avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PROGRAM DE VIZITA MINOR CU POSIBILITATEA DE A LUA ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PROGRAM DE VIZITA MINOR CU POSIBILITATEA DE A LUA MINORUL IN STRAINATATE!

salut!

Speta simpla........Relatie de concubinaj.......rezulta un copil. Minorul a fost recunoscut de tata iar in prezent are 4-5 ani.Tatal locuieste si munceste in strainatate(tara membra UE), iar minorul impreuna cu mama acestuia in romania. Se doreste introducerea unei actiuni de catre tata care sa aiba ca si capete de cerere:

1) incredintarea minorului spre crestere si educare mamei!
2) stabilirea unui prog de vizita(tatal)..........cu urmatoarele particularitati:
- posibilitatea de a lua minorul in strainatate in vacanta de iarna pentru o perioada de 10-12 zile.........ca sa obtinem macar 7; iar primavara si vara 2-3 saptamani in total, dar la domiciliul din tara al tatalui.
- cel putin un weekend pe luna minorul sa fie luat la domiciliul bunicilor din partea tatalui. art.14 272/2004

(tatal face dovada venitului, resedintei, se obliga sa vina sa-l ia pe minor si sa-l insoteasca in calatoria cu avionul..........totul OK pe probatorii)

In primul rand m-ar interesa ceva practica pe asa ceva. In lipsa de practica intrebarea este........
Cam cu ce prbl. am putea sa ne confruntam?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:43, 28 August 2008
da, am inteles. actiunea este ok. mama este de acord? cred ca dureaza 2-3 ani pana faceti ancheta sociala acolo unde urmeaza sa stea minorul, respectiv in tara un UE, asta0i o probema! cat priveste calatoria cu minorul in tarile ue, impreuna cu minorul aveti nevoie de consimtamantul mamei, in forma autentica. are minorul ca si incredintat
Mai este necesar acordul mamei in prezenta unei astfel de hot judecatoresti? si daca da.......se impune introducerea unui nou capat de cerere referitor la acest consimtamant?
minorul poate fi scos din tara -in tarile ue fara consimtamantul celuilalt parinte doar in conditiile in care il are incredintat. daca nu-l are incredintat il poate scoate doar cu consimtamantul mamei. discutati cu av daca face un capat de cerere separat pe aspectul ca tatal sa-si scoata copilul din tara in cadrul programului de vizitare ( eu personal nu cred ) sau daca apreciaza ca-l face separat, adica sa solicite sao oblige pe parata sa-i suplineasca consim la luarea/iesirea din tara a copilului insotit de dvs ( cred ca-i in contradictie cu celelalte capete de cerere si instanta nu- admite, chiar daca da o motivare sumara. daca luati copilu si nu-l mai aduceti, mama raspune, pe de o parte, iar pe de alta parte, poate nu are posibilitati sa alerge dupa dvs, fiind in romania
Pentru ca minorul sa fie luat la domiciliul bunicilor trebuie sa deschida proces ei.
Cu iesirea din tara a minorului se poate cu acordul mamei.
Un avocat cred ca ar putea rezolva problema intr-un mod care sa ofere anumite garantii suficiente mamei.
Cu suplinirea consimtamantului mamei nu cred ca se va admite capatul de cerere.
E greu de spus daca nu incerca nimeni.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din romania copil minor asaveid asaveid Este posibila iesirea din Romania a unui copil de 3 ani doar cu mama sa, fara acordul tatalui. Parintii sunt divortati, iar prin hotarare copilul a fost ... (vezi toată discuția)
Incredintare copil minor Sari Czintos Sari Czintos Va rog,este vorba despre un minor,care dupa divortul parintilor a fost incredintat mamei.Ea lucreaza in strainatate.Intrebarea mea:este nevoie de ... (vezi toată discuția)
Raspuns urgent si sigur- iesirea din tara a copilului minor miha71 miha71 mama este in strainatate de 2 ani, tatal in tara , iar copilul (6ani)este in tara dar "ascuns" de mama la niste rude, parintii sunt in divort fara pronuntare ... (vezi toată discuția)