avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract vanzare-cumparare imobil neonorat de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract vanzare-cumparare imobil neonorat de promitentul cumparator

Un antecontract de vanzare-cumparare imobil: promitentul cumpartor da un avans promitentului vanzator, stabilesc impreuna data pentru autentificarea contractului de vanzare - cumparare, stabilindu-se obligatiile fiecarei parti. Promitentul vanzator are obligatia de a veni cu toate actele necesare instrainarii, iar promitentul cumparator sa vina cu restul de bani. In ziua fixata, promitentul cumparator solicita amanarea autentificarii cu 2 luni, pe motiv ca nu a vandut el insusi un apartament deoarece promitentul lui cumparator nu si-a onorat obligatia de a-i da banii, sau sa i se returneze arvuna. Promitentul vanzator cere Notarului sa constate ca el si-a indeplinit obligatiile din precontract, vrea sa vanda , dar ca, intrucat promitentul nu a adus banii, sa se aplice clauza din antecontract referitoare la neindeplinirea datoriei de catre una din parti , respectiv ca promitentul cumparator sa piarda avansul dat, cu aplicabilitate din chiar ziua respectiva. Mai poate promitentul cumparator sa obtina banii dati prin instanta judecatoreasca, in conditiile in care, antecontractul prevedea expres ca daca nu aduce restul de bani pierde avansul, iar daca promitentul vanzator nu se prezinta sau nu aduce actele necesare trebuie sa-i dea promitentului cumparator dublul sumei primite? Va rog un raspuns profesionist, de avocat.Multumesc anticipat. Mai precizez si faptul ca aceasta clauza nu se putea aplica in caz de foreta majora...calamitate etc.
Cel mai recent răspuns: Elyella , utilizator 15:31, 26 Septembrie 2017
Multumesc penru raspuns, Dle. Avocat. Sper sa nu incerce, contand pe...infailibilitate vreunei instante judecatoresti..Nu mi-e clar daca la Cartea Funciara s-a pus interdictie de a-l mai vinde si daca da, daca pot sa cer direct la ei radierea acestei interdictii, anexand la cerere actul notarial de constatre a neincheierii contractului de vanzare cumparare din culpa cumpartorului., fara sa fie nevoie sa ma adresez in instanta...Poate ar trebui sa merg la C.F. pentru a cere un extras de carte funciara de informare, pentru a vedea exact care e situatia?...Multumesc anticipat tuturor celor ce vor binevoi sa-mi raspunda, sa ma indrume.
themis a scris:

Promitentul vanzator este indreptatit sa solicite aplicarea clauzei de arvuna, conform contractului. Nu are nicio obligatie sa accepte amanarea solicitata de cumparator.

Este la latitudinea promitentului vanzator sa invoce neindeplinirea obligatiilor de catre cel cu care a contractat, iar cumparatorul poate pierde suma achitata, conform clauzei de arvuna.




Da, promitentul cumparator il poate actiona in justitie si obtine daune-interese de la cel care a provocat aceasta situatie.
Prin urmare, acesta isi poate recupera banii.

Cat priveste alegerea notarului, doamna Nadie, conta mai putin, daca ati fi avut angajat avocat care ar fi avut grija ca, contractul sa fie redactat in favoarea dvs.
Avocatul are intotdeauna in vedere faptul ca pot aparea probleme...
???? Sa-si recupereze banii?....Care bani? De la promitentul LUI cumpartor, sper..Dar,nu vad cum ar putea schimba situatia in ceea ce priveste antecontractul cu MINE...Eu nu as putea decat sa ma bucur daca promitentul cumprator ar castiga impotriva celui ce a provocat toata situatia, in sensul de a nu returna acestuia banii pe care si el i-a primit, la randul sau ca arvuna , cu daune interese etc., ba chiar l-ar putea si obliga pe acesta sa-i cumpere apartamentul, pentruca la randul meu sa-mi pot primi banii...Dar asta risca sa dureze cam mult si nu se stipuleaza nicaieri in antecontractul semnat cu mine ca EU sa astept sine die pana ce dansul face rost de bani, de la promitentul LUI cumparator sau...dintr-un castig la Loto.....EU am vrut si vreau in continuare sa vand. Nu m-a interesat sa ramann cu arvuna....Dintre toti trei, EU nu am gresit cu nimic, ci doar am acceptat clauza arvunei, asa cum si promitentul cumparator a acceptat-o si si-a asumat-o. Ca s-a intamplat ca nu EU sa fiu in culpa, si deci sa trabuiasca sa-i returnez dublul sumei primite, ci promitentul cumparator ...Asta e! Dupa logica, D-voastra, si eu as putea sa-l actionez in justitie pe promitentul cumpartor, sa-i cer si daune...nu doar sa raman cu arvuna.. sa-l OBLIG sa-mi cumere apartmentul....Si asa, sa ne tot judecam , promitentul MEU cumparator cu promitentul LUI cumpartor si EU, la randul meu, cu ...dumnealui!...In rest, nu doream un notar care sa redacteze antecontractul in favoare mea, ci doar corect si bun profesionist, fara sa lase loc de dubiu..Nici in favoarea MEA, nici in favorea LUI.Pe mine ma deranjeaza ca nu am incheiat contractul in forma definitiva, nu ma bucura deloc ca am ramas cu arvuna si cel mai mult ma deranjeaza ca, nefiind eu deloc de vina , mai am inca de rezolvat problema cu cartea funciara, cu desfiintarea antecontractului...Daca gasesc alt client?...Trebuie sa-l astept obligatoriu pe el...toata viata? In rest, nu eu am inventat legea arvunei...Daca este incorecta de ce nu propuneti desfiintarea ei din Codul Civil?....Sincera sa fiu...nu mi-e prea clar punctul D-voastra de vedere...in ceea ce ma priveste. Va multumesc, totusi, ca ati intervenit in discutie. Noapte buna.
Da,de la promitentul lui,nu de la dvs.
Fata de dvs. va fi obligat de instanta cf contractului cu dvs.
Nadie a scris:

