Am urmatoarea problema: am garantat cu un apartament pentru cineva. Acel cineva nu mai plateste ratele, de fapt are de gand sa nu mai plateasca peste cateva luni cand pleaca din tara. Apartamentul valoreaza 30 de mii de euro acum iar creditul e de 70 de mii. Pentru mine e mai ok daca imi ia banca apartamentul, decat sa platesc eu 70 de mii pt el, dar eu mai am si alte bunuri mult mai valoroase.
In contractul de ipoteca se stipuleaza ca renunt in mod expres la beneficiul de discutiune si divizune. Eu nu sunt codebitor, doar garant ipotecar.
1. Imi executa si alta bunuri?
2. Daca imi vand restul de bunuri, ce sanse am sa mi se anuleze tranzactiile? Mentionez ca le voi vinde inainte de incetarea platilor.
Milica, confunzi grav obligatia de garantie imobiliara cu obligatia de plata. Sunt doua chestiuni diferite Milica. Garantul ipotecar, poate sa plateasca creditul in numele debitorului principal, pentru a-si salva imobilul, dar nu poate fi obligat sa faca asta de catre creditor. Creditorul nu poate decat sa scoata la vanzare imobilul pentru ca el nu are decat un drept de urmarire a imobilului si de preferinta in fata altor creditori ce urmaresc imobilul daca isi inscrie ipoteca in CF. Pentru ce ramane din credit dupa vanzarea silita a imobilului adus in garantie nu mai rasppunde garantul ipotecar, obligatia lui a luat sfarsit odata cu iesirea imobilului din patrimoniul sau.
Din acest motiv este o tampenie ceea ce fac bancile incluzand acea clauza in contractul de ipoteca.
vrei s-o intorci. :)
Daca e fidejusor, e clar garantie personala.
Din ce spune autorul mesajului initial e doar garant ipotecar si atat. Si are clauza aia idioata. Probabil acum 20 ani erau consilieri juridici meseriasi in banci si de atunci se merge pe burta cu acea clauza prosteasca.
Inteleg ca ai plecat de la ideea ca ar putea exista si o fidejusiune. In cazul asta, evident, are o obligatie solidara si indivizibila cu debitorul principal. Dar nu e cazul in speta de fata.
Probabil ai avut de contracte cu camatari, nu de contracte bancare. Bancile nu fac asta niciodata. Daca e fidejusiune, pun contract separat, sau o clauza clara. Nu struto-camila.
In contractele camatarilor e posibil sa bage o clauza din asta si sa amestece o fidejusiune cu o ipoteca. Dar cum interpretarea se face in favoarea celui ce se obliga, daca exista confuzie cred ca pot fi desfiintate usor astfel de clauze .