avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Litigiu hotar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Litigiu hotar

Ma numesc Tutunaru Iulian si am o casa in jud.Teleorman.Problema este urmatoarea: vecinul din fata are casa asezata pe hotar si as vrea sa stiu ce drepturi are privitor la reparatiile necesare casei lui(motiv pt.care ar insemna sa intre prin curtea mea si sa stea pe terenul meu in timpul lucrarilor, iar placarea cu poliester pe exterior ar insemna extinderea suprafetei casei lui si diminuarea suprafetei terenului meu).Sunt obligat sa ii permit accesul in curtea mea pt.izolarea casei pe exterior (nu vrea s-o faca pe interior), chiar daca asta ar insemna sa-mi mai ia cativa centimetri pe o lungime de aprox.30m? El are de cativa ani buni si o fereastra inspre curtea mea, desi nu are suprafata legala impusa prin lege de la hotar pana la casa lui pt.a-si putea monta o fereastra.In acest sens, il pot obliga in vreun fel s-o desfiinteze, pt.ca, mai ales in sezonul cald, cand o tine deschisa,aude tot ce se intampla in curtea mea?
Inca o intrebare, va rog:streasina lui, cu o latime de aprox. 30cm, se afla deasupra terenului meu, iar el sustine ca,nu stiu ce anume din lege (invoca uzucapiunea) ii confera dreptul ca, dupa o anumita perioada de timp de la achizitionarea casei, sa-si poata insusi acea portiune din terenul meu si sa-si monteze gard pe ea, terenul meu intrand astfel in proprietatea lui (30 cm pe o lungime de 30 m).Este adevarat?Ce drepturi am eu ca proprietar asupra terenului meu si care-mi sunt obligatiile vis-a-vis de acest vecin, tinand cont, va reamintesc, de faptul ca el nu are nici macar un centimetru la spatele casei lui unde tot vrea el sa intervina, casa avand-o chiar pe hotar?
Cu multumiri,
Iulian Tutunaru
Cel mai recent răspuns: iulianirinel , utilizator 11:01, 7 Septembrie 2011
Dar casa nu se poate aseza pe hotar!Servitutea picaturilor din straesina este subscrisa la
Granituirea proprietatii, bazata pe dispozitiile art. 584 C.civ., circumscrie posibilitatea pentru proprietar sau orice persoana, care are un drept real asupra unui fond limitrof, de a pretinde vecinului sau, prin actiune in justitie (sau pe cale amiabila), restabilitrea hotarului care separa fondurilor invecinate si marcarea acestora prin semne materiale vizibile.

Intr-o asemenea actiune, judecatorul nu are a se pronunta asupra existentei si intinderii dreptului de proprietate, ci asupra formei terenului, in partea din litigiu, al carui contur este fixat, decisiv, prin linia hotarului despartitor, determinata prin semne vizibile.

Art. 611.(C civil)- Proprietarul este obligat sa isi faca streasina casei sale astfel incat apele provenind de la ploi sa nu se scurga pe fondul proprietarului vecin.
Dat fiind faptul ca imobilul vecinului este asezat cum am descris putin mai sus, adica pe hotar, si nu cred ca se mai poate restabili acum hotarul prin semne materiale vizibile(decat daca ar inainta vecinul pe terenul meu, sa-si ridice, eventual, un gard, altfel....),vecinul poate pretinde, totusi, accesul in curtea mea pentru a efectua reparatii sau, cum doreste el acum, izolarea casei sale?Ma poate obliga in vreun fel sa-i permit acest lucru?
Ma sicaneaza periodic, ba schimbandu-si gardul si distrugandu-l putin pe al meu la locul de intalnire dintre acesta si noul sau gard pentru a mai castiga putin teren, ba mai repara acoperisul unor anexe si mai impinge in afara casei materialul ce tine loc de acoperis etc.In imobilul ce-l detin in jud.Teleorman locuiesc doua batrane care se simt practic hartuite de acest vecin, vazandu-l cum incearca, putin cate putin, sa mai capete pe degeaba putin teren din spatele casei lui, putin din fata casei lui(caci si cu vecinii din fata lui, acest individ se afla in litigiu!).Pot apela cumva la politia din localitate sa linisteasca putin spiritele sau numai prin justitie se poate face ceva??Va rog mult sa-mi raspundeti la aceste intrebari pentru a sti in ce situatie ma aflu si ce castig de cauza pot avea si cum anume??
Doar cadastrul nu este suficient pentru a demonstra hotarul?Oricum, la momentul cumpararii casei si a terenului aferent, suprafata din acte era alta, iar, in urma masuratorilor efectuate in 2005(de cand dateaza ultimul cadastru), suprafata este mai mica, dar am inteles ca poate exista o abatere care nu ar indica neaparat faptul ca din teren ar fi fost "luat", din rea credinta,de catre vreunul dintre vecini.
Cu multumiri,
Iulian Tutunaru

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Streasina, picatura apei dobrote46@yahoo.com dobrote46@yahoo.com Buna seara Am o casa in constructie. S-a construit in locul unei case vechi care s-a demolat, la distanta de 60-70 cm fat de gardul cu vecinul (pastrind ... (vezi toată discuția)
Conditii inscriere teren in cartea funciara ADR_C ADR_C Buna seara.As avea nevoie de niste lamuriri daca se poate. In anul 2010 vecinul din spatele casei mele si-a facut o lucrare de cadastru. Dupa masuratoare ... (vezi toată discuția)
Expertiza - granituire tytys tytys Am cumparat in anul 2005 o casa cu un teren aferent de 1500 mp conform titlului de proprietate al fostilor proprietari,iar expertul dupa efectuarea ... (vezi toată discuția)