avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Dreptul la confidentialitate
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Dreptul la confidentialitate

Am un cont pe site-ul bestjobs de mai multi ani si mi-am si gasit de lucru prin intermediul acestui site. Insa acum cand nu mai sunt asa multumit de situatia salariului meu, imi caut ceva mai bine platit tot pe acest site. Am avut surpriza ca imediat cum intram pe site a doua zi cei de la firma unde lucrez erau instiintati de tot ce faceam eu, chiar daca accesam site-ul acasa in timpul meu liber. Chiar m-au luat la rost si mi-au propus sa imi desfiintez contul de pe site. Bineinteles ca am refuzat acest lucru care nu este treaba lor. Angajatorul mi-a spus ca eu nu am semnat cu cei de la bestjobs nimic care sa imi asigure confidentialitatea actiunilor mele pe acest site si ca atare ei platesc ca sa afle astfel de informatii, actioneaza ca un fel de SRI, spioneaza angajatii IN TIMPUL LOR LIBER. Asa ceva mi se pare ilegal si complet deplasat si incalca orice drept. Va rog sa imi spuneti ce se poate face ca combat aceasta problema.
florentina albu a scris:

Am postat in 28 august 2008 opinia mea in problema dvs., dar nu stiu din ce motiv nu a aparut pe topic.O reiau:

Data post: Joi, 28 August 2008, 01:19
Subiect: RE: Dreptul la confidentialitate
1.Ma indoiesc ca cei de la Bestjobs furnizeaza date angajatorului dvs.In acest sens, intrati pe linkul de termeni de confidetialitate:[ link extern ] ... .
Probabil cei de la firma va stiu parola, sau intra pe CV-ul dvs. postat pe site-ul Bestjobs.
2.Constitutia prevede la ARTICOLUL 28 - Secretul corespondentei
(1)Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace de comunicare este INVIOLABIL
Iar la ARTICOLUL 41 - Munca si protectia sociala a muncii
(1) Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera.
Sunt citate doar 2 dintre drepturile fundamentale pe care le aveti in calitate de cetatean al acestei tari si pe care ar fi bine sa le aduceti la cunostinta in scris angajatorului, spre a nu vi le mai incalca. Informati-i ca, in cazul in care nu vi le respecta, intra in sfera sanctiunilor contraventionale si penale si ca veti actiona cu plangere penala si, respectiv actiune in instanta de judecata pentru violarea drepturilor dvs.



=D> Iata , asa cum distinsa noastra colega va exemplificat drepturile pe care inca nu vi le cunoasteti, tot asa va recomand sa va pastrati demnitatea si sa nu mai acuzati pe cei de la best jobs de absurditati inchipuite, si nici pe angajatori dvs de politie profesionala.
Dvs sunteti singurul vinovat pentru ca nu va cunoasteti si nu stiti sa va impuneti drepturile in fata angajatorului.
Acesta nu are niciun drept sa " va bage in sedinte de admonestare" ori sa constranga salariatul sa-si caute un job mult mai bine platit si, de asemena, nu-i poate viola corespondenta sau sa-i blocheze dreptul de ofertare a fortei sale de munca catre alti angajatori.
av AIG

1. Contul dumneavoastra putea fi accesat folosind putina "inginerie sociala", depinde ce fel de parola folositi de ex: date nastere, date cunoscute de cei de la firma, fara combinatii, etc. (Kevin Mitchnik a marturisit ca in 90 % din cazuri folosea astfel de metode).
2. Violarea secretului corespondentei este infractiune, singura problema fiind daca ceea ce ati postat pe bestjobs poate fi definita ca fiind corespondenta. In opinia mea nu este, pentru ca e destinata unui numar nedefinit de destinatari, intre care s-ar putea afla si persoane din firma d-voastra.
3. Firma dumneavoastra, s-au directorii s-ar putea sa aiba si ei un cont pe bestjobs, nu stiu cum functioneaza site-ul, dar in general poti sa ceri sa fi anuntat de unele oferte facute de persoanele care doresc angajarea, rezultand din aceasta ca in mod firesc si mai ales legal le poate aparea oferta d-voastra.
P.S.
Am intrat pe bestjobs si o simpla cautare in CV-uri iti afiseaza multe date, dupa care daca dai click pe un anunt iti apare numele persoanei, etc. Asadar nici vorba de violarea confidentialitatii datelor.
Din acordul de confidentialitate
Informatiile cu caracter personal postate de catre utilizatori in locurile/spatiile publice apatinand Neogen, cum ar fi forum-uri, chat-uri, liste de discutii, baza de date cu CV-urilor cautabile, pt fi copiate si stocate de catre terti asupra carora Neogen nu are nici un control. Noi nu suntem responsabili pentru faptul ca terte parti utilizeaza informatii pe care le-ati postat sau le-ati facut disponibile in spatiile publice apartinand Neogen.

B-)
Ultima modificare: Duminică, 5 Octombrie 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Angajatorul nu are dreptul sa interzica oricarui angajat sa isi faca cont pe un anumit site (in cazul de fata de cautat job-uri) si mai ales sa ii spuna sa si-l desfiinteze. De asemenea am mentionat in primele mele mesaje ca chiar unul din directorii care au venit sa vorbeasca cu mine mi-a spus ca ei platesc ca sa afle ce informatii doresc.
In firma unde lucrez s-au mai intamplat astfel de cazuri.

Data post: Duminica, 5 Octombrie 2008, 12:42
Subiect: RE: Dreptul la confidentialitate

Angajatorul a fost destul de brutal verbal atunci cand a venit si mi-a propus sa imi inchid acest cont si mai mult au spus ca ei pot obtine contra cost ce informatii doresc. Deci, aici sunt implicati si cei care le pot furniza aceste informatii.

:offtopic: Interventie moderator
Aveti posibilitatea de a edita mesajle postate anterior , daca intre timp nu a aparut un nou raspuns. Postarea mai multor meaje consecutive este considerata o incalcare a Regulamentul Forumului.
Ultima modificare: Duminică, 5 Octombrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Sunt curios daca neogen s-a inregistrat ca operator de date cu caracter personal conform legii... :)
neogen sustine ca da
SC NEOGEN SA este inregistrata in registrul de evidenta a prelucrarii datelor cu caracter personal sub nr. 3222.

vezi [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la confidentialitate angajat angajat Am un cont pe site-ul bestjobs de mai multi ani si mi-am si gasit de lucru prin intermediul acestui site. Insa acum cand nu mai sunt asa multumit de situatia ... (vezi toată discuția)
Sanctionarea divulgarii parolei adresei de email a firmei persoanelor neautorizate cyan cyan O persoana din cadrul companiei a divulgat parola emailului oficial al firmei unui fost angajat care avea acces la acest email. Dupa plecarea angajatului ... (vezi toată discuția)
Protejarea datelor cu caracter personal ContSters156394 ContSters156394 Buna seara. Daca aleg sa trimit online CV-ul meu (continand date personale) unui angajator sau unei companii de recrutare de personal, cum pot avea siguranta ... (vezi toată discuția)