avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordarea tichetelor de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordarea tichetelor de masa

Este corect introducerea CCM la nivelul unitatii conditii de acordare a tichetelor de masa de genul:
- se acorda anumitor categorii de salariati (anumite functii)
- nu se mai acorda in cazul inregistrarii absentelor nemotivate (nu doar pt zilele nemotivate, ci pt toata luna in care s-au inregistrat absente)
- realizarea unui minim din norma lunara de productie
- nu se acorda pt ultima luna in care se solicita incetarea activitatii.

Stiu ca in normele de aplicare a legii 142/1998 art 2 (c) spune ca se pot stabili in CCM criterii de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, dar este corecta interpretarea de mai sus?
Teama mea este sa nu se interpreteze acestea ca fiind sanctiune disciplinara - ceea ce angajatorul nu ar avea voie sa faca (sa aplice cele de mai sus ca sanctiuni)
Angajatorul are libertatea de a stabili modul de acordare a tichetelor de masa, in functie de bugetul alocat si in urma consultarii cu sindicatul.

Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare.


Art. 1.
(1) Salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, denumite in continuare angajator, pot primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa. Tichetele de masa sunt emise fie pe suport hartie, fie pe suport electronic, sunt destinate exclusiv alocatiei individuale de hrana reglementate de prezenta lege si sunt suportate integral pe costuri de angajator.
(2) Tichetele de masa se acorda in limita prevederilor bugetului de stat sau, dupa caz, ale bugetelor locale, pentru unitatile din sectorul bugetar, si in limita bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.
(3) In intelesul prezentei legi, cu exceptia cazurilor in care se prevede in mod expres altfel, termenul «tichet de masa» va fi interpretat ca facand referire atat la tichetele de masa pe suport hartie, cat si la tichetele de masa pe suport electronic.
(4) Tichetele de masa in format electronic sunt bonuri de valoare pe suport electronic reglementate exclusiv de prevederile prezentei legi si destinate exclusiv acordarii alocatiei individuale de hrana a salariatilor in conformitate cu prevederile prezentei legi.
(5) Tichetele de masa pe suport hartie si pe suport electronic sunt emise in mod exclusiv pentru a fi folosite in limitele prezentei legi.
(6) Angajatorul are libertatea de a decide daca acorda tichete de masa si sub ce forma, in urma consultarii cu salariatii, prin organizatiile sindicale legal constituite sau prin reprezentantii salariatilor, dupa caz.
Ultima modificare: Marți, 26 August 2014
ana-cer, moderator
andreea_adomnitei a scris:

... un contract colectiv de munca poate fi mai restrictiv decat legea?



Art. 132 din Legea nr.62/2011:
(1) Clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege

(2) La incheierea contractelor colective de munca, prevederile legale referitoare la drepturile angajatilor au un caracter minimal

(3) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior

(4) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca aplicabile.
Buna ziua ! Este prima data cand societatea acorda tichete de masa. Am citit in lege ca angajatorii distribuie salariaţilor tichetele de masă pe suport hârtie lunar, în ultima decadă a fiecărei luni pentru luna următoare. Daca acord in noiembrie tichetele pentru decembrie iar in decembrie am concedii de odihna si medicale regularizarea acestora se face in comanda lunii ianuarie pentru februarie? Multumesc!
Pentru zilele de CO si de concediu medical nu se acorda tichete de masa , sens in care , nu aveti cum sa regularizati acordarea tichetelor de masa.
Asta stiu ca nu am voie sa le dau, dar daca eu le dau in ultima decada a lunii pentru luna urmatoare ( cf legii) iar in luna urmatoare imi vine cu medical ce fac? Sunt multi care dau tichetele in luna N pentru luna N-1 dar nu cred ca este conform legii ( sau nu inteleg eu bine legea). Cum ar trebui sa fac sa nu gresesc?

Alte discuții în legătură

Acordare tichete de masa pentru angajatii part time bonificatorul bonificatorul Buna ziua, In urmatoarele conditii, pentru angajatii part time (4 ore / 6 ore), tichetele de masa se acorda proportional cu timpul lucrat sau un tichet ... (vezi toată discuția)
Tichetele de masa si concediul al3_sorina al3_sorina E legal ca pentru un concediu medical ce depaseste 4 zile sa iti taie toate tichetele de masa? (vezi toată discuția)
Bonuri de masa Eugen.stoica Eugen.stoica Buna ziua, in legatura cu valoarea tichetelor de masa, care de la 1 Ianuarie 2018 pentru bugetari, sunt introduse in salariu, care este suportul legal de ... (vezi toată discuția)