avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea, o profesie de viitor ?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea, o profesie de viitor ?

Sunt convinsa ca din ce in ce mai multe persoane, sunt interesate in a practica aceasta profesie, dar ma intreb, oare chiar este o profesie de viitor ???
Si inca ceva ... cum pote deveni mediator, o persoana care nu are nici o legatura cu domeniul juridic (si aici ma refer la absolvirea unei facultati de drept) ??? Aceste cursuri de mediere, care sunt de foarte scurta durata si costa o groaza de bani, chiar ne pot forma profesional, astfel incat cel care isi ia atestatul sa fie apt de a media ??? mmm ... nu prea cred... Eu cred ca cei care castiga din aceasta afacere sunt doar cei care organizeaza astfel de cursuri !
nu cred ca avocatii , care reprezinta de fapt clientul !! , poate si media partile !!
...avocatii sunt oricum o tagma aparte , cu multe "smecherii" si "increngaturi " , mie personal nu mi prezinta f. mare incredere !!! .
.. nu stiu , dar eu consider ca nu ar trenui sa fie automat si mediatori ...eventual sa urmeze cursurile / sau sa dea examenele corespunzatoare / si sa obtina si ei calitatea de mediator !!!
DA, Medierea, este o profesie de viitor.
Si acest lucru este indubitabil indiferent ce parere are X sau Y.
Din pacate intram in al 3-lea an, cad se poarta discutii pro/anti mediere pe acest forum.
Cred ca cel mai corect ar fi sa intrebam: CUI II ESTE FRICA DE MEDIERE SI DE CE?
Sa apara aceasta frica datorita INFORMARII obligatorii referitor procedura de mediere??
Este o tema falsa: informarea este obligatorie, procedura medierii este la libera alegere a justitiabilui asistat sau nu de avocat.
@ Mediator_Bucuresti

Excelent raspuns!Un mediator adevarat,"va face pace de cate ori,va avea ocazia",va fi impartial si va gasi "varianta corecta".Adevarul,este intotdeauna la mijloc si ca sa il gasesti,trebuie sa stii sa asculti (si "varianta ta" si "varianta lor" ),sa intelegi,sa selectezi ce este bun,sa conturezi esentialul,obiectiv si nepartinitor,sa mentii consecvent pana la final,"varianta corecta" si da,sa faci pace intre toate partile implicate.Aceste atribute,nu tin de meserie ci,de trasaturile umane,in primul rand.
"Adevarul"pentru care,esti platit,este de cele mai multe ori,adevarul doar,uneia dintre parti...a partii care,plateste!
Ca sa "faci dreptate" pentru toti,intr-un mod amiabil,este o provocare,mult peste invataturile unei facultati.A fi drept,"vertical",consecvent si nu in ultimul rand,"tare",nu se invata in scoli.
Cred ca,este o nevoie reala de mediatori care,vor stii sa fie "in slujba adevarului",....cu adevarat.

[Editat - cand va referiti la un mesaj in intregime va rog nu il citati pentru ca se incarca inutil pagina ( pct. 2.6. din Regulament). Este suficient sa evidentiati utilizatorul caruia va adresati, multumesc]
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
Ares-3, moderator
Sunt suficienti avocati ce pot fi mediatori . Ca MEDIATOR NU AI SANSE IN FATA AVOCATULUI MEDIATOR.SINGURII CASTIGATORI SUNT CEI CARE ORGANIZEAZA CURSURILE,O GASELNITA PTR A SE FACE BANI.
Medierea - concept si oportunitate...hmmm ... nu doresc a comenta alegerea titlului. Ma voi referi strict asupra acestui concept ce a fost introdus, pentru a usura munca magistratilor sufocati de imensitatea volumului de munca cauzat, stim, de superbirocratia existenta in tarisoara noastra.
Ca orice nou concept, introdus in sistemul juridic al Romaniei a cauzat panica, confuzie de partea persoanelor implicate in procesul juridic ( parti vatamate ) dar si o oportunitate a celorlalte parti. Vad ca sunt unele pareri ce sustin ca si avocatii ar putea fi mediatori... din umlia parere si pregatire ce o am nu sustin acest lucru( supun dezbaterii colective ).
Ca orice alt aspect, din tara noastra minunata, acest concept al medierii se dovedeste a fi o alta forma a "Teoriei formelor fara fond", aspect omniprezent in tot ceea ce ne reprezinta.
Unii au vazut oportunitatea sustinerii de cursuri pentru instruirea viitorilor mediatori, altii, dispusi sa le platesca cuantumul impus, au prezentat disponibilitatea pentru acest lucru.
Multitudinea de argumente, pro si contra, acestui concept se regasesc in aplicatiile practice sau spete, asa cum sunt denumite in limbajul juridic.
Expresia " Frica cimenteaza disciplina", atotprezenta pana in *89, se regaseste deplin in actiunile sau, dupa caz, inactiunile persoanelor in cauza.
Daca o sentinta defintiva si irevocabila nu-si poate produce efectele, cum poate un mediator sa antesuplineasca acest lucru?
Practica, de mult obisnuita, de a prelua cutume sau alte acte decizionale ale C. E. ( fara referire stricta la mediere), si de a nu constientiza oportunitatea implementarii in sistemul legislativ actual, este o obisnuinta. Trebuie sa ne raliem la normele europene... un aspect ce ne bantuie de ani buni. Ca reusim sau nu ... un alt aspect supus dezbaterilor.
Ca sa nu ma indepartez prea mult de la subiect... intreb: cati dintre cei care urmeaza aceste "cursuri de mediere" sunt cu adevarat "hermeneuti", daca ma pot exprima astfel, si cat sunt de hotarati in a face diferenta, diferenta ce este cu adevarat cautata? Daca-mi este permis un citat?!
"What is your plan to leave an impression?" :)
Nu doresc a mai continua in acest sens... dupa cum nici nu cunosc cazuri concrete de rezolvare a spetelor prin... mediere.

Alte discuții în legătură

Promovarea medierii – o problema a sistemului sau a profesionistului ? Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti Dupa mai multi ani in care medierea se prezinta drept o profesie de viitor si nu una de actualitate, fiecare dintre noi ne dorim ca medierea sa fie cu ... (vezi toată discuția)
Medierea conflictelor in civil tatu  tudor  2007 tatu tudor 2007 In mare parte conflictele din civil si nu numai, se pot rezolva pe cale amiabila,prin mediere. Sunt dispusi avocatii sa conlucreze cu mediatorii ,avand in ... (vezi toată discuția)
Medierea: farsa? modalitate de imbogatire? sau o alternativa viabila? Mihai Tomescu Mihai Tomescu Se discuta din ce in ce mai mult de mediere. Cu ce scop a fost introdusa? Parerea mea este ca e cea mai mare pacaleala a ultimilor ani.Vad cum avocati (care ... (vezi toată discuția)