As dori sa stiu cine plateste in urmatorul caz si care ar fi prevederea legala.
Sunt presedinte la o a asociatie si am avut urmatoarea problema: la subsol s-a rupt un colier de la scurgerea de la menajer a unei coloane si astfel s-a spart teava, de ea beneficiaza ap. 3,6,9,12 si o firma de la parter (la aceasta coloana de scurgere menajera sunt racordati doar cei mentionati anterior si teava se scurge in alt canal colector decat celelalte coloane de la ceilalti locatari).
Cine trebuie sa plateasca pentru aceasta reparatie, doar utilizatorii comuni ai coloanei sau toti locatarii blocului (desi ei nu o folosesc, sunt racordati la alta coloana care da in alt canal colector afara).
Va multumesc.
Nu avem in Regulament trecut acest lucru, dar coloana este bun folosit doar de acele apartamente, de ce trebuie sa plateasca cei care nu o folosesc pentru ca au alta pe alta parte (asa e construit blocul). Daca ar fi coloana de alimenatre cu apa a unei parti din imobil pe care o folosesc doar unii nu ar trebuie doar beneficiarii coloanei sa plateasca. Ma gandesc ca este un bun care nu etse in folosinta comuna. Stima.
Proprietatea comuna include:
a) toate partile proprietatii care sunt in folosinta comuna, ca de exemplu [...] subsolurile
b) toate instalatiile condominiului aflate in folosinta comuna, cu care este inzestrata cladirea, ca de exemplu: conductele de apa calda si de incalzire care trec prin proprietatea comuna si la care pot fi racordate instalatiile individuale de incalzire si de apa calda prin punctele de distributie din apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat cea de locuinta
La b spune aflate in folosinta comuna, deci ceilalti vecini care sunt pe alta coloana nu o au in folosinta comuna
Cum este atunci? Multumesc.
Nu trebuie sa fim rigizi, dar.....
....una e proprietatea comuna unde fiecare proprietar are o bucatica constituita din cota-parte indiviza....si alta este folosinta proprietatii comune.
Repartizarea cheltuielilor se face legal, prevazut in lege, in conformitate cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna.
De-a lungul timpului legislatia noastra specifica s-a tot schimbat si probabil va continua...
În activitatea practica ma intalnsc de nenumarate ori cu aspecte de acest fel: se defecteaza o conducta, doar pe o coloana de apartamente si la plata exista aceasta posibilitate, cheltuiala se repartizeaza la toti proprietarii sau numai la proprietarii care o folosesc.
In mod normar ar trebui sa aveti un regulament in acest sens... iata ca nici noi suntem deficitari la acest capitol, insa intr-o AG a proprietarilor s-a discutat si hotarat ca repartizarea cheltuielilor sa se faca la toti proprietarii din scara deoarece suma repartizata fiecarui ap.(pe c.p.i.) sa fie mai mica. Desigur se astepta ca peste nush cati ani sa se defecteze si o alta coloana, iar costurile sa se repartizeze la fel...
Bine, acum puteti pune in discutia (macar a com. executiv) modalitatea repartizarii costurilor pentru coloana respectiva. Eu v-as propune ca aceste costuri sa fie suportate numai de proprietarii care se folosec de aceasta coloana, iar cand o fi sa fie o defectiune pe o alta coloana, sa procedati la fel. Deci chestiunea este sa respectati o regula privind aceste repartizari de costuri, iar proprietarii sa cunoasca acest lucru (informare la avizierul scarii). Ca sa fiti impacati de justetea aceastei metode, ganditi-va ca conducta ar fi fost deteriorata intentionat/neintentionat de catre un proprietar si ca l-ati depistat pe faptas - cui repartizati costul reparatiei?
In statutul de transformare avem urmatoarea prevedere Proprietatea comuna include partile din condominiu, care nu sunt parti dintr-un apartament/spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta Toate aceste partile formeaza obiecte ale coproprietatii fortate adica a starii de indiviziune fortata si perpetua, destinate a fi utilizate in comun de proprietari.Cred ca aceasta prevedere se poate folosi pentru repartizarea doar la cei care folosesc coloana.
Domnule, legea are prevederi generale, dar daca ati observat, tot legea permite as. prop. sa i-a anumite decizii - desigur in spiritul legii. Daca dvs. decideti /hotarati ca numai proprietarii de pe acea coloana sa achite costul lucrarii de reparatii, atunci nu este nici-o greseala. La fel de bine este si daca faceti repartizarea costurilor cu reparatia la toti proprietarii.
Am inteles ca sunteti mai nou in functia de presedinte... Pana acum cum s-a procedat in astfel de cazuri? Este bine sa tineti cont de ”obiceiul” locului. Mai zic o data: repartizarea costului la toti proprietarii din imobil are avantajul ca costul pe apartament sa fie sensibil mai mic decat daca repartizarea s-ar face numai proprietarilor „direct afectati”.