avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amprentarea angajatilor...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amprentarea angajatilor...

Lucrez ca vanzatoare intr-un magazin . Toti angajatii acestei firme au un numar de marca . Marca care trebuie introdusa in programul vanzari sectiunea pontaj la intrarea si iesirea din tura .Puna aici nimic deosebit acest sistem functionand timp de 2 ani fara nici o problema . Insa patronii au ajuns la concluzia ca trebuie schimbata aceasta modalitate deoarece " spun ei " vanzatoarele nu si-au respectat programul de lucru ele fiind pontate de catre colege fara sa fie prezente la locul de munca . Din punctul nostru de vedere solutia gasita de ei este mult prea drastica , aceasta fiind pontarea prin amprentare . Poate ca cineva va crede ca exageram dar ce nevoie mai avem de amprentare cand magazinul este prevazut cu sistem de supraveghere video cu sunet . Si nu va imaginati ca acest sistem a fost instalat pt eventualii hoti care ar putea intra in magazin , exclus , acest sistem a fost instalat pentru supravegherea stricta a vanzatoarelor . Magazinul se afla intr-o zona rau famata a Bucuresti- ului si in cazul in care se fura din magazin noi suntem cele care platim pagubele chiar daca se stie sigur ca nu suntem noi vinovatele . Si aici trebuie sa precizam si faptul ca nici marfa si nici magazinul nu sunt securizate in vre-un fel iar conducerea firmei chiar daca stie aceste probleme nu ia nici o masura , sincer nici nu au interes sa o faca deoarece pe langa furturile " clientilor" mai sunt si furturile de pe stoc direct din calculator sau furturile de la deschiderea magazinelor , furturi de care sunt direct responsabili dar pe care nu le putem dovedi . In urma refuzului nostru de a accepta aceasta modalitate de pontaj ni sa spus ca nu ne vom lua salariile . I -am intrebat care este temeiul legal al acestei hotarari ??? Ce lege din Romania permite angajatorului sa-si amprenteze angajatii ( totusi vorbim de un magazin si nu unul de lux iar salariile sunt derizorii ) . Si daca totusi au luat aceasta hotarare de ce nu i-au dat o forma scrisa , un Act Aditional la Contractul Individual de Munca inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca ???? Am vrea sa mai stim si alte pareri , va multumim.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:55, 22 Octombrie 2009
nikol.ilea a scris:

Amuzant si stupid caz! :stunned:
Parca ar fi rupt din Caragiale.
Nu au bani sa plateasca pentru a fi monitorizat magazinul, dar isi pot permite un asemenea sistem :hammer:
Pe aceasta tema nu se poate incheia nici un act aditional la contractul de munca pentru ca nu se modifica nici un element al contractului.
Poate ar trebui ceva mai multa incredere in angajati si un om special angajat pentru a supraveghea camerele video montate.

