avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Ticul verbal - expresie a lenei de a gandi
Discuție deschisă în Cultură generală

Ticul verbal - expresie a lenei de a gandi

Nu voi dezvolta subiectul intrucat as vrea sa aflu parerea utilizatorilor de limba romana vorbita in toate mediile, de la cel academic, pana la coada de la datul zaharului de pomana, adica ajutorul social vangheliano-mazaresc despre ce se mai poarta in materie de expresie "la moda".
Am sa incep cu expresia:
- Nu mi se pare corect ca.....
Expresia e pe post de disciplina sportiva nationala intelectuala si este rostit adesea si in legatura cu orice semn de mirare sau intrebare nazarit in capul cuiva in legatura cu orice. Ce ma deranjeaza pe mine personal este "ca nu mi se pare" deloc in regula ca oamenilor le ajunge o "parere" despre ceva (nu opinie) si nu o documentare.
Ha! Documentare am zis? Doamne, ce pretiozitate! Unde, doamne iarta-ma, sa se documenteze aceasta multime cu creierii nivelati de atatea manele si telenovele? Pe Goagal? Noooo, ca motorul ne da niste rateuri deplorabile si mai mult ne incurca...... La tv? Ei asi, hai ca am zis-o! Carti, librarii, biblioteci? Doamne, atata risipa de inteligenta si atat de putin timp de pierdut in cadrul ocupatiei cu lipsa de timp! O adevarata incurcatura!
Deci ca s-o scurtez....cum vi se pare expresia "nu mi se pare corect sa...."? Sau poate abordati alta disciplina sportiva din sportul national intelectual romanesc, ticul verbal - expresie a lenei de a gandi.
Cel mai recent răspuns: ContSters203313 , utilizator 19:41, 15 Octombrie 2011
Injuraturile se pot manifesta si ca o forma de agresivitate ca o cale de "defulare", sa zicem.
Nu doresc sa postez offtopic insa...ar trebui intai inteles mecanismul (destul de complicat pentru ca experienta fiecarei persoane este unica ca dealtfel si fiecare individ in parte).

Motivatia "injuraturilor"-ca forma de agresivitate/frustrare/defulare...poate varia de la un individ la altul.
Discutia este in realitate mult mai complicata decat pare insa, educativ, informativ, va recomand un text care dupa parerea mea, este destul de interesant/educativ:
[ link extern ]

@deea.dr
Pentru ca sunt o fiinta pragmatica de felul meu prefer o defulare a vreunui individ cu minte putina intr-o injuratura, fie ea si anosta, lipsita de imaginatie, unei lovituri cu parul in cap sau saritul la beregata cu cutitul in mana.

Ca o persoana care ma aflu intr-un loc in care perspectiva devine pe masura ce timpul trece din ce in ce mai larga asupra calitatilor native si capatate ale oamenilor am si o ingaduinta mai mare fata de modul de a se manifesta al omului la necaz.

Sigur ca imaginatia e buna sa o folosesti creator, dar nu e rau daca o folosesti sa-ti imbogatesti si viata personala, sa dai savoare vorbirii, de exemplu. Nu trebuie sa faci neaparat opera de arta zilnic.
Nu am idee cat o fi "lene de a gandi" dar cel mai tare tic verbal mi se pare "sincer"... E mortal, si e faza de comentat...

Foarte multi incep anumite propozitii cu "Sincer, eu cred ca..." (legea gravitatiei incepe sa ne afecteze – nu gravitatia, legea gravitatiei) Cei care incep propozitiile cu "sincer" sau folosesc des cuvantul dau impresia ca... rar in viata lor sunt crezuti si e ca si cum pana la acel moment n-au fost sinceri...

Excesiv de distractiv suna (in mintea mea) cand e folosit de politicieni. Mai am putin si cuvantul "sincer" va avea asupra mea efectul unui gaz ilariant.
"Sincer" ii suspectez pe toti acesti oameni care folosesc abuziv cuvantul ca sunt niste mincinosi si de altfel le si spun ca "Sincer, nu te cred, cand spui asta...." :)) Unii isi iau seama, dar altii incearca sa ma convinga ca nu am motive sa ma indoiesc :))...intr-atat nu-si dau seama ca i-am ironizat....;)

Idem cu expresia este si "Crede-ma...", "Zau ca....", "Sa fiu a naibii daca ....".
Pe unele dintre ele le inghit pentru ca mi se par populare, cum ar fi ultimele doua, dar si pentru ca nu ma implica pe mine ca ascultator cu vreo obligatie de a crede vorbitorul din fata mea...
Lenea de a gandi este deliberata si o intalnim:
- la cei care citind o recenzie fac judecati de valoare;
- la cei care isi insusesc expresii/fraze fara sa le inteleaga, doar sa epateze;
- la cei care tot auzind o parere la TV... si-o insusesc pur si simplu, desi ar schimba-o in secunda 2 daca ar analiza putin situatia data;
- la cei care scriu lucrari/carti cu copy-past...

Ticul verbal poate aparea inconstient ca urmare a:
- unor emotii puternice (nu poate fi considerat expresie a lenei de gandire);
- dorintei de a copia expresiile unei persoane pe care o admira sau chiar pentru apartenenta la un grup;
- dorintei de a castiga timp de gandire;
- dorintei de a parea interesant, altfel;
- dorintei de a fi convingatori;
- stereotipiilor profesionale.

:) Parerea mea: Nu pot pune semnul egal intre ele.
Ticul verbal presupune implicare initiala, pe cand lenea de a gandi nu presupune implicare, dimpotriva, presupune inactivitate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2011
lia_alexe, utilizator

Alte discuții în legătură

Cuvinte si expresii ContSters181996 ContSters181996 M-am intrebat adesea ce anume ne determina sa folosim cuvintele pe care le folosim si expresiile pe care le folosim ( si care uneori ne definesc).Fara a lua in ... (vezi toată discuția)
O greseala minora cu poze indecente (nu nud) tudy1704 tudy1704 Buna ziua! De curând eu cu prietena mea am plănuit sa fac un cont fals si sa vorbesc cu alti tipi ca sa ii intreb dacă vor sa facem schimb de poze sexy, nu ... (vezi toată discuția)
Gramatica... stan_iulia stan_iulia Acum cautam ceva pe net si am gasit o pagina a site-ului dex on line, pagina se cheama greseli frecvente in limba romana, unde explicatiile cum e corect si de ... (vezi toată discuția)