avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cec in alb
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cec in alb

Nelamurirea mea se refera la corelarea dintre art. 14 si art. 84 pct. 3 din legea cecului.

Pe de o parte, art. 14 pare sa permita emiterea cecului asa-zis "in alb" in cazul in care tragatorul si beneficiarul se inteleg in acest sens, iar normele BNR reglementeaza situatia. Pe de alta parte, art. 84 pct. 3 pedepseste penal emiterea cecului fara a avea toate elementele.

Presupunand ca provizionul exista in orice moment, este posibila emiterea unui cec in alb ca garantie fara consecinte penale?

Iar in cazul in care e infractiune, fapta creditorului de a cere garantarea creantei cu un cec in alb il transforma in instigator?

Multumesc!
Interpretati articolele si normele unele printr-altele, nu separat. Nu constituie infractiune emiterea unei file CEC in alb, cu titlu de garantie. Corect este ca acest caracter al filei CEC de garantie pentru achitarea unei creante viitoare, potentiale, a carei intindere nu poate fi inca estimata, sa fie mentionat intr-un contract. In mod curent filele CEC garantie se emit in baza unor contracte comerciale, ale caror clauze prevad expres dreptul beneficiarului cecului, creditorul, de a completa fila CEC cu suma si data scadentei, atunci cand va fi cazul.
Doar daca fila CEC este introdusa la plata si nu sunt suficienti bani in cont, se ajunge la consecinte penale.
In prezent exista o practica legata de "lasarea" unor file CEC drept garantie la incheierea unor contracte de achizitie marfuri cu plata produselor la termen. De obicei se incheie un proces verbal sau o anexa la contract in care se mentioneaza scopul "lasarii" filei CEC si este bine sa solicitati mentionarea ca obligatie pentru vanzator sa va anunte in scris prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, despre intentia de a introduce la plata fila CEC garantie. Aceasta mentiune va va scapa de multe neajunsuri
multumesc de ajutor.
multumesc de ajutor.
Atentie CEC-ul este un instrument de plata, el nu se foloseste ca instrument de garantare a platii.
In cazul in care folositi CEC-ul ca instrument de garantare al platii si veti avea probleme in incasarea lui, veti avea surpriza neplacuta ca in cazul promovarii unei plangeri penale organul de cercetare sa dea solutie de neurmarire impotriva emitentului pentru ca acest instrument nu a fost folosit ca instrument de plata asa cum prevede legea ci ca instrument de garantare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Emitere fila cec Andr33agav Andr33agav Buna ziua, Este adevarat ca emiterea unei file CEC in alb constituie infractiune? Am vazut printre conditiile de emitere a unei file CEC, ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Cec in alb, garantie Alex28 Alex28 Lucrez de ceva vreme cu un client, care a mai avut intarzieri la plata, dar minore. La un moment dat, acum vreun an, crescand valorile, mi-a dat un cec in alb, ... (vezi toată discuția)
Cec garantie la contract de mandat HoreaO HoreaO Am incheiat un contract de reprezentanta cu un producator, urmand sa primesc un stoc de marfa. Pentru garantarea stocului, am depus garantie o fila CEC in alb. ... (vezi toată discuția)