avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... suprafata utila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

suprafata utila

Care este diferenta legalaintre suprafata utila masurata si "suprafata din acte".
Suprafata "din acte" ce reprezinta si cum a fost ea calculata?

Este vorba de un apartament care are "in acte" 42 de mp si "din masurare" doar 38 mp. Vine un cadastrist scoate o ruleta si masoara. Cat de exacta este masuratoarea lui?
Sunteti fantastici. NIMENI nu da un rasouns exact. Traiti bine doar din amestecarea vorbelor?
Suprafata totala din acte este 44 mp. Suprafata din acte este 42 si suprafata utila este 38mp.
Cu alte cuvinte nu mi-a raspuns nimeni la ce se refera suprafata din acte.

Sau poate este suprafata ce contine si peretii. Eu daca masor iese undeva intre suprafata utila si cea "din acte". Dupa atata timp Nu se vrea, sau nu se stie, ce e una si ce este alta. Iar specialisti, am aflat dupa 37 de ani de viata, ca de fapt nu exista. Exista niste oameni cu niste hartii si niste tupeu. Nu am nevoie ca o institutie sa imi pun aceleasi stampile idioate ca sa imi justifice mie ca 1 metru patrat exista sau nu cu adevarat. Peste tot doar minciuni si jumatati de adevar. In urma unei mosteniri am obtinut 5 acte din care 3 gresite de catre aceeasi specialisti de la care vreti sa iau explicatii. Au trecut 2 ani pana am rectificat "eroarea materiala" ca sa pot face mostenirea.
Probabil doriti sa le spun tot specialisti, la fiecare dintre ei.

Va multumesc pentru raspunsuri dar va dati doar cu parerea si deocamdata nimeni nu stie exact ce si cum. Va doresc ca niste specialisti dastia sa va puna si diagnosticele la spital ca sa nu-mi mai vorbiti mie de povesti din cartile de colorat.

Macovei2000 tie chiar iti multumesc pentru raspunsul onest si nu te includ in ce am spus referitor la anumiti "specialisti" pe care ii gasesti in tara asta. Nu era intentia mea sa rectific vreo eroare ci doar sa alfu un raspuns exact ca sa stiu cu cat am fost mintit de un "specialist".
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2011
ContSters78406, utilizator
radacina a scris:

Suprafata totala din acte este 44 mp. Suprafata din acte este 42 si suprafata utila este 38mp.
Cu alte cuvinte nu mi-a raspuns nimeni la ce se refera suprafata din acte.


suprafata construita = suma ariilor sectiunilor orizontale delimitate de conturul exterior al peretilor

suprafata utila = diferenta dintre suprafata construita si suprafata ocupata de pereti.

Suprafata "din acte" = cea mentionata IN ACTUL DE PROPRIETATE (una din cele doua de mai sus sau chiar amandoua, depinde cate cifre aveti prin ACTE) = cea pe care a calculat-o bunicu' masurand "cu sfoara" sau ce s-o fi priceput el la vremea lui ori cea pe care a pus-o ... fix din burta dupa ce s-a uitat chioras din cadrul usii si a zis: "ochiometric ar face cam atat"...(nu glumesc deloc! Exact asa am facut eu cand mi-am declarat prima casa la fisc si am descoperit ca in act nu era trecuta nicio suprafata. Am zis una din burta si-am nimerit-o cu vreo doi metri mai mare).
Aceasta suprafata, naiba stie cum o fi fost ea masurata si calculata de bunicu' din poveste a aparut IN ACTELE lui de proprietate si preluata ca atare mai departe. Nu se poate face abstractie de ea. Ramane scrisa acolo unde e scrisa: in acte. (si se pare - pentru ca e cam alambicata si povestea dvs - ca IN ACTUL dvs de proprietate apare scrisa o suprafata totala/construita de 44 si una utila de 42).

Vine expertul si masoara cu LASER si n-o sa-i dea in vecii vecilor acelasi rezultat pe care l-a gasit bunicu' masurand cu sfoara, cu pasu'...sau "cu burta". Si expertul ajunge la suprafata DIN MASURATORI. (iar in masuratorile acelea ar trebui sa gasiti ambele suprafete: construita si utila). Adica ...pe hartie imobilul are suprafata de ... iar in REALITATE are ...

De-aia se fac masuratori si documentatii cadastrale. Pentru ca Romania pe hartie (in acte) e mai mare decat in ...realitate.
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2011
romascanu, moderator
radacina a scris:

Este vorba doar de peretii interiori? Sau este vorba si din jumatate din suprafata ocupata de grosimea peretilor comuni?


doar de cei interiori
Este un bloc de apartamente si nu masuratoarealui bunicu. daca vorbeam de o casa in padura va dadeam dreptate. Suprafata utila este cea INCALZITA dupa cate stiu. suprafata totala include si balconul care nu este inclus la supr UTILA. Nu stiu ce este atat de alambicat cand un om vrea sa afle cu exactitate ce se ascunde in spatele unor cuvinte din jargonul unor meserii artificiale. Suprafata din ACTE poate sa fie suprafata declarata de constructor cand a dat blocul in folosinta si inregistrata la oficiul de cadastru (scriu cu litere mici ca asta merita). si am mentionat asta ca sa va dau o indicatie de la ce poate sa provina pentru ca EU NU DETIN NICI UN ACT cu suprafata de 42 mp, act anterior celui de INCHEIERE. Am inteles ca celelalte le-a masurat cadastristul cu o ruleta care se mai indoaie dar hai sa spunem ok. TOTUSI din care ACTE provine 42 mp?

