avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pensie / indemnizatie de handicap pentru diabet ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pensie / indemnizatie de handicap pentru diabet zaharat tip 1

Stie cineva cum sa procedez pentru ca fiica mea de 18 ani care sufera de diabet zaharat tip1 insulinodependent sa obtina pensie de boala/ajutor handicap.Mentionez ca boala a fost depinstata anul trecut(la 17 ani), a terminat Liceul, nu munceste.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: n_roxxanne , utilizator 12:29, 31 August 2011
ati incadrat-o la 17 ani in gr.de handicap?
ar fi tare bine sa raspundeti cu da.asta in vederea obtinerii unui grad de handicap adecvat.
ce tratament face?
avem nevoie de informatii mai multe.
mergeti la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din orasul resedinta de judet.sau ,mai usor tastati DGASPC-di judet si veti gasi pe site informatiile necesare.
Multumesc mult pentru raspuns. NU, nu am incadrat-o niciunde, asta incerc sa fac, nu cunosc pasii ce trebuiesc urmati si daca ea poate fi incadrata intr-un grad de handicap cu aceasta boala. Este in evidenta boli nutritie la spitalul Malaxa. Nu mai este asigurata, ea terminand anul acesta Liceul (nu mai este eleva), ma gandesc ca avand incadrare intr-un grad de handicap, va fi automat si asigurata la CNAS si va beneficia de tratament(insulina) gratuit. E posibil ca anul acesta sa nu poata intra la facultate si nu vom putea suporta costul tratamentului. Face insulina 1 data pe zi. Locuim in Bucuresti, sector 2.
Mentionez ca a implinit 18 ani in decembrie 2010, deci nu mai e minora.
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2011
n_roxxanne, utilizator
atunci mergeti la DGASPC sector 2.
insulina in doze...cit?
insulina mai exact....se numeste....farmaceutic...
daca tratamentul l-a inceput pina in 18 ani,va rog sa mentioneze in certificatul medical cu care va veti prezenta la comisie.la D.Z. e foarte important istoricul bolii .

[EDITAT]
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
n_roxxanne a scris:

Multumesc mult pentru raspuns. NU, nu am incadrat-o niciunde, asta incerc sa fac, nu cunosc pasii ce trebuiesc urmati si daca ea poate fi incadrata intr-un grad de handicap cu aceasta boala. Este in evidenta boli nutritie la spitalul Malaxa. Nu mai este asigurata, ea terminand anul acesta Liceul (nu mai este eleva), ma gandesc ca avand incadrare intr-un grad de handicap, va fi automat si asigurata la CNAS si va beneficia de tratament(insulina) gratuit. E posibil ca anul acesta sa nu poata intra la facultate si nu vom putea suporta costul tratamentului. Face insulina 1 data pe zi. Locuim in Bucuresti, sector 2.
Mentionez ca a implinit 18 ani in decembrie 2010, deci nu mai e minora.
Multumesc.



Dosarul pt. obtinerea certificatului de handicap se depune la DGASPS sector 2

ACTE NECESARE DEPUNERE DOSAR PENTRU CERTIFICAT DE INCADRARE IN GRAD DE HANDICAP

DOSAR CU SINA
ACT DE IDENTITATE - original i copie xerox;
in funcie de statutul socio-profesional:
ADEVERINTA DE SALARIAT - pentru salariaT - In original;
sau
DECIZIE DE PENSIONARE (pensie limit de vrst sau pensie de invaliditate cu specificarea datei de revizuire) i ULTIMUL TALON DE PENSIE - pentru pensionari - in copie xerox;
sau
ADEVERINTA DE LA ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE - pentru cei care nu realizeaza venituri - in original;
DOCUMENTE MEDICALE necesare evalurii complexe realizate in conformitate cu criteriile medico-psihosociale emise prin Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice Nr.762/1.992/2000:
SCRISOARE MEDICALA - TIP, completat de medicul de familie cu bolile aflate in evidenta, pentru persoanele care depun dosarul pentru prima data -in original; (anex)
SCRISOARE, REFERAT SAU CERTIFICAT MEDICAL DE LA MEDICUL SPECIALIST cu specificare diagnosticului, a stadiului boliii a starii prezente si - dupa caz - data debutului bolii - in original;
ALTE ACTE MEDICALE (BILETE DE IEIRE DIN SPITAL, ANALIZE MEDICALE, COPII FISE DISPENSARIZARE, etc.) - dupa caz sau la solicitarea specialistilor Serviciului Evaluare Complexa.

INVESTIGATII MEDICALE SPECIFICE AFECTIUNII:

examen diabetologie (pentru diabetul zaharat de tip I - juvenil sau al adultului tanar se va preciza debutul bolii) - original.
examen oftalmologic - original.
examen neurologic - original.
examen nefrologic (numai pentru complicaii renale) - original.
oscilometrie - original.
analize medicale: glicemie, glicozurie, uree si creatinina, serice - in copie xerox.


In ceea ce priveste statutul de asigurat,acesta se mentine prin faptul ca fetita este inclusa in Programul National diabet.(am inteles ca este insulino dependenta)
Pentru a obtine adeverinta de asigurat,mergeti la Casa de Sanatate sect.2 cu urmatoarele acte:
act de identitate, adeverinta medicala eliberata de medicul curant sau de medicul coordonator al programului de sanatate, declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse.

Deci statut de asigurat fara plata poate avea chiar si fara a fi incadrata in gr. handicap.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 August 2011
ContSters136493, utilizator
Pentru incadrarea in grad de handicap trebuie, ca pe langa istoricul medical, in copie xerox, scrisori medicale de la medici specialisti, sa mergeti la biroul de asistenta sociala din cadrul primariei in a carei raza teritoriala domiciliati si solicitati efectuarea unei anchete sociale, aceasta ancheta este indispensabila, deoarece la incadrarea in grad se are in vedere si situatia sociala. Fetei ii mai este necesara si o adeverinta de la fisc, ca nu are venituri, aveti nevoie de un timbru fiscal de 2 lei. Apoi mergeti la Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului care va inregistra dosarul, acolo fata dv sau dv veti completa o cerere tip, dupa care veti fi programati in vederea examinarii in cadrul comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap.
Acolo, dv avand calitatea de mama, trebuie sa va expuneti, cu tupeu, punctul de vedere si sa argumentati ca afectiunea incurabila a fetei dv necesita ajutor permanent, astfel incat solicitati gradul 1 cu indemnizatie de insotitor inclus, mai ales ca are de gand sa urmeze o facultate.

De cealalata parte, va dau un sfat : pe langa regimul pe care fata dv il tine, este bine sa adopte un regim vegetarian, si sa bea cat mai mult suc de telina, sa manance salate si mancaruri bazate pe telina, telina este considerata insulina naturala.

Alte discuții în legătură

Grad de handicap marianz marianz Am rugamintea sa-mi comunicati cine hotaraste incadrarea ca grad de handicap dupa intocmirea dosarului medical si unde incepe intocmirea acestui dosar?La ... (vezi toată discuția)
Incadrare in grad de handicap vladut75 vladut75 IN ANUL 1997,AM FOST IMPLICAT INTRUN ACCIDENT AUTO,IN TIMP CE MA DEPLASAM SPRE LOCUL DE MUNCA FIIND IN MASINA FIRMEI LA CARE LUCRAM,SOFERUL A INTRAT CU MASINA ... (vezi toată discuția)
Incadrare in grad de handicap ANILIX ANILIX Mama mea este operata de anus contra naturii de 14 ani .Are dreptul la pensie de handicap?si cit ar fi pensia?Ce ar trebui sa faca? (vezi toată discuția)