avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum recuperez investitia facuta intr-o casa care nu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum recuperez investitia facuta intr-o casa care nu este pe numnele meu?

Buna ziua! A-si dori sa ma lamuriti intr-o problema delicata: suntem o familie de 5 copii, iar mama este singura prorpietara a unui imobil. De cativa ani mama locuieste doar cu una din surori, impreuna cu ginerele si nepotul ei. S-au purtat discutii ca i-ar lasa ei casa (fara a se materializa in vreun fel, adica nu s-au facut acte deocamdata!), drept pentru care sora mea a inceput sa investeasca acolo: parchet, pereti, obiecte de uz casnic etc. Acum nu se mai inteleg, s-au trecut la amenintari violente de ambele parti, iar sora mea o ameninta pe mama ca o va da in judecata pentru a-si recupera investitia facuta acolo. Mentionez ca s-au facut cateva rate, atat pe numele mamei, cat si pe numele surorii pentru investitia respectiva. Intrebarea mea este, daca ar fi sa aiba loc un proces, sora mea ar putea avea castig de cauza?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:09, 3 Septembrie 2011
Puteti actiona in judecata proprietarul si sa solicitati in instanta contravaloarea investitiilor facute.
Va trebui insa sa dovediti ca le-ati facut din banii dvs.
Depinde de investitiile facute.
Se face diferenta intre lucrarile utile si necesare, cele care trebuiau facute pentru intretinerea casei si lucrarile voluptuarii, facute pentru confortul celor care locuiesc in imobil.
De asemenea se face diferenta intre lucrarile de intretinere si cele care sporesc valoarea imobilului.
Intrucat sora dvs. a locuit si ea in imobil, impreuna cu sotul sau si copilul, in perioada in care aceste investitii au fost facute si ulterior, cu siguranta ca aceste investitii i-au profitat si ei, nu numai mamei dvs.
Multumesc mult pentru raspunsuri! Investitia inseamna: intretinere pereti, izolare termica intr-o camera, parchet, gresie, faianta, termopane si cateva obiecte de uz casnic: aragaz, soba etc. Astea sunt lucrurile pentru care s-au facut rate atat pe numele surorii cat si pe numele mamei. Toata manopera a fost efectuata de cumnatul meu. El poate pretinde si despagubiri pentru aceasta? Si in cazul unui proces cum poate dovedi ca el a efectuat lucrarile, va fi nevoie de martori? Si inca ceva: in urma unor altercatii a fost chemata politia, iar acestia i-au sugerat mamei mele ca daca nu se inteleg sa faca cerere pentru ordin de evacuare, intrucat sora si cumnatul meu au mutatie acolo. Este posibil sa ii poata scoate daca mama este singura proprietara?
Da, se poate cere evacuarea prin justitie insa procesul va fi de durata.

Cat priveste actiunea pentru investitii vedeti ca exista un termen de 3 ani.
Ulterior veti avea surpriza neplacuta sa constatati ca veti pierde banii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre divort raului17 raului17 daca eu vreau sa divortez dupa 25 de ani, de casatorie si prin notar nu ajungem la nici un acord , singura cale este instanta , dar problema este ca daca i mi ... (vezi toată discuția)
Este corecta eliminarea martorului pe motiv de afinitate ? stroe maqrcel stroe maqrcel Am un proces de contestare a unui act de intretinere si martorul principal a fost respins pe motiv de rudenie prin afinitate.Gradul ar fi: eu(nepotul ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dupa 16 ani adriela6 adriela6 Va rog frumos sa ma ajutati. Tatal meu a murit in urma cu 16 ani si a avut o casa impreuna cu mama. Noi suntem 2 surori. Eu stau in casa parintilor si sora mea ... (vezi toată discuția)