Deci cineva care sepricepe la legislatia in domeniu exista? Sau actele astea se fac dupa ureche ca multe altele si doar costumul si taxele sunt la un "nivel" de profesionist?

Cine se supara de tonul meu va rog sa intelegeti ca nu am nimic cu nimeni ci doar cu parerile si stampilele care se aplica de toti tampitii cu spagi din tara asta care si-au deschis un birou cadastral.

Diferenta intre suprafata "din acte" cea totala si cea utila se plateste cu greu de amaratul din romania cu mii de euro parca la buda producem euro.
Minciunile de pe piata imobiliara si toate reclamele false ar trebui sa fie apru sanctionate. Cu toate astea NIMENI nu mi-a raspuns la o formula uzuala folosita in ACTE.

Singura solutie este sa fac o cerere la oficiu de cadastru si sa astept 30 de zile ca altcineva...
E interesant cate discutii apar de la ceva care este masurabil si ce sa mai discut cand intervin autoritati care amendeaza dupa interpretarile legilor...:)

ADORABIL!
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2011
ContSters78406, utilizator
Chiar daca veti solicita o masuratoare cu instrumente bazate pe tehnologia laser, legislatia in materie se refera numai la diferente de suprafata admise la masuratoare:
Art. 25. - (1) În cazul în care suprafaţa din măsurători este mai mare decât suprafaţa înscrisă în
documentaţia precedentă sau decât suprafaţa din actele de proprietate, pentru situaţia în care nu există
documentaţie, se procedează astfel:
(2) Pentru imobilele împrejmuite:
a) dacă diferenţa este de până la 2%, documentaţia se recepţionează şi suprafaţa din actul de proprietate
se înscrie în cartea funciară;
b) dacă diferenţa este între 2% şi 5% documentaţia se recepţionează şi suprafaţa din măsurători se înscrie
în cartea funciară doar dacă este însoţită de proces-verbal de vecinătate, întocmit conform anexei nr. 18;
c) dacă diferenţa este mai mare de 5%, documentaţia se respinge, rectificarea suprafeţei urmând să se
facă prin alt act doveditor al dreptului de proprietate.
(3) Pentru imobile care nu sunt împrejmuite:
a) dacă diferenţa este de până la 2%, documentaţia se recepţionează şi se înscrie în cartea funciară
suprafaţa din actul de proprietate;
b) dacă diferenţa este mai mare de 2%, documentaţia se recepţionează şi se înscrie în cartea funciară
numai pe baza unui alt act doveditor al dreptului de proprietate.
(4) Prin imobile împrejmuite, în sensul prezentului regulament, se înţeleg imobilele ale căror limite sunt
materializate prin elemente stabile în timp, clar identificabile de către proprietarii vecini.
Art. 26. - În cazul în care suprafaţa din măsurători este mai mică decât suprafaţa din documentaţia
cadastrală precedentă sau decât suprafaţa din actele de proprietate, pentru situaţia în care nu există
documentaţie cadastrală, se procedează astfel:
a) dacă diferenţa este de până la 2% documentaţia cadastrală se recepţionează şi suprafaţa din
măsurători se înscrie în cartea funciară;
b) dacă diferenţa este peste 2% documentaţia cadastrală se recepţionează şi suprafaţa din măsurători se
înscrie în cartea funciară numai în baza unei declaraţii autentice a proprietarului privind acordul diminuării
suprafeţei din act; în caz contrar, documentaţia cadastrală se respinge, cu soluţionarea situaţiei pe cale
judecătorească.

Alte discuții în legătură

Suprafața apartamentului este mai mică decât în actul de proprietate anthynidiany anthynidiany Vrem să vindem un apartament și am făcut documentația cadastrală. În urma măsurătorilor a reieșit o diferență de 1,40 mp. Apartamentul are utili 72 ... (vezi toată discuția)
Probleme de intabulare tisamar tisamar Am cumparat un teren care are o suprafata de 2337 mp in CF, insa in realitate suprafata masurata a terenului este de numai 2198 mp. Intre timp am construit o ... (vezi toată discuția)
Donatie&cadastru adrian20 adrian20 In 1995 tatal meu a primit prin donatie un teren de la fratii lui. Intre timp unu dintre ei a decedat, iar celalti spun ca vor surpa donatia. #-oMai pot surpa ... (vezi toată discuția)