avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea, o profesie de viitor ?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea, o profesie de viitor ?

Sunt convinsa ca din ce in ce mai multe persoane, sunt interesate in a practica aceasta profesie, dar ma intreb, oare chiar este o profesie de viitor ???
Si inca ceva ... cum pote deveni mediator, o persoana care nu are nici o legatura cu domeniul juridic (si aici ma refer la absolvirea unei facultati de drept) ??? Aceste cursuri de mediere, care sunt de foarte scurta durata si costa o groaza de bani, chiar ne pot forma profesional, astfel incat cel care isi ia atestatul sa fie apt de a media ??? mmm ... nu prea cred... Eu cred ca cei care castiga din aceasta afacere sunt doar cei care organizeaza astfel de cursuri !
ContSters223567 a scris:
Si eu sunt de parere (ca si dumneavoastra), ca avocatul ar trebui sa aiba si calitatea de mediator, si atunci poate ca increderea in mediatori va fi alta !


De ce nu si cons. jr.?
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
Ares-3, moderator
Buna ziua. Opinia mea este ca succesul medierii ca profesie, nu trebuie vazut prin prisma castigului material pt. cei care o practica - nu se poate vorbi inca despre o profesie din care se pot plati facturile - succesul medierii va veni odata cu schimbarea mentalitatii cetatenilor, in sensul de a nu mai fi conflictuali de cand se trezesc din somn si pana se duc din nou la culcare, in societate, in familie, etc. Cu alte cuvinte, succesul unui mediator consta in cate vieti si familii poate schimba in bine, prin indrumarea celor care au un conflict cu un alt semen sau o entitate, de a apela la mediere decat la instanta de judecata. Eu vad activitatea de mediere mai degraba ca un serviciu in folosul comunitatii. Pentru a reusi ca mediator iti trebuie dincolo de orice determinare, rabdare, persuasiune, notiuni de psihologie.

Ca jurist si mediator, ma raliez opiniilor mai sus exprimate, ca unui jurist ii vine foarte greu sa se abtina de a da/impune partilor in conflict solutii. In analiza unui conflict si in vederea impacarii partilor nu prevederile legale primeaza ci interesul comun al partilor si nu in ultimul rand, dorinta lor de a rezolva amiabil situatia conflictuala, fara interventia instantei de judecata. Cu alte cuvinte, un mediator-jurist este de regula tentat sa impuna partilor o solutie dar aceasta nu va fi durabila in timp, tocmai pentru ca ea este impusa vointei partilor in conflict si nu emana de la ele insele.

Cursurile de mediere sunt intradevar extraordinare pt. ca te invata cum sa fii tu insuti mai putin conflictual, sa asculti, sa pui intrebari clarificatoare.

Cred ca cel ce trebuie sa raspunda este dl.@Contsters2.....
Referitor dorintei ca orice avocat/ consilier juridic ( in fapt cu totii sunt absolventi de studii juridice, doar ca profeseaza in domenii diferite) au mai fost discutii.
Raspunsul se gaseste cu usurinta daca vizionati Legea 192/2006.
Stiti cum este: unde este LEGE...nu exista dorinte-legea este lege!
Domnule Mediator Ciobanu Vasile ,
Vad ca insistati foarte mult pe aspectul studierii Legii 192/2006 .
Nu vreau sa intru in polemica nu nimeni dar puteti dvs. sa imi raspundeti cum poate ca un mediator ce nu are calitatea de AVOCAT sa medieze incidente penale dupa noile modificari prin Legea 115/2012 , pentru ca dupa cum afirmati cred ca cunoasteti toate modificarile ulterioare aduse Legii si aici citez :

" Dupa articolul 60 se introduce un nou articol, articolul 60^1, cu urmatorul cuprins lit.g) :

in cazul infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate si impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, cu conditia ca victima sa isi exprime consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul. "