Una este sa spui ca nu este obligatorie inregistrarea unui astfel de act aditional la ITM, si cu totul fals sa spui ca nu se poate incheia un astfel de act aditional.
Se poate incheia intre angajator si salariat orice act aditional acesta fiind valabil doar in masura in care nu are prevederi contrare legilor in vigoare si nu este valabil incheiat doar cu privire la acele prevederi.
Trebuie spus ca nu este necesar nici ca acesta sa prevada temeiul de drept pe care se bazeaza, acesta bazandu-se pe CCM sau Regulament Intern.
Consider ca poate fi solicitata identificarea salariatilor la inceputul si sfarsitul programului de munca prin amprentare doar daca este folosita o usa de acces ce se deschide in acest mod, un sistem compiuterizat de pontare de acest gen ( adica capabil sa identifice amprenta imediat fara a permite pontarea sau accesul imediat) este ca si in cazul in care accesul intr-o unitate se face cu cartele de acces, sau chei cu cod de bare... In alt mod nu vad cum ar putea sa oblige salariatii sa se identifice prin amprenta.
Sistemul a fost deja instalat doar ca noi am refuzat sa-l folosim ..este vorba de un aparat foarte mic care este conectat la calculator si daca ar trebui sa pui " amprenta " doar la venire si plecare poate ca nu ne-am fi revoltat dar sa facem chestia asta din ora in ora mi se pare de-a dreptul umilitor . Ar mai trebui spus aici ca amprentele noastre nu sunt protejate in nici un fel avand acces la ele toata lumea din firma , asta a si fost motivul pentru care le-am cerut acest act aditional . Act care sa fie inregistrat in afara firmei deoarece corectitudinea lor lasa mult de dorit .
De ce nu incercati sa faceti o notificare ITM-ului, in care sa scrieti situatia aparuta dar asa in mod complet.
Adica cerinta angajatorului la identificarea din ora in ora, lipsa securitatii amprenteleor.
Cred ca in actul aditional trebuie sa insitati sa fie cuprins un art. in care ei sa raspunda in cazul in care amprentele sunt folosite in alt scop decat cel de pontare si verificare a prezentei la locul de munca. Raspunderea sa fie intr-o suma suficient de mare pentru ca acest lucru sa nu se intample.
Adica o despagubire de 10.000 ron. in cazul in care amprenta este utilizata in alt scop decat cel pentru care este solicitata, adica a verificarii prezentei la locul de munca. Cred ca abia atunci angajatorul se va mai gandi daca este oportuna amprentarea.
Sa fie specificate cu exactitate,cand si decate ori pe zi este solicitata folosirea sitemului respectiv.
Consider ca fara precizari clare in actul aditional acesta nu trebuie semnat
Actul aditional ar trebui sa mai prevada si o explicatie pentru care este solicitata amprentarea din ora in ora -
Cred ca nici la NASA nu se practica :P dar intr-un magazin de cartier :O haios tare tare
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2008
adelaida_07, utilizator
Se intampla si la case mai mari... Sa vedeti la mine la serviciu cum stam frumos la coada, dimineata la venire si seara pla plecare, cu cartela magnetica intr-o mana si cu degetul pregatit... si sunt numai 2 aparate d-alea nenorocite... cam 10-15 secunde de fiecare om... societatea are sute de angajati... de drag mai stau vreo ora prin birou numai ca sa scap de coada aia :)) la inceput, cand m-am angajat, m-am revoltat... Ce amprentare, fratilor? Ati luat-o razna? Pai altfel nu aveti cum sa fiti pontat...si, deci, nu puteti fi platit... I-am pacalit cateva zile in sensul ca ma treceam si la venire si la plecare intr-o condica speciala care se foloseste cand se defecteaza sistemul... dar s-au prins :)) Si n-am avut de ales... M-am lasat amprentat... Chiar... se poate face ceva? Ca sistemul ma enerveaza cumplit... Si nu prea cred ca e ok...
Dupa 1 an de la aceasta discutie, va intreb care este concluzia?
Au mai aparut legi in aceasta privinta?
Deci, la firma se monteaza un sistem de pontaj pe baza de amprenta. Are angajatorul nevoie de acordul angajatului pt. utilizarea amprentei sale ca modalitate de pontare (si acces in incinta unitatii)???
Va multumesc,

Alte discuții în legătură

Program lucru excesiv de strict BX BX O companie are sisteme de acces poarta care contorizeaza intrari/iesiri pesonal. Dupa acestea se face pontajul. Problema este ca la 1 min de intarziere sau de ... (vezi toată discuția)
Doresc să implementez pontajul pe bază de amprentă pentru angajați, în condiții de legalitate. ce măsuri trebuie să iau? victor.n victor.n Buna ziua, Doresc sa implementez pontajul pe baza de amprenta pentru angajati, in conditii de legalitate. Deseori angajatii isi dau cartela unul altuia si ... (vezi toată discuția)
Întârzieri zilnice ale unui salariat la locul de muncă. este corect să fie plătit doar pentru timpul efectiv lucrat? Ionela Brasov Ionela Brasov Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie si va solicit parerile, intrucat doresc sa iau o decizie corecta: un salariat intarzie ZILNIC la locul de ... (vezi toată discuția)