avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata cheltuielilor de intretinere pentru tevi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata cheltuielilor de intretinere pentru tevi

Locuiesc la etajul 3 al unui bloc de 4 etaje si am centrala termica. Locatarii de deasupra mea (et 4) au si ei centrala termica. Tevile retelei de termoficare care imi strabat apartamentul pana la etajul 4 sunt in permanenta reci deoarece prin ele nu exista o circulatie de agent termic, totusi eu platesc o suma considerabila in lunile de iarna pentru aceste tevi reci.
Ce trebuie sa fac pt. a rezolva problema?
Cel mai recent răspuns: Elidor , utilizator 16:07, 22 Septembrie 2011
Asociatia de proprietari are un contract cu furnizorul de agent termic si apa calda si tebuie sa achite factura pentru consumul masurat la intrarea in bloc sau scara, in functie de amplasarea bransamentului. Practic de la acest punct este gestiunea asociatiei si repartizarea costurilor pe fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatei, repartizarea diferentelor, a consumurilor pentru spatiile comune, a pierderilor din avarii..., se fac de catre asociatie.
In functie de modul de contorizare a acestor consumuri (existenta sau inexistenta apometrelor individuale pentru apa calda, a repartitoarelor de costuri instalate pe calorifere...), repartizarea se face diferit, apeland sau nu la firmele specializate sa gestioneze
aceste utilitati.
In situatia acelor blocuri unde sunt atat centrale de apartament dar si apartamente bransate la sistemul public, toti proprietarii, indiferent ca au sau nu centrala proprie trebuie sa suporte o parte din costurile pentru incalzirea spatiilor comune si o parte din pierderile de caldura datorate trecerii coloanelor prin apartamente. Si-aceasta indiferent daca unii si-au izolat sau nu coloanele.
Sunt cativa ani de cand s-a eliminat din legislatie prevederea de scutirea de la plata a celor care-si izoleaza coloanele de caldura.
Draga adriantot
De ce trebuie sa suporte cei care au centrala de apartament pierderile de caldura? Cine beneficieaza de caldura din sistemul public? Cumva cei care au centrala proprie? Cel care are centrala proprie si-a izolat coloanele care trec prin apartamentul sau nu are de ce sa plateasca pierderile respective deoarece in apartamentul sau nu ajunge caldura din acele tevi. Pierderile trebuiesc platite de cei care beneficieaza de caldura din sistemul public. Este o aberatie ...........

Sa incercam a raspunde, draga camelia:
Cei care au centrala de apartament trebuie sa suporte si o parte din pierderile de caldura comune pentru ca asa prevad reglementarile in acest domeniu (le gasiti aici pe avocatnet si va invit sa va documentati).
De caldura din sistemul public beneficiaza, pe de o parte, apartamentele care sunt bransate la acest sistem, direct prin intermediul caloriferelor din aceste apartamente si, pe de alta parte, toti proprietarii (bransati sau nebransati) prin incalzirea spatiilor comune (uscatoare, boxe, casa scarii...), inclusiv caldura degajata de coloanele calde ce trec prin apartamente.
Da, si-aceia care au centrala proprie beneficiaza de caldura "la comun" asa cum am explicat mai sus.
Cel care are centrala proprie poate si-a izolat sau nu coloanele care trec prin apartamentul sau dar trebuie sa plateasaca pierderile respective deoarece in apartamentul sau ajunge caldura din acele tevi ca si pe holuri, casa scarii, uscatoare, sediul asociatiei....
Pierderile trebuiesc platite de cei care beneficieaza de caldura din sistemul public si de cei care nu beneficiaza de caldura, in anumite proportii, conform legislatiei.
Este o parte din necazul traiului in comun, in blocuri si nu este o aberatie ...
In blocul nostru -Bucuresti-este o situatie similara si firma abilitata cu calculul costurilor energiei termice ne-a comunicat ca ei accepta scutirea de la plata daca se face izolarea tevilor , se consemneaza faptul intr-un PV intocmit pe fiecare ap. cu centrala,semnat de Presedintele si Administratorul Asociatiei.
@ Elidor: firmele abilitate cu calculul costurilor de incalzire au inceput sa priceapa in sfarsit ca trebuie sa respecte dispozitiile Legii 325/2006, a serviciului public de alimentare cu energie termica, care in art. 29 prevede ca ,, in cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentati printr-un bransament termic comun, sunt obligatorii montarea de catre proprietari a repartitoarelor de costuri si stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobat in adunarea generala a asociatiei de proprietari, in baza metodologiei cadru elaborate de ANRSC'' ( CAPITOLUL vi , SECTIUNEA a 4-a Repartizarea costurilor ,Art.29-(1) ).

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)
Debransare caldura insomniak74 insomniak74 Sunt debransat de la caldura centralizata de mai multi ani si am surse proprii de incalzire. NU AM SEMNAT NICIUN CONTRACT CU ... (vezi toată discuția)
Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)