daca intr-un contract de inchiriere s-a inscris o valoare a chiriei care ste sub pretul real al pietei in zona (contactul este incheiat acum 6 ani, iar atunci chiria era foarte mica fata de momentul actual), eu ca proprietara a unui spatiu dat spre inchiriere pot cere in instanta aplicarea teoriei impreviziunii? Atunci era 1 euro/mp iar azi este de 20 euro/mp.......
Ma intereseaza cum pot face ca valoarea chiriei sa creasca?
Inteleg ca aveti un contract pe durata nedeterminata/nelimitata de timp.
Notificati-l pe chirias ca doriti fie rezilierea contractului, cu un termen de preaviz de 30 de zile - preavizul comun pentru inchirieri - fie incheierea unui nou contract de inchiriere, cu termeni clari, adaptat realitatilor socio-economice actuale. Notificare cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire ( sau ce alta modalitate de comunicare aveti prevazuta in contract).
Daca dvs, care sunteti parte in contract, l-ati negociat si semnat candva, nu stiti ce inseamna "daune pentru lipsa de folosinta a spatiului", niste terti nu pot sa va lamureasca. Ce ati convenit cu chiriasul? Dupa parerea mea este o clauza neclara si nula, pentru ca chiriasul nu poate avea dreptul la despagubiri pentru lipsa de folosinta a spatiului decat inlauntrul perioadei contractului de inchiriere - de ex cand din cauza unor evenimente gen reparatii capitale facute de proprietar etc spatiul este de nefolosit. Pentru daunele produse afacerii lui din cauza faptului ca il evacuati si va trebuie sa-si caute o alta chirie care sigur nu va mai fi 80 de dolari, nu puteti fi raspunzatoare dvs.
Chiar asta este o problema, deoarece mama mea cand a incheiat contractul nu i-a explicat nimeni ce reprezinta aceasta clauza
" chiriasului sa i se plateasca de proprietar valoarea daunelor prin lipsa de folosinta a spatiului inchiriat"
Avocatul pe care l-am intrebat mi-a raspuns ca asta inseamna ca eu sa-i dau pana expira contractul valoarea profitului anual pe care il face firma pe fiecare an...plus sa-i platesc valoarea chiriei stabilite tot pana la rezilierea contractului...
Deci dupa calculele distinsului avocat reiesea ca ar trebui sa-i dau ceva miliarde....!!!!!!!!!!!!!!! Deci mai exact ce reprezinta si cum s-ar traduce aceasta clauza?????
multumesc
Contractul este pe perioada determinata (1,2, 3 ani,5 etc) sau nedeterminata? Trebuie sa stim in primul rand cand expira contractul.
Daca este pe perioada determinata contractul poate contine clauze de reinnoire sau prelungire (unele contracte prevad anumite clauze precise, clare referitoare la acest aspect, in ce conditii opereaza relocatiunea, altele spun doar ca, daca contractul a ajuns la termen si niciuna din parti nu a notificat celeilalte ca nu mai doreste prelungirea, atunci intervine tacita relocatiune contractul prelungindu-se pt aceeasi perioada).
Astfel daca partile n-au determinat durata locatiunii contractul poate fi denuntat unilateral de catre oricare din parti cu respectarea unui preaviz.
chiriasului sa i se plateasca de proprietar valoarea daunelor prin lipsa de folosinta a spatiului inchiriat"
Va rog frumos spuneti-mi exact ce reprezinta clauza mentionata mai sus???
Contarctul este pe o perioada determinata de 8 ani, deci de la 25 iulie2002 pana la 25 iulie 2010.
Eventualele prejudicii pt ruperea contractului inainte de vreme ar consta in pierderea efectiv suferita (adica daca se duce intr-o alta locatie si plateste o chirie de 20 de euro pe mp, prejudiciul ar fi chiria mai mare) si castigul pe care acesta nu l-a putut realiza (astfel daca tinem cont de faptul ca este un comerciant care in 6 ani si-a format o clientela si are un profit frumusel, atunci daca s-ar muta eventuala diminuare a profitului ar fi tot un prejudiciu).
Dar aceasta evaluare a daunelor se face pe cale judecatoreasca.