avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Absolvent Litere / engleza-franceza. Pot obþine ...
Discuție deschisă în Traduceri

Absolvent Litere / engleza-franceza. Pot obþine autorizaþia de traducãtor de la M.J. fãrã a susþine examenul organizat de CPPC?

Un absolvenit de Litere - engleza-franceza - ciclu de 3 ani, poate primi autorizatie de traducator de la Minister, fara a da examen (pe ambele specializari), doar pe baza diplomei de licenta?
Daca da, care este diferenta dintre cei ce dau acel examen si cei ce trimit doar actele?
Despre ce acte este vorba?
Multumesc frumos.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2011
Laura Ciobeica, moderator
Cel mai recent răspuns: silvia99 , utilizator 17:26, 11 Septembrie 2011
Cel mai bine este sa intrebati la Ministerul Justitiei.
Mult noroc ;)
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2011
Laura Ciobeica, moderator
ART. 3
Autorizarea ca interpret si traducator, care poate efectua traduceri pentru organele prevazute la art. 1, se dobandeste, la cerere, de persoana care îndeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman sau cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European;
b) are capacitate deplina de exercitiu;
c) poseda o diploma de licenţa ori echivalenta din care rezulta specializarea in limba sau in limbile straine pentru care solicita autorizarea ori care atestă ca a absolvit un institut de invatamant superior in limba straină pentru care solicita autorizarea sau poseda o diploma de bacalaureat ori echivalenta din care rezulta ca a absolvit un liceu cu predare in limba straina sau in limba minoritatilor nationale pentru care solicita autorizarea ori este atestat de catre Ministerul Culturii si Cultelor ca traducator pentru specialitatea stiinte juridice, din limba romana in limba straina pentru care solicita autorizarea si din limba straină in limba romana.
d) *** Abrogata
e) este apt din punct de vedere medical;
f) nu are antecedente penale si se bucura de reputatie profesionala si sociala.


Singura diferenta este ca absolventii institutiilor cu specializarea in limba sau in limbile straine pentru care solicita autorizarea nu mai dau examen ci doar depun dosarul cu cererea de autorizare in baza licentei mentionate in legea nr. 178/1997 cu modificari si completari.
[ link extern ]
Dosarul cu cererea de autorizare se depune la Ministerul Justitiei, personal sau prin posta. [ link extern ]
Pentru doritorii care nu detin o licenta/diploma de bacalaureat ori echivalenta din care sa rezulte specializarea in limbi straine, Ministerul Culturii si Cultelor, prin Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura - Evaluare Competente Traducatori, organizeaza examene de traducerea si retroversiune in domeniul juridic. Astfel, certificatele eliberate de Ministerul Culturii si Cultelor ca traducator pentru specialitatea stiinte juridice (traducere si retroversiune) permit autorizarea traducatorilor si interpretilor de catre Ministerul Justitiei.
Pentru alte detalii puteti sa contactati Ministerul de Justitie aici: [ link extern ]
L.C.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2011
Laura Ciobeica, moderator
mii de multumiri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot obþine autorizaþia de traducãtor? mery52 mery52 Buna seara, va rog sa-mi spuneti ce autorizatii tb pt traducator, am SC - SRL si vreu sa fac activitate de traducator. Va multumesc pt ajutor (vezi toată discuția)
Criterii necesare pentru obþinerea atestatului de traducator mickey_mouse mickey_mouse imi poate spune cineva ce formalitati si unde anume pot merge ptr a face un curs de traducator oficial cu atestat pentru lb italiana???se poate face asta daca ... (vezi toată discuția)
Traducator pfa - pregatirea profesionala Roxie Roxie Buna seara, Intentionez sa imi scot autorizatie PFA (de la Registrul Comertului) pentru a putea lucra ca traducator. Am absolvit facultatea de limbi straine ... (vezi toată discuția)