Lucrez ca vanzatoare intr-un magazin . Toti angajatii acestei firme au un numar de marca . Marca care trebuie introdusa in programul vanzari sectiunea pontaj la intrarea si iesirea din tura .Puna aici nimic deosebit acest sistem functionand timp de 2 ani fara nici o problema . Insa patronii au ajuns la concluzia ca trebuie schimbata aceasta modalitate deoarece " spun ei " vanzatoarele nu si-au respectat programul de lucru ele fiind pontate de catre colege fara sa fie prezente la locul de munca . Din punctul nostru de vedere solutia gasita de ei este mult prea drastica , aceasta fiind pontarea prin amprentare . Poate ca cineva va crede ca exageram dar ce nevoie mai avem de amprentare cand magazinul este prevazut cu sistem de supraveghere video cu sunet . Si nu va imaginati ca acest sistem a fost instalat pt eventualii hoti care ar putea intra in magazin , exclus , acest sistem a fost instalat pentru supravegherea stricta a vanzatoarelor . Magazinul se afla intr-o zona rau famata a Bucuresti- ului si in cazul in care se fura din magazin noi suntem cele care platim pagubele chiar daca se stie sigur ca nu suntem noi vinovatele . Si aici trebuie sa precizam si faptul ca nici marfa si nici magazinul nu sunt securizate in vre-un fel iar conducerea firmei chiar daca stie aceste probleme nu ia nici o masura , sincer nici nu au interes sa o faca deoarece pe langa furturile " clientilor" mai sunt si furturile de pe stoc direct din calculator sau furturile de la deschiderea magazinelor , furturi de care sunt direct responsabili dar pe care nu le putem dovedi . In urma refuzului nostru de a accepta aceasta modalitate de pontaj ni sa spus ca nu ne vom lua salariile . I -am intrebat care este temeiul legal al acestei hotarari ??? Ce lege din Romania permite angajatorului sa-si amprenteze angajatii ( totusi vorbim de un magazin si nu unul de lux iar salariile sunt derizorii ) . Si daca totusi au luat aceasta hotarare de ce nu i-au dat o forma scrisa , un Act Aditional la Contractul Individual de Munca inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca ???? Am vrea sa mai stim si alte pareri , va multumim.
Neprotejarea amprentelor aflate in sistemul informatic, ca de altfel, a oricaror date , incalca prevederile Legii 161 din 19/04/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.
SECTIUNEA 1
Infractiuni contra confidentialitãtii si integritãtii datelor si sistemelor informatice
Art. 42. - (1) Accesul, fãrã drept, la un sistem informatic constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendã.
(2) Fapta prevãzutã la alin. (1), sãvârsitã în scopul obtinerii de date informatice, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(3) Dacã fapta prevãzutã la alin. (1) sau (2) este sãvârsitã prin încãlcarea mãsurilor de securitate, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.
Va multumesc de raspuns.
Am inteles ca angajatorul e obligat sa ia toate masurile pentru protejarea amprentelor inregistrate, ca cel ce acceseaza fara drept un sistem informatic comite o infractiune, dar nu imi e clar daca angajatorul are nevoie de acordul angajatului pentru utilizarea amprentei sale.
Pot eu, ca angajat, sa refuz amprentarea mea (adica inregistrarea amprentei mele intr-un sistem de pontaj, identic ca cel cu cartela dar pe baza de amprenta)?
Sigur ca puteti refuza.
Pana la urma, amprenta este proprietarea dvs, face parte din "datele" personale care nu pot fi utilizate fara acordul expres exprimat al detinatorului.
1. Dar daca firma a decis implementarea unui astfel de sistem si a specificat in regulamentul intern ca pontarea se realizeaza printr-un sistem de acces pe baza de amprenta?
2. Cum ma ponteaza pe mine daca nu-mi dau amprenta; imi face mie un regim special? Imi poate spune ca asta e politica firmei, daca nu-mi convine sistemul lor electronic de pontaj....la revedere.