avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Romsilva ignora noul Cod Silvic. Ce e de facut?!
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Romsilva ignora noul Cod Silvic. Ce e de facut?!

Buna ziua. As avea nevoie de un sfat, o indrumare pentru rezolvarea unei probleme si multumesc oricui imi va da o mana de ajutor. Familia mea detine 3 ha de padure si de cativa ani platim in mod regulat paza ei. insa, conform noului Cod Silvic, Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 238 din 27.03.2008, persoanelor fizice care detin mai putin de 30 ha li se asigura in mod gratuit paza padurii. Drept pentru care m-am dus saptamana trecuta la Romsilva pentru ca mai aveam de platit pe ultimele 4 luni ale anului si i-am intrebat cum sa procedez sa mi se restituie banii pentru paza padurii pe care i-am platit pentru primele 8 luni ale anului, tinand cont de faptul ca noul cod silvic a fost publicat in Monitorul Oficial in martie. La care domnii de acolo mi-au ras in nas si mi-au spus ca ei nu stiu nimic de asa ceva si sunt obligat sa platesc in continuare paza ca daca nu..., cine stie, s-ar putea sa-mi dispara padurea. Pe cuvant daca mai inteleg ceva ! Ce se intampla cu Romsilva??! Ce se intampla cu acest Cod Silvic? Cum ar trebui sa procedez?? Multumesc mult pentru orice indrumare din partea d-stra.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:03, 2 Septembrie 2008
Art. 16 din Lg.47/2008 prevede:
(1) Administrarea, precum şi serviciile silvice, după caz, se asigură cu respectarea principiului teritorialităţii.
(2) Ocolul silvic care deţine suprafaţa majoritară în cadrul unei localităţi este obligat, la cerere, să asigure, pe bază de contract, serviciile silvice pentru toţi proprietarii de fond forestier din localitatea respectivă care nu şi-au constituit ocol silvic privat.
(3) În cazuri justificate, ocoalele silvice private pot asigura servicii silvice şi pentru fondul forestier proprietate publică a statului, amplasat în raza de competenţă a acestora, responsabilitatea administrării suprafeţelor respective revenind ocoalelor silvice din structura Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.
Art. 17. – (1) Respectarea regimului silvic este obligatorie pentru toţi deţinătorii de fond forestier.
(2) Proprietarii fondului forestier au următoarele obligaţii în aplicarea regimului silvic:
a) să asigure întocmirea şi respectarea amenajamentelor silvice;
b) să asigure paza şi integritatea fondului forestier;
c) să realizeze lucrările de regenerare a pădurii;
d) să realizeze lucrările de îngrijire şi conducere a arboretelor;
e) să execute lucrările necesare pentru prevenirea şi combaterea bolilor şi dăunătorilor pădurilor;
f) să asigure respectarea măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor;
g) să exploateze masa lemnoasă numai după punerea în valoare, autorizarea parchetelor şi eliberarea documentelor specifice de către personalul abilitat;
h) să asigure întreţinerea şi repararea drumurilor forestiere pe care le au în administrare sau în proprietate;
i) să delimiteze proprietatea forestieră în conformitate cu actele de proprietate şi să menţină în stare corespunzătoare semnele de hotar;
j) să notifice structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în termen de 60 de zile, cu privire la transmiterea proprietăţii asupra terenurilor forestiere.
(3) În cazul administrării pădurilor prin ocoale silvice autorizate, obligaţiile prevăzute la alin. (2) aparţin acestora.
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2008
ContSters53919, utilizator
Iata ce se spune la capitolul III, art. 97
' CAPITOLUL III
Modalitati de sprijin pentru dezvoltarea durabila a padurilor


Art. 97. - (1) In scopul gestionarii durabile a fondului forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice si a celui proprietate publica si privata a unitatilor administrativ-teritoriale, statul aloca anual de la buget, prin bugetul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, sume pentru:
a) asigurarea integrala de la bugetul de stat a costurilor administrarii, precum si a serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica sau egala cu 30 ha, indiferent daca aceasta este sau nu este cuprinsa intr-o asociatie; plata se face catre ocolul silvic care asigura administrarea sau serviciile silvice, dupa caz;
b) acordarea unor compensatii reprezentand contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recolteaza, datorita functiilor de protectie stabilite prin amenajamente silvice care determina restrictii in recoltarea de masa lemnoasa;
c) asigurarea diferentei dintre sumele necesare pentru finantarea integrala a lucrarilor prevazute la art. 33 alin. (3) lit. a)-d) si sumele calculate la nivelul maxim in fondul de conservare si regenerare a padurilor;
d) contravaloarea lucrarilor de combatere a bolilor si daunatorilor prevazute la art. 57 alin. (1), numai pentru fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica sau egala cu 30 ha, indiferent daca aceasta este sau nu este cuprinsa intr-o asociatie;' Ori, si eu si alti proprietari de padure, vecini cu mine, am inteles ca statul va asigura gratuit paza si nu numai. oare am inteles gresit??
Daca domnii de la Romsilva ignora noul Cod silvic, Legea nr.47/2008, refuzand sa va restituie suma de bani platita in avans, formulati o actiune in pretentii impotriva acestora! Este o solutie!
nu numai ca nu vor sa restituie nimic dar vor sa platesc paza padurii in continuare si asta ma ingrijoreaza cel mai mult.
Adresati o petitie, in acest sens, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la adresa Bucuresti, B-dul Carol I, nr. 24, sector 3, codul postal 020921, oficiul postal 37.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contructie in padure (extravilan)? george.79 george.79 Buna ziua, Am o nelamurire... As dori sa construiesc o cabana mica de vacanta, din lemn, fara fundatie permanenta (pe piloni din lemn) in padure ... (vezi toată discuția)
Fonduri de sprijin pentru paduri maricelmihai maricelmihai Detin 2 ha de padure (persoana fizica) si se vorbeste mult de reimpaduriri.Cum se pot obtine subventii pentru impaduriri si unde se poate apela? (vezi toată discuția)
Ana 20 mc si geta alti 20 mc ? Mike41 Mike41 Ana si Geta sunt (co-)proprietare, cf. titlu , pe 9 ha de padure. Codul silvic 46/2008, actualizat, prevede \"Art. 59 (1) Volumul maxim de lemn care se ... (vezi toată discuția)