avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... alucare casatorie - bolnav schizofrenie paranoida
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

alucare casatorie - bolnav schizofrenie paranoida

in ce conditii se poate cere anularea casatoriei dintre doi soti in situatia in care reclamanta este tutorele paratului (paratul fiind diagnosticat cu schizofrenie paranoida)????
Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2011
niculaucarmen, utilizator
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 13:49, 24 August 2011
Cred ca glumiti ! Cum sa apartina celui fara discernamant!

Caz e limpede ca lumina zilei :
1. S-au casatorit.
2. Sotul i-a ascuns sotiei ca este debil mintal.
3. Dupa casatorie sotul a fost declarat lipsit de discernamant și sotia a fost incredintat sotiei sub tutela.
4. In prezent sotia vrea sa stie daca poate anula casatoria, tinand cont de faptul ca sotul se afla sub tutela sa.
Constantin A. Z. Ciurel, Consilier juridic
Doamna Niculau,

Daca odata cu anularea casatoriei satia doreste sa nu mai fie tutorele ”viitorului ex-sot” atunci sigur ca trebuie mai intai numit un alt tutore .
Daca insa sotia doreste doar anularea casatoriei, dar pastrarea tutelei, nu trebuie numit un alt tutore.
Constantin A. Z. Ciurel, Consilier juridic
am inteles, va multumesc pentru raspunsul dumnevoastra
gi_jane2 a scris:

trebuie sa dovediti ca la data incheierii casatoriei, bolnavul nu a avut discernamant.
poate e mai putin complicat un divort decat un proces de anulare.

Draga Beatrice,

Cred ca cel mai putin complicat si decat anularea si decat divortul, este un divort la mediator, dureaza o ora doua, costa cateva sute si asta e !
MediatoriNegociatori a scris:

Cred ca glumiti ! Cum sa apartina celui fara discernamant!

Caz e limpede ca lumina zilei :
1. S-au casatorit.
2. Sotul i-a ascuns sotiei ca este debil mintal.
3. Dupa casatorie sotul a fost declarat lipsit de discernamant și sotia a fost incredintat sotiei sub tutela.
4. In prezent sotia vrea sa stie daca poate anula casatoria, tinand cont de faptul ca sotul se afla sub tutela sa.

De unde ati dedus ca e asa limpede? Aveti convingerea ca n-a stiut?
Legea cred ca-l protejeaza pe cel fara discernamant, nu pe celalat, sanatos si care poate lua decizia in cunostinta de cauza.

Schizofrenia paranoida se vede, nu e ascunsa, mai ales daca nu face tratament. Apoi, intrebarea initiala era daca poate solicita anularea. Ideea era , daca se incadreaza in prevederile legale, respectiv situatiile prevazute de legiuitor.
Schizofrenia paranoida poate fi dobanadita si la maturitate, nu trebuie sa se nasca cu ea!
Deci, daca sotul declarat acum incapabil n-a fost alienat si nu i-a lipsit discernamantul la incheierea casatoriei, nu poate cere anularea. Tot astfel, daca sotul sanatos a stiut si a acceptat starea de sanatate a incapabilului, nu poate cere anularea.
Apoi, cum credeti ca se va media o asemenea situatie, cand una din parti este incapabila???
elena138, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare casatoriei. DanielaStanescu DanielaStanescu exista vreo modalitate legala prin care sa pot anula casatoria fara ca sa se ajunga la divort? (vezi toată discuția)
Mama poate pierde copilul? allessandra allessandra Am o prietena ce sufera de schizofrenie de cativa ani. Este in plin proces de divort. La mijloc este un copil minor (4 ani). Este posibil sa piarda copilul ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu persoana sub tutela partiala ContSters328498 ContSters328498 Buna ziua ! Multumesc anticipat ! Vreau sa intreb: 1. cum ma pot casatori cu o femeie majora aflata sub tutela partiala in urma unor afectiuni ... (vezi toată discuția)