Va multumesc, din nou, Dle. avocat. Din pacate, nu am putut alege eu notarul si nici nu mi-a trecut prin cap sa pun la indoiala profesionalismul sau...buna credinta a notarului ales de promitentul cumparator...Acum constat ca redactarea il cam avantajeaza, in sensul ca nu s-a inclus un pact comisoriu expres de gradul IV, ci doar clauza referitoare la principiul arvunei - el pierde avansul, eu, restitui dublul sumei primite -iar problema desfiintarii de drept a antecontractului se pune doar in cazul neincheierii contractului in forma definitiva din motive neimputabile niciuneia din parti, respectiv in caz de forta majora, calamitate,etc. cand eu as fi obligata, desigur, sa restitui avansul primit. Acest ETC. poate, eventual, fi interpretabil, m-am gandit eu abia acum, cu teama. In plus, a fost inclus in antecontract un paragraf in care eu ma oblig ca, dupa semnarea antecontractului, sa nu instrainez, ipotechez apartamentul, nici sa semnez un alt antecontract de vanzare cumparare. Fiind de buna credinta, mi s-a parut corecta previziunea, doar ca acum realizez ca nu s-a specificat pana cand. Normal trebuia sa se spuna pana la data in care ambele parti au fixat data incheierii contractuluiu, nu lasat asa, sine die... Astfel, eu pot fi incurcata...pe vecie. Nici el nu-l cumpara...nici eu nu-l pot vinde, chiar daca as gasi alt client.Inteleg ca nu pot solicita notarului anularea antecontreactului si a stergerii acestuia din cartea funciara, ci doar prin instanta judecatoreasca....Iar acest lucru...cine stie cat mai poate sa dureze...In plus, ar fi culmea sa dau de o instanta care sa fie sensibila la argumentele Dlui.promitent cumparator ...Atunci chiar nu as mai intelege de ce mai exista prevederea principiului arvunei, daca tot poate fi incalcat fara nicio sanctiune pentru partea ce o incalca.M-ati linistit si..pus pe jar in acelasi timp. Va multumesc mult pentru disponibilitate, timp, Domnule avocat. O zi buna, va doresac, L.F.


Același lucru am pțit și eu ,numai c n cazul meu eu am fost cel care am vrut s cumpr un teren iar vnztorul nu a mai vrut n final s vnd , ce credeți c s-a ntmplat ? m-am prezentat n fața notarului așa cum era stipulat n antecontract la data stabilit pentru a ncheia actul n form autentic și surpriza mi-a fost c vnztorul nu s-a mai prezentat la notar n acea dat și s-a rzgndit, nu a mai vrut s vnd astfel eu am rmas și cu arvuna dat ( pierdut ) și fr teren, chiar dac l-am acționat n instanț acesta a fost fr nici-un rezultat. V vine s credeți cu actele care justificau c am dat arvuna , m-am prezentat la data stabilit n fața notarului c vnztorul nu a ndeplinit condițiile din ante-contract și cu toate acestea am pierdut și bani mei care i-am dat arvuna ( lasand la oparte faptul ca in antecontract am specificat ca cine se razgndește da dublu sumei primite ca avans ) am ramas și far teren.
Așa ca in concluzie totul este posibil in justiția din ROMNIA, poți sa ai legea de partea ta dar depinde ce judectori nimerești pentru a o interpreta corect.
Ultima modificare: Marți, 23 August 2011
mefi, utilizator

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare-cumparare fara conditii impuse cumparatorului mirea mirea Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare unde conditiile impuse pentru vanzator erau: in cazul in care perfectarea contractului de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Antecontract - clauza de razgandire mirelamaria mirelamaria Buna ziua! intr-un antecontract ce presupune clauza de razgandire.......o razgandire pur si simplu sau implica o ,, razgandire\'\' din motive intemeiate ... (vezi toată discuția)
Plata dublei arvune paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu ... (vezi toată discuția)