avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prenatal-raspuns urgent
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prenatal-raspuns urgent

Am dreptul la prenatal
Sotia este in ultima saptamana a celui de al doilea contract pe 6 luni si de-si am avut convingerea ca se va prelungi ,astazi a anuntat-o ca nu ii va prelungi contractul.Se afla in a 8 luna de sarcina si aceasta este adevarata cauza pentru care nu va mai avea contract .Ce pot face din punct de vedere legal,poate soc .sa nu ii prelungeasca contractul doar pentru ca a ramas insarcinata? Este corect si legal sa intre in prenatal si cum se rasfrange acest lucru asupra contractului de munca care ii expira pe 3 oct. Multumesc pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:56, 27 Septembrie 2011
daca este in luna a-8-a, are dreptul la prenatal, trebuie sa socite la medicul de familie si sa il prezinte la societate, e posibil sa nu-l primeasca, in acest caz va trebui trimis prin posta cu confirmare de primire, oricum pe perioada conc med nu i se poate desface contr de munca...chiar daca este pe perioada determinata...
Contractul de munca inceteaza la data expirarii duratei chiar daca salariata se afla in concediul medical. Va fi preluata de agentia de prestatii sociale sau de casa de sanatate.
MARY081968 a scris:

daca este in luna a-8-a, are dreptul la prenatal, trebuie sa socite la medicul de familie si sa il prezinte la societate, e posibil sa nu-l primeasca, in acest caz va trebui trimis prin posta cu confirmare de primire, oricum pe perioada conc med nu i se poate desface contr de munca...chiar daca este pe perioada determinata...


1. Raspunsul nu este corect.

2. Din Codul muncii:

Art.49
...
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
...
3. Certificatul medical inseamna o suspendare a CIM deci se aplica art.49(5) din Codul muncii.


marianelena:

1. CIM al sotiei dvs. va inceta de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de starea sotiei.

2. Pana la data incetarii CIM certificatele medicale pentru concediu de maternitate le duce angajatorului care le calculeaza si le plateste.

3. Dupa incetarea CIM are doua posibilitati:

A) - certificatele pentru concediulde maternitate le va duce la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care le va calcula si plati (cand merge la CJAS sa duca si o copie dupa decizia de incetare a CIM).
- dupa terminarea concediului de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si post natal) va beneficia de CCC pana la 2 ani sau 1 an, depinde pentru ce varianta opteaza.

B) - sa se inregistreze la Agentia de Somaj si va beneficia de indemnizatie de somaj.
- in somaj fiind va putea beneficia si de concediul de maternitate, in continuare si apoi de CCC.
- certificatele medicale le duce la Agentia de somaj care le calculeaza si plateste.
- cererea pentru CCC o face catre Agentia de Somaj iar actele le depune la Primarie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Maternitate la contract pe perioada determinata Honey32 Honey32 Buna, Ce spune legea in cazul in care angajata are contract pe perioada determinata, iar contractul expira inainte ca aceasta sa nasca? Mai are drept la ... (vezi toată discuția)
Salariata gravida cu contract de munca pe perioada determinata mari_ionescu mari_ionescu Buna ziua, O salariata este angajata cu contract de munca pe perioada determinata care expira in data de 21.09.2015. Intre timp a ramas insarcinata. Sunt ... (vezi toată discuția)
Cim pe durata determinata inceteaza daca sunt in prenatal? adeliana adeliana Buna ziua! O intrebare, pe 18 iulie 2014 o sa intru in prenatal, urmand sa nasc undeva pe la 15 august anul acesta. Lucrez cu contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)