avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Iesire asociat minoritar din SA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Iesire asociat minoritar din SA

Un asociat (15%) dinntr-un SA doreste sa iasa din aceasta si sa isi retraga terenul cu care a venit in aport!
Cum se procedeaza?
Cel mai recent răspuns: Cosima , utilizator 07:49, 10 Septembrie 2008
codrutamaghear a scris:

Asa cum se insista pe intrebare raspunsul este categoric nu.
Ca terenul sa revina, in natura, asociatului care l-a adus aport, implica o serie de alte hotarari si colaborarea totala a celorlati asociati, cel putin la o parte din propunerile pe care vi le voi enumera:
1. poate reveni in patrimoniul asociatului, printr-o vanzare.
2. poate reveni in patrimoniul asociatului, prin dizolvarea si lichidarea societatii, iar asociatii, toti, sa fie de acord la repartizarea bunurilor ramase din lichidare sa ii revina asociatului care l-a adus in societate.
3. printr-o divizare a societatii, acest teren sa revina societatii a carui asociat este interesat de teren.
4. poate reveni in patrimoniul asociatului cand partile sunt repuse in situatia anterioara, printr-o hotarare care sa constate nulitatea actului prin care s-a adus aportul in natura. (a nu se uita majorarea capitalului social cu aporturi in natura se face prin act aditional incheiat in forma autentica, la notar.)


Tocmai asta e buba mare ca nu se doreste o "rascumparare "!
Vor sa renunte pur si simplu si sa isi ia terenul, dar necheltuind nimic!
Nu se poate in situatia data sa nu "cheltuie" nimic, pentru ca altfel isi risca in continuare proprietatea. Riscurile sunt date de oricare persoana are interes sa ceara nulitatea actului respectiv, poate fi chiar si un lichidator daca societatea intra intr-un faliment. Un act aditional de reducere a capitalului cu aportul in natura, asa cum se discuta nu este legal (decat daca aceasta reducere de capital este in cadrul unei divizari).
Pe de alta parte, in conditiile actuale, in toate tranzactiile de imobile este verificata legalitatea actului de dobandire a dreptului de proprietate, si riscati sa pierdeti o posibila tranzactie viitoare pentru ca nu vreti sa "cheltuiti nimic" pe o greseala facuta de dvs. Cu tot respectul o greseala cu o greseala se aduna nu se anuleaza.
Art. 207 alin 2-despre diminuarea capitalului social
lit b-restituirea catre actionari a unei cote-parti din aporturi, proportionala cu reducerea capitalului social si calculata egal pentru fiecare actiune sau parte sociala;
?????????

Conform acestui text, cum se face diminuarea,
1.prin micsorarea valorii nominale a actiuniii
sau
2.prin micsorarea numarului de actiuni?

Ca eu chiar nu stiu!:(
Astept cu nerabdare raspunsuri


Conform acestui text, cum se face diminuarea,
1.prin micsorarea valorii nominale a actiuniii
sau
2.prin micsorarea numarului de actiuni?

Ca eu chiar nu stiu!:(
Astept cu nerabdare raspunsuri



Eu am impresia ca stiti mai bine ca noi, daca mai enumerati si rascumpararea propriilor actiuni de societate si anularea lor le ghiceati pe toate.
Va rog sa nu ma intelegeti gresit, am incercat sa analizez lit b, alin 2, art. 207 si nu intelegeam exact la ce se refera (diminuarea nr actiuni sau valoare actiuni), nicidecum nu e o gluma si nici nu m-am gandit ca acest text s-ar putea referi la trei metode dintre care poti sa alegi tu una, si de aceea pusesem "SAU".
Deci este la latitudinea actionarilor cum fac diminuarea cap. social pe acest articol?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere capital social brendyca brendyca Lucrez pt. o firma care doreste sa vanda un activ o cladire din panouri metalice.Capitalul social e format si din numerar +aport in natura ..exact aceasta ... (vezi toată discuția)
Vânzare imobil - parte din capitalul social calin_andrei calin_andrei Buna dimineata, Din experientele voastre, as vrea sa stiu cum se poate vinde mai repede si simplu o parte dintr-un teren adus aport la capitalul social al ... (vezi toată discuția)
Reducere capital social aport in natura- vandut Csuri84 Csuri84 Buna ziua, Am nevoie de un sfat, daca cineva s-a intalnit cu problema mea:) Capitalul social al unei firme este 200 Ron si un autoturism- aport in ... (vezi toată discuția)