Adica in acest sens orice inginer devenit mediator poate sa faca o corecta calificare a faptei penale si sa si impace partile in acest sens ? RASPUNS : NU . Cu toate ca poate imi voi atrage antipatii sunt ferm convins ca aceasta calitate , cea de mediator nu o poate avea decat un AVOCAT . Si in acelasi timp sunt convins ca legea va fi modificata pentru ca in aceasta profesie sa nu se intre pe baza unor cursuri ce dureaza 5 zile si sa fie profesata numai de persoane abilitate in acest sens .
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
Andrei Ciorcila, Avocat
Domnule avocat Andrei,
in continuare cred ca raspunsul (cel putin o parte din el) se regaseste in textul legii.Dvs. insistati pe medierea in penal, ceia ce imi da certitudinea ca dvs. sunteti specializat in penal.Din start, porniti de la o premisa gresita: un mediator nu " califica (incadreaza) fapta penala", el cauta sa impace partile.Vreti sa spuneti ca in cazul in care aparati pe X, pentru lovire (de ex) si..pana la urma trebuie sa faceti o tranzactie cu avocatul partii vatamate, dvs si avocatul celeilalte parti, de fata cu clientii va contrati pe incadrari si calificari in conformitate cu Codul penal si amenintari....?? Nu cred.
Fiecare isi sustine punctul de vedere asfel CA tranzactia sa fie in avantajul clientului:
-partea vatamata sa renunte la acuzatii (in parte) si la pretentiile solicitate (dar sa primeasca...compensatii) ,iar partea care a vatamat sa scape de raspunderea penala.
Da, dar tranzactia se redacteaza de catre avocati!
Medierea se preteaza in penal doar in anumite cauze si poate interveni numai in faza plangerii prealabile de ex: lovirea sau alte violente art. 180; vãtãmarea corporalã art. 181; vãtãmarea corporalã din culpã art.18! 4 alin.1 si 3, violarea de domiciliu art.192 alin.1, amenintarea art. 193; violarea secretului corespondentei art.195, divulgarea secretului profesional art.196, violul art.197 alin.1; seductia art.199; insulta art.205; calomnia art.206; furtul intre soti ori rude apropiate art.210; abuzul de încredere art.213; gestiunea frauduloasã art.214 alin.1; distrugerea art.217 alin.1.; tulburarea de posesie art.220; abandonul de familie art.305;
Dupa cum vedeti, exista o plaja destul de larga SI FIECARE MEDIATOR STUDIAZA TEXTELE DE LEGE SI..codurile.
In alta ordine de idei, (trecand peste sarcasmul afirmatiei "orice", un mediator poate sa fie, inginer, doctor, economist, preot, profesor cu conditia sa aibe urmate cele 80 ore de curs, minimum o experienta in calificare de 3 ani si...abilitati de COMUNICARE.
De alfel si in mediere, la fel ca in avocatura: MULTI VENITI, PUTIN CHEMATI!
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
Ciobanu Vasile, Mediator

Alte discuții în legătură

Promovarea medierii – o problema a sistemului sau a profesionistului ? Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti Dupa mai multi ani in care medierea se prezinta drept o profesie de viitor si nu una de actualitate, fiecare dintre noi ne dorim ca medierea sa fie cu ... (vezi toată discuția)
Medierea conflictelor in civil tatu  tudor  2007 tatu tudor 2007 In mare parte conflictele din civil si nu numai, se pot rezolva pe cale amiabila,prin mediere. Sunt dispusi avocatii sa conlucreze cu mediatorii ,avand in ... (vezi toată discuția)
Medierea: farsa? modalitate de imbogatire? sau o alternativa viabila? Mihai Tomescu Mihai Tomescu Se discuta din ce in ce mai mult de mediere. Cu ce scop a fost introdusa? Parerea mea este ca e cea mai mare pacaleala a ultimilor ani.Vad cum avocati (care ... (vezi toată discuția)