avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Legat de pensia militara de urmas, am o intrebare: daca ma inscriu la o scoala de arte ( de 3 ani), mai pot beneficia de pensie, dupa ce am absolvit o facultate ?Sau studiile urmate trebuie sa fie superioare, adica o facultate/universitate.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:19, 24 Aprilie 2012
Buna seara,
Am solicitat Casei de pensii un raspuns in scris si telefonic, in care sa se specifice baza legala, pentru care nu mai beneficiez de pensia de urmas. Azi am fost sunata si mi s-a spus ca ar fi trebuit sa urmez studii de masterat sau doctorat, ca o continuare a studiilor superioare, pentru a mai putea primi pensia, pana la 26 de ani, dar in conditiile de fata Scoala pe care o urmez (Scoala de Arte) nu face obiectul. Despre cadrul legal nu a facut nici o referire, urmeaza sa primesc si in scris un raspuns, asa cum am solicitat, poate acolo vor fi mai precisi.
1. Ceea ce vi s-a spus telefonic nu este in concordanta cu prevederile legale.

2. Va redau raspunsul meu din 27.08.2011 care se potriveste si acum:
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

2. Asadar nu se spune nimic de nivelul studiilor ci numai sa fie o forma de invatamant organizata potrivit legii.

3. Iata ce spune si HG 257/2011, de aprobare a Normelor de aplicare a Legii 263/2011:
Art. 65
(1) Beneficiaza de pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, in conditiile legii.

(2) In cazul copiilor de peste 16 ani, pensia de urmas se acorda daca acestia urmeaza studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul ei, fara a depasi varsta de 26 de ani.

4. Mergeti cu textele de lege la Casa de Pensii si nu plecati de acolo pana nu se rezolva favorabil dvs.
Buna ziua , as vrea sa actionez in judecata si am inteles ca am nevoie de un raspuns in scris.
Vreau sa va cer o parere cu privire la cererea pe care vreau sa o trimit catre Casa de Pensii:
Cerere

Domnule Director,

Subsemnata ……….., cu domiciliul in ….., strada ………, posesoare a dosarului cu nr ……….., solicit sa imi motivati legal suspendarea pensiei de urmas.
In baza Legii 263/2011 si a HG 257/2011 ma consider neindreptatita si as dori sa beneficiez in continuare de pensie, pana la implinirea varstei, aceasta urmand a-mi folosi la sustinerea studiilor.(taxa scolarizare, rechizite etc)

Legea 263/2011 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

HG 257/2011, de aprobare a Normelor de aplicare a Legii 263/2011:

Art. 65
(1) Beneficiaza de pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, in conditiile legii.

(2) In cazul copiilor de peste 16 ani, pensia de urmas se acorda daca acestia urmeaza studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul ei, fara a depasi varsta de 26 de ani.

Cu respect, astept cat mai curand raspunsul dumneavoastra, in scris, la adresa de domiciliu.

Este bine cum ati conceput adresa dar pe randul al treilea, in loc de "ma consider neindreptatita" este corect sa scrieti "ma consider nedreptatita".
Multumesc pentru raspunsul prompt.

Alte discuții în legătură

Pensie urmas nealocata pentru student masterand zi gugurita01 gugurita01 Buna ziua! Fiica mea,in varsta de 24 de ani este licentiata in drept si inscrisa la master in drept penal.Este si angajata cu norma intreaga,cu salariul minim ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas - scoala de arte patko patko Buna ziua, asi dori sa aflu daca o scoala de arte (curs foto/design cu durata de 2 ani) se accepta ca si forma de invatamant pentru pensia de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Catalin1991 Catalin1991 As vrea sa stiu daca pensia de urmas se acorda si in situatia continuarii studiilor universitare la o facultate la forma de invatamant ID. Conform mentiunilor ... (vezi toată discuția)