avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi autor ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi autor ...

Buna!!! Sunt oarecum in ceata deoarece de ceva timp lucrez la o carticica care cuprinde o explicare a unor activitati de ordin industrial si in mod special un istoric al unei activitati cu izvoare inca in antichitate. Din pacate de-a lungul timpului am observat ca in orice istoric care are legatura cu aceasta se pierd date importante cit si introducerea eronata a unor informatii fara a mentiona sursa , sau mentionarea unei surse care nu prezinta credibilitate . Mi se pare util ca acesta, in speta istoricul pe care l-am mentionat, sa fie cit mai bine documentat, cu citate edificatoare si cu trimitere directa la sursa. Unele din informatii sunt luate din materiale, carti digitizate in cadrul diferitelor biblioteci on-line, existente pe mapamond , la multe dintre ele trebuind sa efectuez traducerea scurtelor fragmente pe care urmeaza sa le citez (Platon, Aristotel , Vitruvius ). Ca si intrebare, care ar trebui sa fie abordarea mea din punct de vedere legal in cazul in care, prin absurd , istoricul va fi publicat , fara a prejudicia sau a a aduce atingere drepturilor de autor ale operelor citate ? Care este modalitatea legala de a informa in mod obiectiv publicul sau cititorii lucrarii pe care doresc sa o dezvolt ?
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 11:27, 22 August 2011
Se evita precizarea anumitor surse pe motivul drepturilor de autor.


Nu e adevarat, sursele trebuie sa le precizezi mereu, e atat in spiritul (asa arati recunostinta), cat si in litera legii. Vedeti art. 33, alin (4), din Legea 8/1996.

Daca e o opera de cercetare, e foarte simplu, ii citesti pe altii care au scris despre subiect, citesti sursele, formulezi ce ai inteles si la sfarsit pui bibliografie. Dar nu copiezi pasaje intregi fara a le pune in ghilimele.

Asa se scriu cartile de istorie si in general de stiinte sociale. In tot cazul, specialistii care au citit si ei sursele noului autor vor observa daca este o simpla reformulare a operei altuia si atunci, chiar daca nu e neaparat ilegal, prestigiul va fi pierdut de autorul plagiator.

Aveti linkuri privind normele de redactare. In privinta bibliografiei, se precizeaza tote sursele, iar daca sunt opinii divergente, se clasifica si se precizeaza cel putin autorii marcanti in domeniu. Daca sursa este secundara (nu se admite citat din citat), se precizeaza acest aspect.
Daca aveti indoieli cu privire la veridicitatea unei teorii, trebuie sa demonstrati contrariul, eventual cu sustineri din bibliografie.

[ link extern ] /
[ link extern ]
[ link extern ]
Succes!
Ultima modificare: Luni, 22 August 2011
elena138, utilizator
:yes:

Doar ca din pacate am vazut la noi lucrari de popularizare fara vreo bibliografie. De genul "Istoria scurta a medicinii" (e un exemplu), nici macar nu indica la sfarsit cititorului ce ar putea citi mai mult, nici nu vine vorba de aparat de note. Lucrari de 2 lei.
:D
Este un adevar vehiculat cu mare spor pe piata editoriala: "Cartile din carti se scriu". Nimic rau in asta, dar daca eu am editat prima, va rog sa ma citati la bibliografie, pentru ca citesc, observ si va cer daune! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor pentru reproducerea unor carti Adrian_01 Adrian_01 In ce conditii legale se poate reproduce textul unor carti publicate de edituri din Romania (unele de prin anii \'80 altele mai recente). Autorii sunt morti de ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru un dictionar Kapy Kapy Buna seara, As dori sa public un dictionar bilingv (ro- si o limba mai rara, dar este unul specializat care pentru moment nu exista). As dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Drept autor articole website gcazaciuc gcazaciuc Buna, Am un site web avand ca tematica medicina. Utilizez drept continut pentru articole diverse carti ( cateodata doar una , alteori mai multe) din care ... (vezi toată discuția)