avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Streasina in curtea mea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Streasina in curtea mea

Buna ziua!
Vecinul meu a construit casa pe hotar, cu intreaga streasina (aproape un metru) pe terenul meu, si burlane puse aiurea, care nu isi indeplinesc rolul. A intrat in curtea mea, si-a vopsit casa, a taiat o bucata din gardul comun pentru a avea acces mai usor in curtea mea etc. Totul fara acordul nostru; la acea casa era bunica mea vaduva, de 70 de ani, care era mai mereu internata prin spitale sau locuia la noi, la sute de kilometri distanta. Vecinul probabil nu are nici autorizatie de demolare si construire. De asemenea, a inceput sa distruga si gardul dintre proprietati, vechi de peste 40 de ani, pe care nu mai stim cine l-a construit, dar am inteles ca exista o prezumtie ca e gard comun. Gardul e construit cu "partea frumoasa" inspre noi, deci probabil a fost construit de ei pe hotar; are totusi dreptul sa-l distruga fara acordul nostru?
Acum vrem sa facem o reclamatie la inspectoratul de stat in constructii, si am dori sa cerem macar sa isi taie streasina. Pe ce articole ne-am putea baza? Nu vrem sa ajungem la instanta, ne intrebam daca ISC are dreptul sa dispuna aceasta masura a taierii streasinii. (poate ca vecinul o va respecta si nu se va ajunge la judecata). Am mai dori amendarea pt demolarea/construirea fara autorizatie, construirea pe hotar a casei (o parte chiar la noi in curte), construirea streasinii pe tenrenul nostru, curgerea picaturii pe terenul nostru etc.
Nu vrem chiar sa-i demolam casa, dar as vrea sa stiu daca s-ar putea cere acest lucru (eventual separat, in instanta).
Vechea casa pe care au daramat-o a fost construita tot pe hotar; asta inseamna neaparat ca intotdeauna va avea dreptul sa construiasca pe hotar? Mi s-are parea putin aberant. Pe vremea bunicilor poate ca era altfel, dar, avand in vedere faptul ca noua casa a fost construita acum, nu inteleg de ce ar beneficia de un "acord tacit al nostru pt amplasarea pe hotar, deoarece si vechea constructie era tot pe hotar", ca sa citez un inspector ISC. In plus, noua constructie oricum a mai "intrat" putin pe terenul nostru fata de cea veche.
Intre timp bunica mea a murit, iar faptele vecinilor i-au provocat o suparare in plus in ultimele ei zile, care poate fi intelesa doar de cine a trecut prin asa ceva. Desi e frumos sa ierti, daca nu s-ar face dreptate si nu s-ar da exemple bune ar lua-o razna cu totii.
Multumesc anticipat pentru lamuriri! Toate cele bune!



Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2011
just_me_12345, utilizator
Cel mai recent răspuns: just_me_12345 , utilizator 21:00, 8 Septembrie 2011
Gardul e construit cu "partea frumoasa" inspre noi, deci probabil a fost construit de ei pe hotar; are totusi dreptul sa-l distruga fara acordul nostru?



Acest lucru presupune ca este gardul dvs.

Vecinul dvs. ar putea fi amendat in lipsa detinerii unei autorizatii de demolare a constructiei vechi si a edificarii unei noi constructii.
Aveti dreptate in tot ceea ce a afrimati, exista multe nereguli in acest caz, insa, cum de ati stat i n pasivitate pana la edificarea intregii constructii? Aici s-ar putea ca si instanta sa va spuna la fel, ca a existat un acord tacit al dvs.
Cat despre picatura streasinii , uitati ce spune Codul civil:
Servitutea privind picatura stresinilor prevazuta de art. 615 Cod Civil, este o obligatie impusa celui care construieste o casa de a-si face streasina în asa fel încât apele rezultate din ploi sa se scurga pe terenul sau sau în strada si nu peterenul vecinului.

Multumesc pentru raspuns!
Ei s-au apucat sa construiasca in toamna lui 2009, singurul "locuitor" al casei era bunica mea, care de fapt statea la noi, la sute de km distanta. In 2010 cand am venit casa era inceputa si noi am facut si atunci o plangere, deci nu am stat degeaba.. De asemenea, daca intreaga streasina este chiar pe terenul meu, nu pot sa cer, in plangerea catre ISC, sa dispuna taierea ei (nu vreau sa ne)? Poate vreau sa construiesc ceva in curtea mea si nu pot din cauza streasinei lui? Se considera incalcarea proprietatii/tulburare de posesie construirea streasinii pe terenul meu?
Multumesc pentru raspuns!
Ei s-au apucat sa construiasca in toamna lui 2009, singurul "locuitor" al casei era bunica mea, care de fapt statea la noi, la sute de km distanta. In 2010 cand am venit casa era inceputa si noi am facut si atunci o plangere, deci nu am stat degeaba.. De asemenea, daca intreaga streasina este chiar pe terenul meu, nu pot sa cer, in plangerea catre ISC, sa dispuna taierea ei (nu vreau sa ne judecam)? Poate vreau sa construiesc ceva in curtea mea si nu pot din cauza streasinei lui. Se considera incalcarea proprietatii/tulburare de posesie construirea streasinii pe terenul meu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Streasina, picatura apei dobrote46@yahoo.com dobrote46@yahoo.com Buna seara Am o casa in constructie. S-a construit in locul unei case vechi care s-a demolat, la distanta de 60-70 cm fat de gardul cu vecinul (pastrind ... (vezi toată discuția)
Vesnica streasina danydany danydany Buna ziua , Imi construiesc o casuta si langa casa vreau sa construiesc o anexa de 10-15 m lungime.(camera centralei , spatiu de depozitare lemne , un ... (vezi toată discuția)
Distanta legala intre case vecine mmem mmem Buna ziua, Vreau sa construiesc o casa pe o parte cat mai mare din terenul pe care il detin. Vecinul din stanga are casa in granita cu terenul meu unde va ... (vezi toată discuția)