Buna ziua . Am o problema de interpretare si v-as ruga mult sa ma ajutati. Am avut un accident de masina , accident in lant pe gheata, si am fost declarata de catre politist vinovata . Drepturmare am inmanat asigurarea celor 4 pagubiti. Asiguratorul a decis ca sunt vinovata numai pt 2 dintre cele 4 masini lovite si nu le-a platit daunele. Unul dintre pagubiti a intetat proces civil atat mie cat si societatii de asigurari . Dupa mai bine de un an de la deschiderea procesului am gasit urmatoarea solutie data pe siteul Judecatoriei Constanta : ''Solutie: Admite in parte cererea Admite cererea reclamantei ........ in contradictoriu cu pârâta S.C. ...............S.A. ''. As vrea sa stiu cum sa interpretez aceasta solutie. Va multumesc frumos !
Asta inseamna ca asiguratorul RCA al dv va plati daunele la toate cele 4 masini implicate in eveniment. Mi se pare si logic sa fie asa adica ati acciodentat 4 masini si numai pt doua sunteti vinovata.
Ce e scris pe site, e forma prescurtata. Ar fi bine sa asteptati hotararea (, intrucat , fiind parte in proces, vi se va comunica acasa si va veti lamuri mai bine dupa aceea.
Reclamantul a ales forma cea mai sigura de recuperare a daunei, atunci cand a formulat cererea de chemare in judecata, dar legea i-ar fi permis fie sa ceara despagubiri numai de la dvs. ( in calitate de pers. responsabila, art.998 c..v.), fie sa fiti actionat alaturi de asigurator, fie numai asiguratorul ( varianta aleasa, din ceea ce spuneti).
Dandu-ma si pe mine in judecata pe langa firma de asigurari ar fi putut sa ceara despagubiri si de la mine?! Asta vreti sa spuneti? Si ca nu judecatorul a decis cine sa plateasca ci a ales pagubitul?
Ati inteles gresit! Chemarea in judecata pentru plata despagubiri, se face in mod normal pentru vinovatul stabilit/cunoscut la data accidentului.Acest vinovat, poate sau nu sa aibe o asigurare RCA valabila la data accidentului.In cazul cand o are, desi nu este absolvit de vina, daunele sunt platite de asigurator, pe baza contractului(politei) care a fost incheiata tocmai in acest scop.Daca pe parcurs(proces) se modifica vinovatia (partial sau total) si obligatia de plata a daunelor se modifica in mod corespunzator.Tot daca in timpul procesului se constata ca polita este falsa, ori expirata,,ori nu exista decat copia prezentata, abia atunci, vinovatul este obligat de instanta sa plateasca daunele pricinuite pagubitului.Din acest motiv, pentru a acoperi orice situatie posibila, avocatul cheama in judecata si pe sofer si pe proprietar si pe asigurator.In final, despagubirea se acopera o singura data, integral de la persoana stabilita de catre instanta in urma administrarii probelor de catre toate partile implicate.