avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Audierea inculpatului cetatean strain prin ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Audierea inculpatului cetatean strain prin videoconferinta

E posibil ca o instanta romaneasca sa poata solicita audierea unui cetatean strain ce are calitatea de inculpat prin intermediul videoconferintei?

#-o


Speta e urmatoarea:

O cetateanca din Republica Moldova este trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunii prev de art 139 alin 1 si 2 din O.U.G. 194/2002 (privind regimul străinilor în România) pentru ca in cursul anului 2009 a intrat pe teritoriul Romaniei desi avea deja o interdictie in acest sens.
Ca urmare a patrunderii din nou in Romania cetateanca a primit o alta interdictie de a intra ca urmare a savarsirii unei infractiuni, trimisa in judecata toata lumea si-a dat seama ca nu poate fi audiata pentru ca desi aceasta primeste citatia in RM, daca s-a prezenta la punctul de trecere i-ar fi refuzat accesul ca urmare a interdictiei.
Totul bun si frumos, judecatorul nu are puterea de a ridica masura, pentru ca o.u.g 194/02 nu prevede o astfel de posibilitate pentru cauza de fata, de citat o poate cita, dar aceasta nu se poate prezenta la propriul proces si ca atare nu se intampla nimic in dosar de cca 1 an de zile.
Am rascolit dupa vreo modalitatea pentru a putea fi audiata si:
- comisia rogatorie in ce priveste audierea inculpatei este exclusa de legea RM si de punctul de vedere al unor autori de drept penal romani, desi legea romana nu exclude posibilitatea
- am descoperit ca Legea 302/2004 prevede posibilitatea efectuarii unei audieri prin videoconferinta....dar doar daca ni se cere , nefiind prevazuta si reciproca
- am gasit un articol de presa prin care instantele romanesti au solicitat Siriei sa faciliteze audierea lui Omar Haysan prin videoconferinta, acesta fiind aflat intr-un penintenciar din Siria, are cineva idee cam pe ce taram au ajuns acei magistrati pentru o astfel de solicitare?

am gasit si speta asta

[ link extern ] >
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2011
morebyte, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:27, 8 Septembrie 2011
Parerea mea este ca nu exista temeiuri pentru a nu se putea uza de audierea prin comisie rogatorie si /sau mijloace video, in plus, ar trebui sa vedeti si legislatia privind cooperarea juridica internatonala in materie penala.
Audierea prin videoconferinta este posibila sub aspectul legii romane.Depinde insa de statul moldovean ce reactie de raspuns va avea.
Audierea prin comisie rogatorie, fara videoconferinta, imi pare varianta cea mai posibila in cazul dvs.
Instanta romana este obligata sa faca toate demersurile legale pentru audierea acuzatului.
La fel si organul de urmarire penala.

Daca o citeaza pe respectiva sa trimita o cerere personal sau prin avocat ca doreste sa vina dar nu poate intra pe teritoriul Romaniei.Mai departe este problema organelor judiciare romane ce vor face.
Cert este insa un lucru.Se va face o audiere.
Am gasit solutia legislativa si aceasta ar fi art 58 din legea 177/1997 - Tratatul de cooperare in materie civila si penala dintre Romania si Republica Moldova

ARTICOLUL 58
Obiectul asistenţei juridice

Asistenţa juridică în materie penală cuprinde: înmânarea de acte judiciare şi extrajudiciare, luarea de declaraţii - învinuiţilor şi inculpaţilor, audierea martorilor şi experţilor, efectuarea de expertize, percheziţii, cercetări la faţa locului, predări de probe materiale, precum şi alte activităţi procesuale legate de administrarea probelor


coroborat cu art 174 alin 1 lit a din legea 302/2004

ARTICOLUL 174 - Obiectul comisiei rogatorii
(1) Obiectul cererii de comisie rogatorie il constituie cu precadere:
a) localizarea si identificarea persoanelor si obiectelor; audierea inculpatului, audierea partii vatamate, a celorlalte parti, a martorilor si expertilor, precum si confruntarea; perchezitia, ridicarea de obiecte si inscrisuri, sechestrul si confiscarea speciala; cercetarea la fata locului si reconstituirea; expertizele, constatarea tehnico-stiintifica si constatarea medico-legala; transmiterea de informatii necesare intr-un anumit proces, interceptarile si inregistrarile audio si video, examinarea documentelor de arhiva si a fisierelor specializate si alte asemenea acte de procedura;


Problema venea tocmai din perspectivele ca instanta de judecata evita o astfel de audiere prin comisie rogatorie si am ajuns la concluzia ca singura posibilitate ar fi cea de a fi audiat direct si nemijlocit prin intermediul videoconferintei care de asemenea este prevazuta ca modalitate de legea 302/2004

Acum sa vedem cata rabdare au instantele sa epuizeze toate mijloacele clasice pana la trecerea la administrarea unei astfel de modalitate, cert e ca ca nu se poate constata sustragerea acestuia de la proces ci doar incalcarea dreptului la aparare prin neacordarea prilejului de a participa la propriul proces.

o sa vin cu solutia

@ dl av. Lasconschi - am verificat si in speta si R.M are prevazuta aceasta posibilitate si slava domnului ca codul lor de procedura penala e scris in romana(mult mai coerent decat al nostru cu privire la multe aspecte)
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
morebyte, utilizator
Da, instanta nu are cum sa considere ca persoana acuzata se sustrage de la judecata.
Din cate stiu eu si in conformitate cu legea procesual penala si CEDO instanta are obligatia de a audia persoana.Este atributul instantei de a gasi modul in care sa faca audierea.
Eu cred ca daca nu o va audia ( desi este greu de crezut... daca are date ca se afla in Moldova) ii va aplica o pedeapsa cu suspendare tocmai ca sa nu existe probleme cu art 6 din CEDO.
Daca va proceda in acest fel nu se va mai sesiza CEDO.
Culmea e ca inc. semneaza citatia.... si tot culmea e ca abia acum ne dam seama ca nu exista posibilitatea ca o interdictie sa fie ridicata cu caracter temporar...aici poate cineva va acoperi candva gaura.

Alte discuții în legătură

Martor cheie in strainatate - trebuie audiat ? - cum se va aduce sau se va face audierea ? oanaportar oanaportar - ce se intampla daca 1 martor cheie ce trebuie audiat intr-un Dosar penal se afla in strainatate, in Italia ? - instanta penala il va audia sau nu ? - ... (vezi toată discuția)
Citatie in strainatate ovidiu_uk ovidiu_uk Am primit azi, duminica,02.05.2010 citatie sa ma prezint maine,03.05, in Bulgaria in calitate de martor, nefiind specificata cauza procesului respectiv( ... (vezi toată discuția)
Comisie rogatorie ? marcoromy marcoromy Bună seara..sunt inculpat într-un dosar penal din sep.2014 și până în prezent partea vătămată nu a putut fi audiată în fața instanței de judecată ... (vezi toată discuția)