avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Functionarea ca traducator dupa obtinerea ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Functionarea ca traducator dupa obtinerea Autorizatiei de la Ministerul Justitiei

Buna ziua,
Ma numesc Daniela Ciobeica si am obtinut de curand autorizatia de traducator si interpret de la Ministerul Justitiei.
As dori sa ma ajutati in ceea ce priveste pasii urmatori pentru a putea functiona in legalitate.
Alaturi de autorizatie , in plic, am primit o atentionare ca in termen de 60 de zile sa ma prezint la Tribunalul de sector pentru inregistrare cu stampila si specimen de semnatura + autorizatia in copie si original.
Intrebare: aceasta inregistrare la Tribunal conditioneaza desfasurarea activitatii mele ca colaborator in domeniul traducerilor cu notariatele sau cu alte institutii?
Daca da, ce urmeaza apoi? Sunt obligata sa ma prezint la toate solicitarile tribunalului pentru traduceri si interpretariat sau este benevol si/sau functie de timpul disponibil?
Trebuia sa ma inregistrez la Camera de Comert, sau la Administratia Finanaciara?
Multumesc pentru raspunsurile Dvs.
Daniela Ciobeica
Cel mai recent răspuns: dan.topor , utilizator 15:35, 5 Ianuarie 2009
Buna ziua.

Am citit intreg topic-ul dar nu am reusit sa-mi dau seama ce ar trebui sa faca un traducator dupa ce a primit autorizatia eliberata de ministerul Justitiei. Situatia mea este similara cu cea a d-nei Laura. Am primit acum o saptamana autorizatia de traducator eliberata de Ministerul Justitiei, iar astazi am fost la Administratia Financiara si am depus cele 2 declaratii (220 si 070). Saptamana viitoare voi primi CIF-ul.

Dvs. credeti ca aceasta autorizatie este suficienta indiferent de natura traducerilor pe care le voi aborda? Sau este valabila numai in situatiile in care traducerile mele vor fi pentru tribunal, notariate etc. Sa fiu mai explicita: daca voi traduce o opera literara (in colaborare cu o editura, de exemplu) voi putea lucra in baza autorizatiei eliberate de Ministerul Justitiei sau voi avea nevoie de alta autorizatie eliberata de ORC?

Va multumesc mult de tot.
Link -uri care va poate ajuta:

[ link extern ] /

[ link extern ] =

Asociatia Traducatorilor din Romania - ATR

Misiune
Promovarea si reprezentarea la nivel national si international a traducatorilor, interpretilor si terminologilor din România, apararea drepturilor si intereselor lor nepatrimoniale, promovarea unui standard de înalta calitate a traducerii în mediul profesional românesc.

Viziune
Impunerea unor înalte standarde de calitate în serviciile de traducere, interpretariat si terminologie si promovarea Codului Deontologic al Traducatorilor vor contribui decisiv la ridicarea prestigiului profesiilor de traducator si interpret.

Valori
...
Reflectarea drepturilor si intereselor traducatorilor, interpretilor si terminologilor în cadrul legislativ care le reglementeaza activitatea
...
Parteneriatul si colaborarea cu autoritatile publice si cu sectorul de afaceri în vederea promovarii drepturilor si intereselor traducatorilor, interpretilor si terminologilor

Membrii Asociatiilor profesionale au sprijin direct din partea acestora in scopul desfasurarii in conditii de calitate profesionala, de respectare a eticii si a legalitatii activitatilor lor .

In Romania, fiecare profesiune ce presupune inalta calificare este constituita in asociatii profesionale.
Inginerii, avocatii, contabilii, arhitectii, traducatorii, etc.

Sunt de parere ca, daca nu exista ar trebui sa existe o lege care sa puna baze comune asupra minimului de control deontologic si de calitate a prestarii serviciilor profesionistilor ( unele profesiuni au asociatii profesionale altele nu au.) indiferent de nivel de pregatire. Un fel de "bresle" in forma noua.

Atributiile celor ce intervin in buna defasurare a unei profesii care se extind pe o paleta extrem de larga de domenii,
se concentreaza in cadrul asociatiei si ajuta statul prin reducerea de anumite atributii cu specific strict si mai mult ajuta profesionistul in rezolvarea problemelor lui personale privind activitatile profesionale, sa nu mai umble "de la Ana la Caiafa" , si sa primeasca "lovituri de tac" ca la biliard ca nu mai stie nici cum il cheama, dupa atatea indrumari.

:offtopic:

La Timisoara As. Gen. a Inginerilor Fil . Timis, are o procedura de autorizare care are in vedere toate aspectele legale financiare , de calitate profesionala a serviciului si deontologica. Ea exista din ianuarie 2007 si cu parere de rau spun ca a ramas locala si sloganul din decembrie "Azi in Timisoara maine-n toata tara" nu are nici o rezonanta in acest sens. De parca in era tehnologiilor in ascensiune asimtotica, inginerii nu ar avea nici prea multe de spus. Bine ca macar au contabilii, avocatii si arhitectii.

Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Asadar, daca am o autorizatie pentru desfasurarea unei activitati independente obtinuta pe baza unui atestat de traducator de la Ministerul Curlutrii, se cheama ca sunt traducator autorizat, conform legii?
Adica, fiind traducator autorizat, sunt inclus in grupul profesiilor reglementate prin lege, adica in cadrul profesiilor liberale?

Pe de alta parte, incadrarea in profesiile liberale are loc si in aczul altor activitati profesionale desfasurate independent? (De exemplu, consultanta in domeniul IT, sau lucrari pregatitoare pentru pretiparie). Eu sunt de profesie inginer, prin urmare, mi s-ar parea logic ca orice activitate desfasurata de mine independent, pe baza pregatirii/certificarilor obtinute, sa fie incadrata la profesii libere/liberale. Sau logica mea nu coincide cu cea a legiuitorului?
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2009
dan.topor, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza legala efectuare traduceri alinda2 alinda2 Buna ziua. Posed autorizatia de traducator eliberata de Ministerul Justitiei in anul 2000, insa am lucrat in domeniu doar pe baza de contract de munca (adica ... (vezi toată discuția)
Pfa - profesie liberalã traducãtor autorizat sonia1978 sonia1978 Buna ziua! M-ar interesa pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru a deveni traducator autorizat PFA. Am primit autorizatia de la Ministerul Justitiei. Stiu ... (vezi toată discuția)
Traducator autorizat Miriam1980 Miriam1980 Buna ziua. Lucrez in cadrul unui grup de firme ca si functionar economic dar tocmai am obtinut autorizatia de traducator pentru engleza. In cadrul firmei sunt ... (vezi toată discuția)