avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Ticul verbal - expresie a lenei de a gandi
Discuție deschisă în Cultură generală

Ticul verbal - expresie a lenei de a gandi

Nu voi dezvolta subiectul intrucat as vrea sa aflu parerea utilizatorilor de limba romana vorbita in toate mediile, de la cel academic, pana la coada de la datul zaharului de pomana, adica ajutorul social vangheliano-mazaresc despre ce se mai poarta in materie de expresie "la moda".
Am sa incep cu expresia:
- Nu mi se pare corect ca.....
Expresia e pe post de disciplina sportiva nationala intelectuala si este rostit adesea si in legatura cu orice semn de mirare sau intrebare nazarit in capul cuiva in legatura cu orice. Ce ma deranjeaza pe mine personal este "ca nu mi se pare" deloc in regula ca oamenilor le ajunge o "parere" despre ceva (nu opinie) si nu o documentare.
Ha! Documentare am zis? Doamne, ce pretiozitate! Unde, doamne iarta-ma, sa se documenteze aceasta multime cu creierii nivelati de atatea manele si telenovele? Pe Goagal? Noooo, ca motorul ne da niste rateuri deplorabile si mai mult ne incurca...... La tv? Ei asi, hai ca am zis-o! Carti, librarii, biblioteci? Doamne, atata risipa de inteligenta si atat de putin timp de pierdut in cadrul ocupatiei cu lipsa de timp! O adevarata incurcatura!
Deci ca s-o scurtez....cum vi se pare expresia "nu mi se pare corect sa...."? Sau poate abordati alta disciplina sportiva din sportul national intelectual romanesc, ticul verbal - expresie a lenei de a gandi.
Cel mai recent răspuns: ContSters203313 , utilizator 19:41, 15 Octombrie 2011
elga50 a scris:

Ati putea sa ne dati un exemplu de tic verbal care sa nu intre in aceasta categorie pe care am denumit-o eu "lenea de a gandi", ci este numai rezultat al unei stari tensionate?
Ca as vrea sa departajam lucrurile si sa nu amestecam stressul cu lenea.


Cuvintele rostite in mod repetat, produc anumite efecte asupra mintii...
O minte golita de ganduri se spune ca nu este o minte lenesa...ci o minte care se relaxeaza.

Expresiile intrate in uz atat de profund (care nu mai stii daca sunt corecte sau nu), produc la randul lor, efecte care pot influenta, in primul rand, viata persoanei care le pronunta, apoi...viata persoanei care le preia si le "popularizeaza".Efectul final..."disciplina sportiva nationala"...

Ticul verbal al multor persoane de gen masculin, de exemplu, mai ales atunci cand acestea se afla in trafic, la volanul unei masini este..."o expresie comuna"-de obicei o injuratura...si reprezinta efectul "stresului cotidian"...

Exista o teorie interesanta care se numeste "teoria contactorilor".Se spune ca exista contactorii formati din cuvinte unice care ar putea pune in functiune masini puternice si personale daca am avea dorinta si credinta.

Subconstientul poate fi comparat si cu ordinatorul automat al unei masini moderne de calculat.Din pricina ignorantei, absentei dorintei de a apropia cele doua personalitati ale noastre (constient/subconstient), noi marim importanta pe care o acordam spiritului constient, astfel ca apare inevitabil, un razboi intern.:)

Nietzsche a descoperit ca: "Nimic din ceea ce este necesar nu il poate supara".El a inteles ca toate micile defecte ale oamenilor constituiau un rau neinsemnat si necesar de care era mai bine sa te amuzi.

Daca aceste "ticuri verbale" fac parte din grupul cuvintelor de contact (care dirijeaza si modeleaza pozitiv gandurile), personalitatea constienta castiga cooperarea personalitatii subconstiente, creand astfel o armonie interioara care aduce rezultate, pozitive, imediate.

In caz contar, sa nu ne miram ca ne trezim cu dureri de cap, cu spaime, cu situatii de viata care ne pun, adesea, in dificultate.

O sa dau un exemplu, referitor la frustrare, ca efect al ignorantei necunoasterii necesitatilor fiintei umane.

Frustrarea este rezultatul direct al actiunii "Eului Secret" care se intoarce impotriva Eului Constient si ii anihileaza puterea.Nici unul din cele doua "Euri" nu va reusi "doborandu-l" pe celalalt.Meciul interior este in astfel de cazuri, un meci nul - frustrarea...
O personalitate "intreaga" (atunci cand constientul se afla in armonie cu subconstientul) nu va fi tentata niciodata sa preia unele ticuri verbale cu efect "negativ"...sau care provoaca dizarmonii interioare, chiar daca acestea sunt "trendy".

In materie educationala, este indicat intotdeauna sa nu-i spui copilului ce nu este in stare sa faca ci sa evidentiezi ceea ce poate sa faca.
Astfel de ticuri verbale, prin aplicarea procedeului mentionat, pot fi corectate nu evidentiind "greseala" ci...evidentiind ce ar putea sa faca persoana in cauza.

