila.
Sa inscrie operatiunea de achizitie intracomunitara de bunuri in declaratia recapitulativa (Ordinul Ministrului Finantelor Publice 537/03.04.2007) care se depune pentru fiecare trimestru pe parcursul caruia au loc aceste achizitii, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrului de raportare.
Multumesc
Cu placere, sper sa-ti fie de folos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la marfa second-hand kerekesmargo kerekesmargo Buna ziua ! art.1522 din codul fiscal - regimul special pentru bunurile second-hand- se refera si la haine. ,exista ceva reglementari speciale in privinta ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare corinadbr corinadbr Firma noastra achizitioneaza echipamente din UE. Ne contrazicem cu alti contabili , deoarece nu stim se trateaza ca taxare inversa TVA-ul??? La finante nimeni ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara antonia_m09 antonia_m09 O soc.com din Romania, platitoare de TVA achizitioneaza din Italia de la o societatea platitoare de tva (cod fiscal valid) materiale auxiliare utilizate ... (vezi toată discuția)