O expresie care a prins foarte repede la public, a fost preluata de multe persoane si ar putea fi incadrata ca "tic verbal" :"ori suntem golani, ori nu mai suntem golani".
Ce semnifica acest fapt?

Intrebare retorica, ma opresc aici.:)

Vai! Stiam ca topicul acesta va avea si un rol educativ pe langa acela de a ne distra, pentru ca am omis sa zic la inceput ce vreau eu cu topicul asta, ce mi-a venit cu el....Pai uite, mi-a venit ca sa ne mai distram, educandu-ne.
Adica un fel de "Cine n-a pacatuit, sa arunce cu piatra". Si inca o data "Vai"! pentru ca, Manu, ideea e ca eu folosesc aceasta expresie foarte des si nu mi-am dat seama. De-acum ma voi supraveghea....:)):hammer:

Si eu folosesc o metoda, cred ca am inteles bine, Iuliana, prin care il fac constient pe cel pe care vreau sa-l dezbarez de vreo expresie cretinoida, analizandu-i intelesul.
Foarte de curand, de exemplu, am auzit-o pe o fetita de vreo 18 ani, inconjurata de prietenii ei, aruncand expresia de toate zilele a romanului "imi b..... p..... in..." ea de masina, casa, curte, alea, alea. M-am asezat in fata ei si am intreat-o ranjind la ea..."Ai asa ceva?"
A ramas putin descumpanita "Pai, asa se zice, doamna!!". "Da, tu nu gandesti cand injuri?" :))
I-am sugerat sa stea de vorba cu mine odata, cand o sa aiba vreme s-o invat un repertoriu mai bogat, mai original, mai concret si cu mai mare priza la publicul ascultator.

M-am abatut cu discutia pe la injuraturi unde, fie vorba-ntre noi, nu mai stralucim nici macar la astea, ca pe vremuri, ehei, ce vremuri, cand repertoriul abunda de variante care mai de care mai expresive!!! Acum cu 2-3 injuraturi ai terminat ce aveai de spus.......
M-ai omorat cu ''introdusul'' :happy:
Te si vad: Ai asa ceva?! :acute:

Da, injuraturile pot fi considerate ticuri verbale - insa nu din lene, ci din... nu stiu, dorinta de a se impune, de a iesi in evidenta, din subcultura. Si or mai fi.
Copiii si adolescentii imita - fata pe care ai luat-o la intrebari privind dotarea sigur imita vreun personaj care cu expresia respectiva impune respect undeva, intr-un grup.

Oare ai reusit sa o faci sa gandeasca inainte de a injura?
Nu cred sa fi avut vreun spor prea mare, trag nadejdea ca macar poate ii vine vreo idee cat de mica, se naste poate vreun semn de intrebare in mintea ei micuta.... sau ma rog, chestii de-astea....!

Ce ma supara pe mine la injuraturi e ca cei care le rostesc au foarte putina imaginatie. Asta iarasi e un fel de lene de a-ti pune mintea la contributie....! :)

elga50 a scris:

..................................................................................................................................................Ce ma supara pe mine la injuraturi e ca cei care le rostesc au foarte putina imaginatie. Asta iarasi e un fel de lene de a-ti pune mintea la contributie....! :)



Acolo unde exista imaginatie, injuratura nu are ce cauta!
Aceept totusi varianta dvs, si imi propun ca pana la finalul existentei mele umile,...sa caut geniul care a fost inzestrat cu o imaginatie atat de bogata incat va transforma injuratura intr-o opera de arta ce-mi va suna in urechiuse si imi va rasuna in suflet precum [ link extern ] .

Pentru mine injuratura nu va fii interpretata niciodata precum un tic verbal, sau o stare de lene in gandire, va fii doar rodul inconfundabil al mediocritatii, asta ca sa sa fiu indulgenta...
O zi buna!:bow:



Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2011
ContSters203313, utilizator

Alte discuții în legătură

Cuvinte si expresii ContSters181996 ContSters181996 M-am intrebat adesea ce anume ne determina sa folosim cuvintele pe care le folosim si expresiile pe care le folosim ( si care uneori ne definesc).Fara a lua in ... (vezi toată discuția)
O greseala minora cu poze indecente (nu nud) tudy1704 tudy1704 Buna ziua! De curând eu cu prietena mea am plănuit sa fac un cont fals si sa vorbesc cu alti tipi ca sa ii intreb dacă vor sa facem schimb de poze sexy, nu ... (vezi toată discuția)
Gramatica... stan_iulia stan_iulia Acum cautam ceva pe net si am gasit o pagina a site-ului dex on line, pagina se cheama greseli frecvente in limba romana, unde explicatiile cum e corect si de ... (vezi toată discuția)